Verstandskies trekken

Ingediend door admin op ma, 04/01/2019 - 13:19

Bij pijn aan de verstandskiezen wordt vaak gekozen om de verstandskiezen te laten trekken. Op deze pagina treft u alle informatie aan om meer te weten te komen over verstandskiezen. De verstandskies is de derde grote kies achterin de mond en wordt de verstandskies genoemd. Op de röntgenfoto hieronder worden de verstandskiezen aangegeven met de gele pijlen.

De verstandskies breekt meestal door tussen het zeventiende en vijfentwintigste levensjaar. De verstandskiezen krijgen een nuttige taak als de kiezen vlak voor de verstandskiezen verloren gaan. Om pijnklachten te voorkomen is het belangrijk om uw verstandskiezen goed te verzorgen.

Verstandskies boven trekken

Indien de verstandskies boven wordt getrokken, dan wordt dat gedaan met verdoving. Om die reden is het trekken van de verstandskies pijnloos. Een gaatje in een verstandskies kan gewoon gevuld worden. Meestal wordt gekozen voor het trekken van de kiezen. De reden is dat de kies later voor problemen kan zorgen en verder heeft de kies geen functie in de mond. Het trekken van de verstandskiezen boven kent vaak minder bezwaren dan het trekken van de verstandskiezen onder. Het is beter om op jongere leeftijd te trekken dan op oudere leeftijd in verband met herstel.

Redenen trekken verstandskies

Soms groeit een verstandskies scheef. De functie van de verstandskies zal hier verminderen of zelfs helemaal geen nut meer hebben. Om die reden zal de tandarts vaak adviseren om de verstandskies te trekken. Verstandskiezen kunnen in de toekomst problemen veroorzaken, zoals cariës en tandvleesontsteking. Ook het schoonhouden van verstandskiezen achter in de mond is lastig om goed te doen.

Mogelijk interessante onderwerpen zijn:

Verstandskies trekken, de behandeling in detail

Het trekken van de verstandskiezen wordt gedaan met behulp van plaatselijke verdoving. Eerst zal de tandarts goed uitleggen hoe de behandeling zal verlopen. Als de verdoving goed werkt, dan wordt het tandvlees losgemaakt om de ruimte rond de verstandskies vrij te maken. Zo kan de kies eenvoudiger worden weggehaald. Nadat de verstandskiezen zijn verwijderd, wordt het tandvlees gehecht met materiaal dat na een tijdje oplost. Er kan een gaasje worden aangebracht op de wond om te voorkomen dat er een nabloeding plaats vindt. In sommige gevallen zal de tandarts u doorverwijzen naar de kaakchirurg om de verstandskiezen te laten trekken. Lees hier onze uitgebreide pagina over de behandeling bij verstandskies trekken.

Spoelen na verwijderen verstandskies

Het kan gebeuren dat u na de behandeling pijn heeft. Een ontsteking kan de reden zijn, maar het is ook mogelijk dat er voedselresten zijn achter gebleven in de wond waar de verstandskies uit is gehaald. Dit zal met behulp van een spuitje met een zoutoplossing er uit worden gespoeld. Daarna zult u zelf met een speciaal spuitje (monoject) de wond moeten uitspoelen. U mag blijven spoelen tot er geen etensresten meer in de wond blijft zitten die ontstekingen kunnen veroorzaken. De termijn van spoelen verschilt van persoon tot persoon, maar u kunt uitgaan van ongeveer drie weken. Door het spoelen wordt de genezing niet vertraagd. De wond wordt bekleed met bindweefsel en er zal botgroei van onderuit de wond naar boven plaatsvinden. Hierdoor zal de holte zich opvullen. Het belangrijkste is dat de holte goed wordt schoongehouden, zodat er geen nieuwe infecties ontstaan.

Mogelijke complicaties bij verstandskiezen trekken

In een enkel geval zal er na het trekken van de verstandskies een ontsteking kunnen ontstaan. De ontsteking zit in de wond waar eerder de verstandskies zat en zal met pijn gepaard gaan. De ontsteking zal na het trekken van de kies steeds gevoeliger worden. U doet er dan goed aan om contact op te nemen met de tandarts of kaakchirurg. Normaalgesproken zal de wond goed genezen. Het is belangrijk om het bloedstolsel in de wond te laten zitten en niet te hard te spoelen. Het bloedstolsel in de wond zal na ongeveer een maand worden omgezet in jong bot met tandvlees er omheen.

