6 berichten / 0 nieuw
#1
Kunstgebit door Parodontitis (GEEN HORRORVERHAAL)
door Rieltjuh wo, 06/24/2015 - 14:24

Ik wil ook graag een hart onder de riem steken. Ook ik heb jaren last gehad van parodontitis en na iedere keer mondhygiënist te zijn geweest en onder verdoving schoonmaken, was ik er zo klaar mee. Ik ben 3 jaar niet naar de tandarts geweest, maar toen gingen al mijn kiezen en tanden loszitten en gingen door mijn mond heen lopen. Gevolg: scheve voortanden die recht vooruit staken. Doordat mijn oudste dochter naar de orto moest, vond ik het nu echt tijd om zelf er aan te geloven. De helse pijnen en ontstekingen waren een hel, dagelijks met een dosis Advil, Aleve, Paracetamol moest mij door de dag heen sleuren en 's avonds stond ik met een naald de ontstekingen lek te prikken. Uiteindelijk heb ik een nieuwe tandarts gevonden in mijn woonplaats en ben ik gegaan in maart 2015. De conclusie was: alles laten trekken en een volledige prothese onder en boven. Het was een zeer emotionele afspraak, maar zelf wist ik wel dat dit niet meer te redden was en ik eigenlijk ook alleen dit nog maar wilde. Ik had 2 keuzes: 1 keer laten trekken onder narcose bij de kaakchirurg of in stappen bij de tandarts onder plaatselijke verdoving. De eerste optie leek mij wel wat. En toen ik de begroting ging bespreken, was ik stellig van overtuigd om onder narcose te gaan. Echter zijn er wat haken en ogen. Om een goed gebit te te kunnen happen is het beste als de kiezen er uit zijn. De tandtechnicus kan niet echt een goede prothese maken op bestaande (scheve tanden), daarnaast was de tandarts bang dat bij het happen er een aantal kiezen meegetrokken zou worden. Mijn bovenhoektanden zouden blijven staan. Althans, ik zou daar een zenuwbehandeling krijgen en deze tanden zouden worden afgevlakt in mijn tandvlees. De bovenhoektanden zijn bepalend voor de vorm van je bovenlip en nog in goede staat. Dit zou dan sowieso bij de tandarts gebeuren. Uiteindelijk heb ik toch maar voor de optie gekozen om het in stappen bij de tandarts te laten doen....

Op 8 juni stond de eerste afspraak gepland. Maar of het zo moest zijn, 2 weken voor de eerste afspraak nam ik een hap van een wrap en vielen er bijna 3 ondertanden uit. Ik voelde ze helemaal loskomen van mijn kaak. Die avond heeft de tandarts met composiet de boel aan elkaar geplakt, zodat ik het nog een paar weken uit zou houden. De dag erna heb ik gebeld en verzocht om een week eerder te starten, dit moest wel passen in de agenda van de tandarts natuurlijk, want er waren 4 afspraken achter elkaar gepland.

Uiteindelijk werd op 1 juni de eerste kiezen aan de linkerkant getrokken boven en onder en een zenuwbehandeling van de hoektand boven. Tuurlijk was het verdoven geen pretje, maar ik heb 0,0 % last gehad. Het enige wat een paar dagen zeurde, was de hoektand. De tandarts heeft alles gehecht en na een week mocht ik terugkomen voor de andere kant. Op 8 juni heb ik de rechterkant laten trekken en een zenuwbehandeling van de andere hoektand. De hechtingen zijn er toen ook uitgehaald. Deze keer was het minder prettig, want ik had weer eens een ontsteking gekregen en deze zijn ontzettend moeilijk te verdoven. Hij heeft toen echt flink bij moeten verdoven en ik voelde me niet echt heel lekker die avond. Maar met 2 aleve in naar bed gegaan en goed geslapen en ik was de volgende dag helemaal weer fit!

Drie dagen later mocht ik weer opdraven om te happen. Helaas lukte de onderkant niet heel goed, dus werd dit op de maandag erop gedaan inclusief een beetregistratie. Het eten ging redelijk goed. Een stokbroodje zit er natuurlijk niet in, maar er zijn zat alternatieven.
Afgelopen maandag zijn mijn laatste tanden (voortanden boven en onder) eruit getrokken en zijn de hoektanden afgeslepen en werd mijn immediaatprothese in gedaan.
Ik zag er als een berg tegenop, want ik had veel verhalen hier gelezen dat het een rampenplan is met druk plekken etc...

Ik was binnen 3 kwartier klaar (en wederom een tand met een ontsteking bij :oops: ) en ik keek in de spiegel en ik werd zo blij! Ik zag er 10 jaar jonger uit en zo mooi! Ook al is het een noodprothese voor 9 maanden. Die nacht heb ik niet echt een lange nacht gemaakt, maar ik heb ook geen pijn gehad. Het is gewoon vreemd zo in je mond.
De dag erna had ik vrij genomen, leek me wel verstandig. Maar of het echt nodig was? Ik ben gisteren voor controle geweest en de tandarts was echt verbijsterd hoe goed het gaat. Er is heel weinig bijgeslepen. Ok, het praten is wennen, maar ik slis niet.. Ok het eten gaat steeds minder slecht. Probeer zo nu en dan iets half hards te eten en te leren kauwen.

