Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Gebruik van mondwater kan de voordelen van lichaamsbeweging verminderen | Tandarts.nl

Dat lichaamsbeweging de bloeddruk verlaagt is bekend, maar volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Plymouth kan de activiteit van bacteriën in onze mond bepalen of we dit voordeel ervaren. Een internationaal team van wetenschappers heeft aangetoond dat het bloeddrukverlagende effect van lichaamsbeweging aanzienlijk wordt verminderd wanneer mensen hun mond spoelen met antibacterieel mondwater in plaats van water. Dit toont het belang van orale bacteriën voor de cardiovasculaire gezondheid aan.

Bloedvaten open tijdens het sporten

Volgens de hoofdonderzoeker, dr. Raul Bescos, weten wetenschappers al dat bloedvaten zich openen tijdens het sporten. Omdat dan de productie van stikstofmonoxide de diameter van de bloedvaten vergroot (bekend als vasodilatatie). Volgens hem is een mysterie gebleven hoe de bloedcirculatie hoger blijft na het sporten, wat op zijn beurt een bloeddrukverlagende reactie veroorzaakt die bekend staat als hypotensie na het sporten.

Verlaging bloeddruk na het sporten

Sommige soorten bacteriën in de mond kunnen nitraat gebruiken en omzetten in nitriet - een zeer belangrijk molecuul dat de productie van stikstofoxide in het lichaam kan verbeteren. En wanneer nitriet in speeksel wordt ingeslikt, wordt een deel van dit molecuul snel opgenomen in de bloedsomloop en teruggebracht tot stikstofmonoxide. Dit helpt om de bloedvaten te verbreden, wat leidt tot een langdurige verlaging van de bloeddruk na het sporten.

Orale bacteriën belangrijk voor bloedsomloop

Toen de deelnemers van het onderzoek antibacterieel mondwater kregen, namen hun bloednitriet niveaus niet toe na het sporten. Pas toen deelnemers de placebo gebruikten, steeg het nitriet gehalte in het bloed, wat aangeeft dat orale bacteriën een belangrijke bron van dit molecuul in de bloedsomloop zijn, tenminste tijdens de eerste periode van herstel na inspanning.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Free Radical Biology and Medicine.

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?