21 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 2
#1
Behandelingen door mondhygienist - eraan beginnen of niet?
door Lucia06 vr, 08/10/2018 - 11:35

Beste mensen,

Op zoek naar meer info over behandelingen door een mondhygienist vind ik dit forum.
Wat fijn dat deze plek er is om mijn kwestie voor te leggen.
Ik ben 60+, kerngezond en rook niet. Als kind en jongere onderhield ik mijn gebit niet zo goed. Ik heb daardoor veel gevulde kiezen en 2 gouden kronen van > 30 jaar oud (!). Ook ontbreken er enkele kiezen. Ik heb echter geen pijnklachten en kan nog prima eten.
Sinds ik volwassen ben verzorg ik mijn gebit wel heel goed. De tandarts complimenteert mij daar bij elke halfjaarlijkse controle zelfs mee. Wel moet hij af en toe een beetje tandsteen verwijderen.

Sinds een tijdje is er een mondhygienist bij de groepspraktijk aangesloten. En (toeval?) bij de laatste controle stelde de tandarts voor een totale gebitsfoto te maken, om te kijken hoe het er onder de oppervlakte voor staat. Daar is op te zien dat op enkele plekken het tandvlees terugtrekt en daarbij ook het kaakbot “meegaat”. Ik heb nergens last van, dus zonder die foto zou dit onontdekt zijn gebleven.
De tandarts vindt nu een verwijzing naar de mondhygienist noodzakelijk. Die kan dan in meerdere sessies het gebit van binnen rondom de wortels heel goed schoonmaken.

Ik vind dit wel heel toevallig. Voor verwijzing naar een mondhygienist is nooit eerder de noodzaak gezien. Nu er een mondhygienist in de praktijk is, moest er ineens een overzichtsfoto worden gemaakt en zijn deze problemen ontdekt. En zie ik mij - als ik dit advies opvolg - geconfronteerd met een vooruitzicht van vele bezoeken aan de tandartspraktijk. Op de kortere termijn meerdere behandelingen door de mondhygienist en op de lange termijn naast 2x per jaar tandartsbezoek, mogelijk ook elke 3 maanden naar de mondhygienist. Want wat ik erover lees, is dat eerder regel dan uitzondering als er pockets worden geconstateerd.

Al met al zit ik dan voortaan gemiddeld eens per 2 maanden bij de tandartspraktijk. Daar voel ik dus helemaal niets voor, dat het zo’n onderdeel van mijn leven wordt. Nog afgezien van alle kosten. En dat, omdat er nu een mondhygienist bij de tandartspraktijk is aangesloten...
Voor mij zou hooguit acceptabel zijn 1x per jaar tandartscontrole, 1x per jaar mondhygienist.
Maar dat zal vast niet kunnen, want als je er eenmaal aan begint en in die pockets gaat “peuren”, moet het waarschijnlijk worden bijgehouden omdat er meer blootligt.
Hierbij wil ik ook opmerken dat ik in het algemeen erg terughoudend ben met ingrijpen in of aan het lichaam. Niet alles wat kan, hoeft.
Met dat prikken en reinigen onder het tandvlees irriteer je misschien ook wel dingen en activeer je juist processen zoals ontstekingen, die anders misschien vanzelf waren opgeruimd door de eigen weerstand van het lichaam.

Kijkend naar de toekomst, want daar gaat het om: ik ben blij dat ik nog zoveel tanden en kiezen heb dat het er normaal uitziet en ik goed kan eten. Daar zorg ik dan ook heel goed voor.
Maar op mijn leeftijd, als ik nog meer kiezen en evt. tanden kwijtraak, zou ik een frameprothese ook acceptabel vinden. Implantaten kan ik onmogelijk betalen, dus dat is geen optie. Als er ooit zoveel verval optreedt dat er geen houvast meer is voor een frame, zal ik aan een kunstgebit moeten. Daar zijn heel wat generaties heel oud mee geworden, dus zo vreselijk is dat ook niet.

Een lang verhaal, maar ik hoop dat de deskundigen hier hun licht willen laten schijnen op de keuze waar ik voor sta en dan lijkt het mij van belang zo volledig mogelijk te zijn.
Dank alvast!