Sommige factoren zorgen voor een verhoogde kans op het ontstaan van een ontsteking: roken, het gebruik van de pil en een al aanwezige ontsteking. Verder is het ook zo dat hoe moeilijker het trekken van de kies gaat, hoe groter de kans op een ontsteking is. De ontsteking zal na ongeveer twee weken vanzelf overgaan. De tandarts of kaakchirurg kan pijnstillers voorschrijven om de pijn in deze tijd te verminderen.

De kosten van het trekken van een verstandskies

De kosten van het trekken van verstandskiezen kunnen verschillen. Indien een tandarts een verstandskies trekt, dan zullen de kosten ongeveer 100 euro bedragen. Hier zit het maken van een röntgenfoto niet bij inbegrepen. Indien een kaakchirurg een verstandskies trekt, dan zullen de kosten hoger zijn namelijk tussen de 150 euro en 400 euro. U kunt uw tandarts voorafgaand aan de behandeling vragen naar de kosten van het trekken van een verstandskies.

Pijn bij verstandskies trekken

Na het trekken van de verstandskiezen kan het pijnlijk aanvoelen. Het is belangrijk dat u na het trekken van de verstandskies pijnstillers neemt voordat de verdoving is uitgewerkt. U dient geen aspirines te gebruiken, deze houden namelijk de bloedstolling tegen. De tandarts of kaakchirurg kan u hierbij adviseren. De napijn kan een paar uur na het trekken van de kies optreden. Een tip om de pijn te verminderen is om de wang te koelen. Zo houdt u de zwelling tegen en het vermindert de pijn.

Daarnaast wordt aangeraden om de dagen na het trekken van de verstandskiezen rust te houden en lichamelijke inspanning zo veel mogelijk te vermijden. Normaalgesproken zal de pijn een dag na het trekken van de kies verminderen. De pijn zal langzamerhand verdwijnen. Een goede verzorging van de wond blijft belangrijk. Indien de wond na twee weken nog niet geheeld is, neem dan contact op met de tandarts of de kaakchirurg. Zij kunnen naar de wond kijken en bijvoorbeeld met behulp van een röntgenfoto vaststellen wat er aan de hand is.

Verstandskies trekken en pijnstillers

Het is mogelijk om voor het trekken van de verstandskiezen een pijnstiller te nemen. Zo kunt u voorkomen dat de pijn na het uitwerken van de verdoving heel heftig is. Naproxen en ibuprofen behoren tot de pijnstillers die zowel een pijnstillend effect als een ontstekingsremmend effect hebben. Het effect en de werking van naproxen en ibuprofen zijn ongeveer hetzelfde. Beide pijnstillers kunnen gebruikt worden. U dient geen aspirine te gebruiken. Aspirine remt de bloedstolling en kan een nabloeding veroorzaken. Sommigen krijgen last van gevoelloze plekken rondom de kin. Dit kan wel drie maanden duren. Als u tintelingen voelt, dan is dat vaak een goed teken.

Veelgestelde vragen over verstandskies trekken

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen over het trekken van verstandskiezen op een rij gezet. Hieronder treft u een aantal veelgestelde vragen over het trekken van verstandskiezen aan.

  1. Mijn verstandskies rechtsonder is getrokken. De pijn wordt steeds erger. Hoe kan dat?
  2. Hoe kom ik aan een vieze smaak in mijn mond na het trekken van mijn verstandskies?
  3. Na het trekken van mijn verstandskies is een deel van mijn lip en kin gevoelloos. Hoe kan dat?
  4. Mijn tong tintelt nog een dag na het verwijderen van mijn verstandskies. Is dit verontrustend?
  5. Is het normaal dat de tandarts verstandskiezen trekt?
  6. Mijn verstandskies is getrokken, wanneer mag ik weer sporten?
  7. Mijn verstandskies is getrokken, wanneer mag ik weer vliegen?
  8. Mijn verstandskies is getrokken, wanneer mag ik weer roken?