* Binnenkort is de site vernieuwd! Sneller, makkelijker en completer.
* Regel een afspraak via de groene button op deze site op de praktijkpagina van je tandarts.
Amerika ziet in amalgaam een gevaar | Tandarts.nl

De mening van de VS is na een rechtszaak compleet omgedraaid. Wereldwijd lopen tientallen miljoenen mensen rond met amalgaam vullingen in hun mond; een combinatie van kwik en zilver. Jarenlang riep de Amerikaanse overheid dat deze tandreparatie niet schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. 'Er komt slechts een kleine hoeveelheid kwik vrij,' was toen het commentaar. 'en dit is niet schadelijk.'

Na een rechtszaak van consumenten tegen de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft deze organisatie begin deze maand haar mening 180 graden omgedraaid. De FDA heeft een waarschuwing afgegeven voor het gebruik van amalgaam en denkt zelfs aan een verbod.

Op de website van de FDA is een gerustellend stuk tekst veranderd in: 'Amalgaam bevat kwik, dat een groot effect kan hebben op het zenuwstelsel. Zeker kleine kinderen en zwangere vrouwen moeten hiervoor oppassen.'
Ommezwaai
De ommezwaai komt, nadat consumenten de FDA aan hadden geklaagd. De aanklagers hadden voor hun behandeling bij de tandarts graag gewaarschuwd willen worden voor de gevaren van amalgaam en de kwik in deze vullingen. Volgens deze tandartsklanten zijn ziekten als Alzheimer en Multiple Sclerosis direct te linken aan het kwik in de mond.

De FDA gaf het gevaar toe en kwam vrij snel tot een overeenkomst. Het 'gevaar van amalgaam moet niet langer onderschat zal worden,' was de uitleg van de FDA. De organisatie gaat de komende jaren verder onderzoek doen naar de kwik-zilver verbinding. Er is namelijk nog steeds geen onderzoek dat het verband tussen hersenschade en de tandvulling duildelijk aantoont.

Bron: Dag.nl

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?