Orthodontist? Ortho? Ortho-tandarts? Beugel-tandarts?

Author:
BJN
Posted:
do, 09/25/2014 - 19:30
Omdat iedereen tegenwoordig zijn eigen gebit behoudt en mooie tanden belangrijk vindt is de vraag naar rechte tanden gestegen. Steeds meer volwassenen vinden ook de weg naar de orthodontist.

Orthodontist? Ortho? Ortho-tandarts Beugel-tandarts?

Uit onderzoek van de consumentenbond bleek al een aantal jaar geleden dat een groot deel van de patienten behandeld wordt door een tandarts. Die hebben zich soms door nascholing heeft bekwaamd in orthodontie - beugelkunde. Onderzoekscijfers geven aan dat momenteel 50% van de orthodontie buiten de specialistische orthodontisten-praktijk plaatsvindt. Velen worden dus behandeld door een tandarts, niet door een orthodontist. Ruim 2/3 van die groep patienten realiseert zich het verschil orthodontist-tandarts pas later, en geeft aan dat ze dat eigenlijk wel eerder hadden te willen weten.

Steeds vaker zie ik de termen Ortho, en Ortho-tandarts. De nederlandse regelgeving dat elke tandarts alle orthodontie mag doen maakt het er niet duidelijker op. Veel tandartsen vinden orthodontie leuk en proberen in hun praktijk tanden recht te zetten. Soms lukt dat heel aardig. Ze doen het in het algemeen met goede bedoelingen. Maar als ze nooit met een orthodontist overleggen over hun behandelingen is de kans op inefficiëntie, zelf overschatting, en matige resultaten aanwezig. Orthodontie is de laatste jaren heel erg gegroeid en veel breder dan zij kunnen overzien.

Er is maar een soort echte beugel specialist. Dat is een orthodontist. Die is tandarts en heeft als specialist aanvullend nog 4 jaar full-time scholing. Orthodontist is een beschermde beroepstitel, die wordt omzeild door andere benamingen. Lees verder: beugel.nl

Advies:
Zie je op een website geen duidelijke vermelding wie de behandelaars zijn? Dan is het volgens mij niet betrouwbaar om daar een complexe en uitgebreide orthodontie behandeling te gaan halen...

Als je de keuze hebt, wie laat jij dan los op je tanden?
Silver (niet gecontroleerd)

Als antwoord op door Silviaaa

Ik heb ontzettend veel problemen met mijn gebit na diverse beugels.
Mijn gebit is dermate verpest doordat er te veel is geslepen en mijn onderfront teveel naar binnen is gehaald waardoor een overbite is ontstaan.
Daardoor is mijn stand van onderfront erg ontzet en heb pijn in mijn kaken. Mijn behandelaar is klaar met de behandeling en andere orthodontisten willen mij na een second opinion niet verder helpen. Ik ben hierdoor radeloos, erg ongelukkig en kan er niet meer van slapen.
Ik ben op zoek naar een oplossing wat te doen.
za, 03/04/2017 - 18:39 Permalink
Mary (niet gecontroleerd)

Als antwoord op door Silver (niet gecontroleerd)

Ik ben het in principe eens met de stelling dat je goed onderzoek moet plegen voor je iets aan je gebit laat doen. En dat de titel orthodontist niet door iedereen gevoerd kan en mag worden.

Toch wil ik een kanttekening plaatsen. Ik heb het afgelopen jaar een orthodontie traject doorlopen bij een tandarts/specialist bijzondere tandheelkunde.
Daarvoor was ik bij een 'reguliere' orthodontist geweest èn een kaakchirug. Zij adviseerden mij een traject van 2,5 jaar beugelen en een operatie aan zowel onder- als bovenkaak èn aan de kin.
Omdat ik een palautum beet en een bijzonder grote overbeet had moest er iets aan gebeuren, maar ik zag die operaties niet zitten. Ik heb een second opinion gedaan bij een andere ortho en die zei dat er 'slechts' één operatie nodig zou zijn. Maar nog zag ik dat niet ziiten.

Bij toeval-een onstoken kies inhet weekend- kwam ik terecht bij de tandarts/specialist bijzondere tandheelkunde (met eveneens ortho aantekening) waar ik nu mijn behandeling heb ondergaan. Ik had al twijfels over de noodzaak van de kaakoperaties omdat mijn kiezen zo goed als op elkaar sloten.(scheelde 1 mm). Mijn twijfel werd door hem bevestigd: inderdaad, ik had geen kaakoperaties nodig.
Ik heb er bijna twee jaar over gedaan om tot een beslissing te komen over mijn behandeling. Vanwege het geld maar ook,omdat ik de methode die ik nu heb ondergaan niet kende. Gelukkig heb ik goed onderzoek kunnen doen en bijvoorbeeld vooraf een andere patiente kunnen spreken die de behandeling al had gehad.

Achteraf ben ik erg blij dat ik voor deze behandeling heb gekozen omdat ik anders twee maal 'voor niks' een grote kaakoperatie had gehad. Dat vind ik nogal wat. Bovendien zat er op verschillende plekken in mijn kaak bijna of geen bot meer waardoor de basis voor een beugel zeer wankel zou zijn geweest.
En daar kun je forse problemen mee kijgen die zich pas na tien jaar kunnen manifesteren als de ortho allang uit het zicht is. Dat is nu opgelost door kunstbot bij te zetten.

Ik heb nu, na een traject van ruim een jaar, een mooi en sterk gebit, de palatum beet is weg en ik heb 'slechts' twee kleinere operaties onder lokale verdoving hoeven ondergaan. (enigszins te vergelijken met flapoperaties). Ook niet echt een pretje maar toch wel iets minder heftig en vooral minder ingrijpend voor het gezicht.

Naar mijn idee is het dus niet zo dat een regulier traject bij een 'echte' orthodontist altijd beter is. Daar wordt hopelijk ook binnen het werkveld de discussie nog over voortgezet. Ik begreep in ieder geval van mijn behandelaar dat er interesse is voor zijn manier van werken.
NB: natuurlijk is bij sommige mensen een kaakoperatie moodzakelijk. Maar door mijn ervaring ben ik er wel achter gekomen dat er weleens te snel naar dit middel wordt gegrepen door de reguliere orthodontie.
ma, 07/17/2017 - 13:00 Permalink