Lucia06
Offline
Laatst gezien: 5 maanden 19 uur geleden
Geregistreerd: 08/10/2018 - 11:18
Heeft u de foto in uw bezit,
door Romy32 vr, 08/10/2018 - 11:54

Heeft u de foto in uw bezit, zodat u die hier kunt plaatsen?
Dan kunnen de deskundigen hier er misschien iets over zeggen.
Een second opinion dus, want ik denk dat dat de enige manier is om te bepalen of het voorgestelde behandeltraject echt noodzakelijk is.

Romy32
afbeelding van Romy32
Offline
Laatst gezien: 1 dag 7 uur geleden
Geregistreerd: 12/14/2006 - 14:39
Heeft u de foto in uw bezit,
door Lucia06 vr, 08/10/2018 - 12:14
(Reply to #2)

Dat is een goed idee! Ik ga maandag meteen de praktijk bellen (=op vrijdagmiddag gesloten).

Lucia06
Offline
Laatst gezien: 5 maanden 19 uur geleden
Geregistreerd: 08/10/2018 - 11:18
Heeft u de foto in uw bezit,
door vV za, 08/11/2018 - 15:35
(Reply to #3)

u zit echt niet in het vervolg elke 2 maanden bij de MH hoor. De initiële behandeling is even het meest intensief, maar wanneer dat goed en meetbaar aanslaat gaat nazorg heel gauw terug naar 1x per 3-4 maanden en meestal naar 1x per 6. Gezien het verhaal gaat het om enkele plekken, die goed vervolgen is wel raadzaam. Niet alles wat kan hoeft idd. De vraag is ook of het alleen op foto zichtbaar is, want bij de controles moet ook gemeten worden voor grove screening, blijkbaar is het niet zo erg dat het daarbij opgevallen is, of de tandarts heeft nagelaten te meten? .wat wel laakbaar is. In dat geval pleit het wel voor hem dat ie nu wel maatregelen neemt. Of het was eerder niet meetbaar en nu wel.

vV
Offline
Laatst gezien: 4 uur 40 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
Moet bij een mondhygieniste altijd de DPSI score gemeten worden
door martine za, 08/11/2018 - 18:02

Hallo,

Ik heb de volgende vraag.
Ik ben van tandarts veranderd en derhalve ook van mondhygiëniste.
Ik ga naar de mondhygiëniste elke 3 maanden.
Bij de huidige mondhygiëniste werden gelijk de pockets gemeten en genoteerd.
Dit was bij mij nog nooit gedaan. Bij mijn echtgenoot die een andere tandarts en mondhygiëniste heeft, is dit ook nog nooit gedaan.
Is dit nu een standaard procedure ??? Wie kan mij hier iets over vertellen.
Bij mijn vorige mondhygiëniste werd gebruik gemaakt van een borsteltje met polijstpasta en nu met water en zout. Is de ene methode beter dan de andere ?
Bij voorbaat dank voor de reactie.

martine
Offline
Laatst gezien: 2 uur 13 min geleden
Geregistreerd: 02/23/2018 - 16:09
Eerst de vraag beantwoorden
door Lieneke za, 08/11/2018 - 21:45

Eerst de vraag beantwoorden van de eerste poster: Het is inderdaad vreemd dat er nu ineens pockets zijn gevonden, nota bene op een overzichtsfoto. Als het daarop zichtbaar is, dan is het botverlies al in een verder stadium dan beginstadium. Uw tandarts had elke controle moeten bekijken hoe het met uw tandvlees en kaakbot staat. Dat gaat met een instrument dat een soort prikjes geeft. Zoekt maar eens onder dpsi-score. Dan had u het een stuk eerder geweten en had de tandarts u dus ook eerder kunnen verwijzen (naar een mondhygienist extern). Maar goed, daar is het dus te laat voor. Ik stel voor dat inzicht eens goed laat inlichten door de mondhygienist. Voor u een frame kunt krijgen, loopt u namelijk risico op diverse gezondheidsklachten. Ook is een frame echt het begin van het einde.

