Ragers en een gezond gebit | Tandarts.nl

Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Lees hier hoe ragers kunnen helpen.

Ragers

Tandvlees ontstekingen ontstaan meestal als eerste tussen de kiezen. Dat komt omdat het tandvlees hier in een komvorm loopt. In dat kommetje blijven eenvoudig bacteriën van de tandplak zitten. Ook de kiezen zelf hebben een komvorm. Een ragertje is het enige middel die deze ruimte kan opvullen. Een ragertje is een klein borsteltje waarmee u tussen tanden en kiezen kunt reinigen. Het bereikt moeilijk reinigbare plekjes zoals onder kroon- en vullingranden. Het kan ook iets onder het tandvlees reinigen.

Verschillende ragertjes

Er zijn ontzettend veel verschillende ragertjes. Verschillende merken, verschillende vormen en verschillende maten. De wat duurdere ragers hebben om de kern een coating zodat de tanden niet beschadigd raken door het metaal. Ook de diktes van de kern kunnen verschillen en ook de sterktes kunnen onderling enorm verschillen. In onze webshop zijn rechte ragers en conische ragers te vinden. De conische ragers hebben als voordeel dat er meerdere maten in een rager zitten. Het nadeel is dat de binnenzijden hierbij minder goed schoon worden. In onze webshop kunt u ook ragers op een handvat vinden. Ook deze handvaten variëren per merk op lengte en dikte. Zo kunt u ook ragers vinden waarbij het handvat onder een hoek staan ten opzichte van het borsteltje. Voor elk wat wils dus.

gebruik rager

Voorlichting mondhygiënist

Welke rager past er goed bij u? Het is aan te raden om u bij de mondhygiënist regelmatig te laten voorlichten over de ragers. De ruimtes tussen uw tanden kunnen per tijdseenheid verschillen. De tanden kunnen wat zijn gaan schuiven of het tandvlees kan anders van vorm zijn geworden. De meeste mensen gebruiken uit zichzelf te kleine ragers, terwijl ragers zeker niet te makkelijk tussen de tanden en kiezen moeten kunnen gaan. U moet enige weerstand voelen. De mondhygiënist kan u voordoen hoe u het beste de ragers kunt gebruiken en begeleiden in uw techniek. Belangrijk is dat de ragers in elk geval dagelijks worden gebruikt om tandvleesontstekingen te voorkomen.

Langere periode

Ragers zijn vaak wel duurder dan floss of tandenstokers. Ragers zijn echter wel voor een langere periode te gebruiken. Denkt u er dan wel aan om de rager altijd goed uit te spoelen.

Auteur: Lieneke Steverink

Deze informatie en/of conclusies zijn gebaseerd op de mening van de auteur, welke weer gebaseerd zijn op de huidige stand der wetenschap.