Maar als ik mezelf zie zonder scheven tanden die naar voren staan, dan zie ik weer een leuke meid in de spiegel met een lipgloss op (dat heb ik jaren niet meer gedaan).

Maar drama? Nee totaal niet!! En ik ben maar 1 dag thuis geweest van het werk. Je moet echt accepteren dat je tanden en kiezen er uit gaan en het is doorzetten! Doordat mijn gebit in zo een slechte staat was, had dat wellicht ook zo zijn voordeel met trekken..

Ik kreeg gisteren ook nog te horen dat de tandarts implantaten wil doen, dat was eerst helemaal nog niet zeker.
Al met al, DOE het en wacht niet te lang. Ik ben pas 40 en moet nog minstens zo lang mee, maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb!!!

Ik hoop dat iemand hier wat aan heeft, om te helpen en het helpt mezelf ook om dit op te schrijven, want mentaal is ook best wel even pittig!

PS ik weet niet echt welk onderdeel dit stuk het best past, anders moet de moderator dit maar verplaatsen

Rieltjuh
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 06/15/2015 - 18:55
Re: Kunstgebit door Parodontitis (GEEN HORRORVERHAAL)
door ParanoidLullaby do, 06/25/2015 - 10:53

Ik heb zelf geen ervaring met Paradontitus maar om een of andere reden heb ik je verhaal gelezen,
en mag ik zeggen ; Wat een stoér wijf ben jij! Met alle respect, wat een bikkel!
Je zet erbij 'geen horrorverhaal', maar je hebt toch behoorlijk wat moeten doorstaan.
Jezelf toch elke keer weer nr die tndartsstoel moeten slepen. Petje af, dat wilde ik alleen maar even zeggen.

ParanoidLullaby
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 06/19/2015 - 00:38
Re: Kunstgebit door Parodontitis (GEEN HORRORVERHAAL)
door Rieltjuh do, 06/25/2015 - 11:14

Oh dank je wel hoor! Tuurlijk was het mezelf er naar toe slepen, ook al viel het wel mee na iedere behandeling... Maar het was echt noodzakelijk en je weet dat je daarna er alleen maar beter uitziet en verlost bent van alle pijn en ellende.

Rieltjuh
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 06/15/2015 - 18:55
Dank je Rieltjuh dankzij jouw
door bangerikje di, 07/10/2018 - 11:20

Dank je Rieltjuh dankzij jouw verhaal heb ik NU een afspraak met tandheelkundig laboratorium gemaakt, jouw verhaal open en eerlijk gaf de doorslag! Heb ook al ruim 20 jaar Paradontitus en nu een afgebroken kies, ik ben er ook "klaar" mee. TOP dat je dit verhaal wilde delen! Gr "Bangerikje"

bangerikje
Offline
Laatst gezien: 9 maanden 2 weken geleden
Geregistreerd: 07/10/2018 - 11:12
Dank je Rieltjuh dankzij jouw
door Stresskipje za, 08/11/2018 - 14:30
(Reply to #4)

Ik wil/moet ook een kunstgebit, ik ben 48 jaar maar heb ook last van paradontites. Veel pijn waar ik wel van door de grond kan zakken maar zo vreselijk bang voor de tandarts. Mijn kiezen zijn allemaal al getrokken een ongeveer 2 jaar geleden. Nu is er voor boven al 1 tand afgebroken, schaam me hier zo diep voor. Maar ja die angst pfffff. Nu vertelde mijn tandarst dus een 2 jaar geleden dat als ik een kunstgebit wilde ik 3 maanden zonder tanden zou moeten lopen. Dat houd mij ondanks de niet te behappen pijn tegen, 3 maanden zonder tanden pfff. Nu lees ik hier en op andere forums dat jullie na het trekken van de tanden toch gelijk een gebit (weet de naam even niet daarvan) in krijgen. Ik heb zo ontzettend veel kracht nodig om die afspraak te gaan maken want zit dagelijks te janken van de pijn en dat terwijl mijn tandarts echt een hele goede en fijne angsttandarts is. Dus is eigenlijk mijn vraag.... hoort mijn tandarts ook gelijk dat nieuwe gebit te dien want dan bel ik maandag meteen.

Stresskipje
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 2 weken geleden
Geregistreerd: 08/11/2018 - 14:16
Wat goed zeg!
door Anoniememama wo, 09/19/2018 - 00:51

Nah alsof je dit bericht speciaal voor mij heb gepost hahaha !
Ten eerste wat goed dat je je zoveel beter voelt zeg! En ik zag het in de reacties staan en ben het er mee eens... Wat een ontzettend stoer vrouwtje ben jij zeg!
Dit is precies wat ik even horen moest. Il ben 2 weken geleden 40 geworden en loop al jaren met gore ontstekingen gevoelige tandvlees en dus niet naar de tandarts durven te gaan. Maar alles rot inmiddels weg en heb as donderdag dus een afspraak omdat ik nu 2 dagen verga van de pijn. Ik vermoed dat er bij mij ook alles uit moet straks en ookal ben ik dan blij van die nare geurtjes bloedende tandvlees en pijn af te zijn het is toch raar.
Nu ik Dit lees krijg ik er gewoon zin in!
Ja jij bent míjn voorbeeld

Anoniememama
Offline
Laatst gezien: 6 maanden 1 week geleden
Geregistreerd: 09/18/2018 - 04:07