2 berichten / 0 nieuw
Als man van 39 nog een beugel?
Corné
Offline
Laatst gezien: 1 dag 22 uur geleden
Geregistreerd: 11/19/2020 - 08:25
door Corné do, 11/19/2020 - 10:02
#1

Toegegeven, heel blij ben ik nooit geweest met mijn tanden. Mooie sterke witte tanden heb ik net als mijn ouders en zussen nooit gehad en hoe ik ook altijd m'n best heb gedaan met poetsen, er zitten inmiddels ook best wat vullingen in. Hoewel niet sterk en wit, hebben mijn tanden wel altijd keurig op een rij gestaan. Alleen mijn voorste 6 boventanden steken wel een dikke halve centimeter voorbij mijn ondertanden. De rest sluit op zich allemaal keurig op elkaar. Maar goed, wel keurig op een rij dus nooit last van gehad. Maar een van mijn voortanden is de afgelopen paar jaar wat gaan wandelen en naar voren gekomen. Misschien omdat ook pas een paar jaar geleden m'n verstandskiezen boven doorkwamen? In ieder geval, die scheve voortand maakt de totaalsmile er al niet mooier op. Daarbij nog gerookt en nogal koffie addict en het verhaal is compleet. Ok nu de bright side. Inmiddels ruim een jaar gestopt met roken (#trots op mezelf) en ik vond het tijd om toch eens te kijken of er wat aan m'n smile kon gebeuren en hier dus maar eens met de tandarts over gaan babbelen. En toen kwam het antwoord waar ik nog nooit geen seconde over heb nagedacht. De tandarts verwees me door naar een orthodontist.... Eerst eens door middel van een beugel die voortand terug op zijn plek en wat doen aan die 6 overstekende voortanden. Na dat traject eventueel als het nodig is nog wat cosmetisch werk. En zo liep ik even later compleet flabbergasted met een verwijsbrief voor de ortho in mijn hand terug naar de auto.

Inmiddels een paar dagen later en ik merk dat het me onwijs bezig houd. Ga ik echt als kerel van 39 nog met een beugel lopen? Je bent gek zegt de ene kant van mezelf. Zeker doen, nu of nooit zegt de andere kant van mezelf. Omdat ik vond dat ik geen afweging kan maken zonder inhoudelijke kennis heb ik inmiddels in een heel stoer zeker van mezelf moment de telefoon maar gegrepen en een eerste consult bij de ortho ingepland. Over een paar weken mag ik daar dus even gezellig op visite. Maar man man man, wat houd dit me bezig. Wat een vragen, waar begin ik aan? Die voortand terug op z'n plek duwen met een slotjesbeugel, dat begrijp ik wel en lijkt me niet heel ingewikkeld. Maar, die zes boventanden die "oversteken", hoe gaat dat dan? Die kunnen niet zomaar even naar achteren geduwd worden lijkt me, daar is geen plek? En is dat dan wat ze een overbeet noemen? Want daarbij lees ik weer heftige dingen als een kaakoperatie, daar zit ik dus al helemaal niet op te wachten. En hoeveel tijd zit er eigenlijk tussen de eerste afspraak en het daadwerkelijk plaatsen van een beugel? Gaat daar nog maanden aan voortraject overheen of zit ie er dan naar een paar weken ook echt al in?

Ik merk wel dat ik aan het idee aan het wennen ben. Ik begon er over bij de tandarts omdat ik graag mooiere tanden wil, dan moet ik de consequenties misschien ook maar gewoon aanvaarden en er niet voor wegrennen. Maar als ik dan een beugel neem, wat moet ik dan verwachten? En hoe zou dat in mijn werk gaan? Ik spreek voor m'n werk heel veel mensen. Nu denk ik dat ik me op zich prima over metalen slotjes heen kan zetten. Ja dat zie je, maar m'n tanden zijn nu ook al niet heel mooi. En witte slotjes denk ik dan van, zien doe je het toch. Dan kun je het net zo goed meteen goed zien, zodat mensen niet op je mond gaan lopen focussen zo van "heeft ie nou een beugel"? Maar als daar dan weer elastieken van boven naar beneden aan moeten, dat vind ik dan wel weer een ding als je heel de dag met mensen praat. Op internet vind ik ook maar bijster weinig ervaringen van mannen die later nog aan een beugel beginnen. Is het dan meer een vrouwen ding, of zijn wij mannen gewoon niet zo van het online onze ervaringen delen? Dus na een heel verhaal, zijn er mensen die ervaring hebben? Valt het mee, valt het tegen, wat zijn reacties van mensen om je heen? Dus kort gezegd, wat zou ik moeten verwachten?

Alvast bedankt voor het lezen van het hele epistel wat dit is geworden, ik ben benieuwd naar de reacties!

groet Corné

inmiddels weet ik iets meer
Corné
Offline
Laatst gezien: 1 dag 22 uur geleden
Geregistreerd: 11/19/2020 - 08:25
door Corné ma, 11/23/2020 - 10:00

ok, een kleine update. Omdat ik mezelf helemaal gek maakte met vragen heb ik nog even mijn tandarts gesproken. Concreet, er is sprake van Crowding in de boven en onderkaak en een Angle 2, wat blijkbaar iets inhoud dat m'n onderkaak te kort is t.o.v m'n bovenkaak. Crowing boven en onder wordt dus sowieso boven en onder beugelen. Heel veel concreet qua behandeling wil hij er natuurlijk niet over zeggen, want ik moet gewoon braaf m'n afspraak bij de ortho van 8 december afwachten. En gelijk heeft hij natuurlijk. Maar inmiddels weet ik dus dat vanwege die "Angle 2" de kans bestaat dat er ook over een onderkaakoperatie gepraat kan gaan worden. Ook nooit over nagedacht en vond ik ook best heel heftig. Maar als ik nu in de spiegel kijk snap ik wel wat er bedoeld word, als ik m'n kaak wat naar voren schuif oogt het inderdaad logischer en eerlijk gezegd ook wel echt mooier.

Over het al dan niet aan een beugel beginnen ben ik inmiddels wel uit, ik heb besloten er maar gewoon voor te gaan. Het thuisfront is ook super supportive dus ik ga er gewoon lekker stoer aan beginnen. En nu in m'n hoofd die kogel door de kerk is dan maar het liefst zo snel mogelijk ook, let's get it over with. Plaats dat ding dan ook maar zo snel mogelijk, dan ben ik daar ook zo aan gewend en kan ik ook niet meer alsnog afhaken Wink Laat het dus maar snel 8 december zijn zodat ik wat concreter weet waar ik aan toe ben. In dus de tusentijd, iemand hier met ervaring in behandeling van Angle 2 bij volwassenen? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

groetjes Corné