1 post / 0 nieuw
Voortand afgebroken!
Kaatje25
Offline
Laatst gezien: 4 maanden 6 dagen geleden
Geregistreerd: 10/20/2019 - 01:14
door Kaatje25 zo, 10/20/2019 - 14:13
#1

Zo'n week geleden is mijn voortand volledig afgebroken en het oogt niet erg fraai, omdat dit toch erg opvalt. Na een bezoekje aan de tandarts is er een foto gemaakt. Volgens de tandarts zit er een ontsteking op de plek van de afgebroken tand, dus moest er eerst een wortelkanaalbehandeling komen voordat er uberhaupt iets op die plek kan komen om die lege plek op te vullen. Dit zag ik niet aankomen, zeker omdat ik nu bijna door mijn tandartsverzekering heen ben voor dit jaar (er zijn meerdere kiezen getrokken afgelopen jaar) en straks ook nog genoeg over moet houden voor een kroon. Wat mijn tandarts mij dus ook aanraadt om te nemen. Volgens hem moet er een kroon geplaatst worden met een (wortel)stift (= stifttand). Nu heb ik zelf nog nooit gehoord van deze behandeling. Is dit een duurzame oplossing en is dit aan te raden? Het is zeker voordeliger dan implantaten. Voor nu is dit voor mij niet betaalbaar.

Daarbij is mijn gebit erg verkleurd en vind ik het zelf ook niet prettig om een kroon te plaatsen zonder bleken vooraf, want ik wil uiteindelijk op den duur toch mijn tanden bleken en dan is het wel erg jammer dat zo'n kroon zal afsteken tegen mijn gebleekte tanden. Nu zegt mijn tandarts dat bleken én eventueel een mondhygiënist vooraf dan zeker aan te raden is, voordat er een kroon geplaatst wordt.

Nu is het minder leuke dat er nog enkele gaatjes zitten, zo'n 3 gaten (waar ik geen last van heb overigens en die geen pijn doen) en hij mij bleken dus eigenlijk afraadt voordat de gaatjes opgevuld zijn. Nu is mijn grote dilemma; een kroon met onvoorziene wortelkanaalbehandeling is al een behoorlijke uitgave en als ik dan ook nog eerst alle gaatjes moet opvullen vóórdat ik kan bleken (wat ook weer extra kost) dat de tandartsrekening toch wel erg flink zal oplopen.

Ik heb op internet toch zitten kijken naar een bekend bedrijf (externe partij dus en niet via de tandarts zelf) die bleekbehandelingen (hollywood smile etc) aanbiedt op natuurlijke wijze en op hun website geven ze aan dat bleken met gaatjes prima kan bij hen. Dus wat is wijsheid, zeker als ik geen last heb van deze gaatjes? Volgend jaar wil ik ze zeker opvullen, maar nu is bleken en het plaatsen van een kroon eerder de prioriteit. Ik overweeg dan ook zelf om toch hier mijn gebit te bleken vooraf ook al raadt mijn tandarts bleken af. In hoeverre mag ik dit zelf bepalen bij een verwaarloosd gebit? Het lijkt me ook dat ik bleken niet per se bij de tandarts hoef te laten doen?

Nu overweeg ik om eventueel de kroon begin volgend jaar te plaatsen (heeft de tandarts-assistente me overigens zelf aangeraden), maar is dit wel handig om zo lang uit te stellen mocht ik er toch voor kiezen om een stifttand te plaatsen? En wordt een stifttand wel deels vergoed? Daar kan ik niet veel over vinden.

Verder schijnt een wortelkanaalbehandeling verplicht te zijn vooraf voordat een wortelstift geplaatst mag worden. Mocht ik er toch voor kiezen om de kroon begin januari te plaatsen, hoelang mag er dan zitten tussen een wortelkanaalbehandeling en het plaatsen van een stift en uiteindelijk een kroon?

Hopelijk kan iemand met me meedenken wat ik het best kan doen in mijn situatie.