Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Anti-snurkbeugel | Tandarts.nl

Als de spieren rond de luchtwegen ontspannen, dan vibreert het zachte weefsel van de luchtwegen als er lucht doorheen stroomt. Dat veroorzaakt een snurkend geluid. De spieren kunnen zodanig ontspannen, dat de luchtwegen gedeeltelijk of geheel afgesloten kunnen worden. Hierdoor ontstaat een korte tijdelijke obstructie van de luchtwegen. Dat wordt een slaapapneu genoemd.

Behandeling van snurken en slaapapneu

Een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) ofwel de anti-snurkbeugel is een apparaat dat ’s nachts in de mond wordt gedragen bij de behandeling van snurken en slaapapneu. Het apparaat brengt de stand van de tong en de onderkaak naar een voorwaartse positie. Hierdoor wordt de luchtweg geopend. Het apparaat wordt exclusief voor de patiënt op maat gemaakt en bestaat uit een soort beugel over de boventanden en beugel over de ondertanden. Voor de patiënten met gezondheidsklachten en waarbij de adem meer dan vijf en minder dan dertig keer per uur stokt, is de MRA ofwel anti-snurkbeugel sinds 2010 in de basis zorgverzekering opgenomen. Op aanwijzing van de KNO-arts, longarts of neuroloog kan een anti-snurkbeugel worden aangevraagd.

Anti-snurkbeugel reinigen

Een losse anti-snurkbeugel kan je uit je mond nemen waardoor je je gebit en anti-snurkbeugel goed kunt poetsen. Gebruik voor het poetsen van de anti-snurkbeugel een speciale prothese beugel. Bewaar de anti-snurkbeugel na het reinigen in een glas met schoon water.

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?