Lieneke
afbeelding van Lieneke
Offline
Laatst gezien: 10 uur 38 min geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
Eerst de vraag beantwoorden
door Lieneke za, 08/11/2018 - 21:48
(Reply to #6)

Het meten van pockets kan op 2 verschillende manieren: de snelle meting (dpsi - score) en het uitgebreide onderzoek (parodontiumstatus). Die eerste is standaard. Komt er uit die score een hoge waarde (3 of 4) dan komt men in aanmerking voor een parostatus. Hierna volgt een behandeltraject waarbij elk jaar tot 2 jaar opnieuw een status moet worden gemaakt. De dpsi score hoort ook bij de normale controle.

Lieneke
afbeelding van Lieneke
Offline
Laatst gezien: 10 uur 38 min geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
Eerst de vraag beantwoorden
door Lucia06 za, 08/11/2018 - 22:06
(Reply to #7)

Dank voor de reacties, die mij zeker aan het denken zetten.

v.V, Goed om te lezen dat het aantal jaarlijkse bezoeken aan de MH op den duur waarschijnlijk wel zal meevallen. Een jaar doorbijten (sic) voor de initiële behandelingen, als ik daarmee tanden en kiezen kan behouden die anders binnen enkele jaren gaan uitvallen, moet dan maar.

Lieneke, de tandarts heeft nooit met een dergelijk instrument bekeken hoe het met tandvlees en tandbot staat. Hij bekeek alleen de tanden en kiezen zelf en verwijderde tandsteen. En vond het er allemaal keurig uitzien... Maandag vraag ik de praktijk mij de overzichtsfoto te mailen. Zodra ik die heb, plaats ik hem hier.

Lucia06
Offline
Laatst gezien: 5 maanden 19 uur geleden
Geregistreerd: 08/10/2018 - 11:18
Dank voor de reactie.
door martine za, 08/11/2018 - 22:45

Dank voor de reactie.
Ik zag dat ik deze post niet goed had geplaatst.
Bij mij is deze meting nooit eerder gedaan, had dus wel gemoeten, is nu dus wel gedaan.

martine
Offline
Laatst gezien: 2 uur 13 min geleden
Geregistreerd: 02/23/2018 - 16:09
Dank voor de reactie.
door Lieneke zo, 08/12/2018 - 09:52
(Reply to #9)

Nog even het argument dat mensen oud zijn geworden met een kunstgebit. Dat zal, maar veel mensen zijn er niet heel blij mee. Je smaakbeleving is bijvoorbeeld heel anders. Bovendien worden we nu veel ouder dus is de tijd dat je dan met een kunstgebit loopt ook langer. Je kunt er schimmelinfecties van krijgen op je gehemelte en mondhoeken. Je kunt vervelende drukplekjes krijgen. Je kaak slijt op den duur af en zo heeft een kunstgebit weinig steun. Bovendien kan het zijn dat je steeds meer medicijnen moet nemen waardoor je een droge mond krijgt. Een kunstgebit zuigt zich dan niet goed vast. Dan moet je uiteindelijk toch implantaten. Kortom: waar zou je blijer mee zijn; een gezond eigen gebit dat onderhouden wordt of een hulpstuk in je mond?

Lieneke
afbeelding van Lieneke
Offline
Laatst gezien: 10 uur 38 min geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
Dank voor de reactie.
door Lieneke zo, 08/12/2018 - 09:53
(Reply to #10)

Nog even het argument dat mensen oud zijn geworden met een kunstgebit. Dat zal, maar veel mensen zijn er niet heel blij mee. Je smaakbeleving is bijvoorbeeld heel anders. Bovendien worden we nu veel ouder dus is de tijd dat je dan met een kunstgebit loopt ook langer. Je kunt er schimmelinfecties van krijgen op je gehemelte en mondhoeken. Je kunt vervelende drukplekjes krijgen. Je kaak slijt op den duur af en zo heeft een kunstgebit weinig steun. Bovendien kan het zijn dat je steeds meer medicijnen moet nemen waardoor je een droge mond krijgt. Een kunstgebit zuigt zich dan niet goed vast. Dan moet je uiteindelijk toch implantaten. Kortom: waar zou je blijer mee zijn; een gezond eigen gebit dat onderhouden wordt of een hulpstuk in je mond?

Lieneke
afbeelding van Lieneke
Offline
Laatst gezien: 10 uur 38 min geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
Pagina 1 van 2