Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Verschil van mening over afbrekende kiezen | Tandarts.nl
6 berichten / 0 nieuw
Verschil van mening over afbrekende kiezen
Suus78
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 10/10/2018 - 17:03
door Suus78 wo, 10/10/2018 - 17:15
#1

Hoi forumleden,

Ik ben een aantal dagen geleden weer bij mijn tandarts geweest voor de halfjaarlijkse controle en moest helaas weer melden dat er een kies was afgebroken. Dit is al een aantal keer eerder gebeurd. Omdat ik daar zelf ook niet blij mee ben heb ik natuurlijk - zoals iedere consument - ge-googled wat de oorzaak kan zijn. Wat zeker opvalt is dat de kiezen die afbreken allemaal kiezen zijn waar een flinke amalgaam vulling in zit. Ik lees dat dit de oorzaak kan zijn van het feit dat juist dié kiezen afbreken. Er werd destijds (zo'n 20 á 30 jaar geleden) veel weg-geboord om te zorgen dat de vulling goed hechtte. De oplossing zou zijn om deze vullingen op tijd eruit te halen en te vervangen door composiet.

Ik heb dat voorgelegd aan mijn tandarts en hij is het niet met me eens en zegt dat het toeval is dat de kiezen rond de vulling afbreken en dat het komt omdat ik knars. Ik heb echt een vakkundige, aardige tandarts en wil eigenlijk niet naar een andere praktijk, maar ik loop hier nu iets meer dan vijf jaar mee en het voelt gewoon niet goed om hier mee door te lopen. Ik wil dat er een plan van aanpak wordt gemaakt om dit te verhelpen, maar goed, dan moeten we het wel eens zijn over de oorzaak.

Vandaag heb ik besloten dat ik toch een second opinion wil. Maar hoe pak ik dat aan? Ik heb al een praktijk gevonden in de buurt waar ik graag de second opinion zou willen laten doen, maar ik lees dat volgens de verzekering mijn tandarts me eigenlijk moet doorsturen, of op zijn minst het dossier moet doorsturen. Dat vind ik best lastig, want dat doet de band met mijn eigen tandarts ook niet veel goed natuurlijk.

Wat kan ik nu het beste doen? Eventuele reacties op mijn stelling (grote amalgaamvullingen leiden eerder tot verzwakking kiezen) zijn ook welkom.

groetjes,
Suus

of het met composiet kan is
vV
Offline
Laatst gezien: 1 uur 27 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV do, 10/11/2018 - 08:32

of het met composiet kan is bij grotere amalgaam vullingen maar de vraag, ook daar zijn grenzen aan wat het materiaal kan. er is verschil tussen groot en groot.
Het knarsverhaal is er zeker een om te vervolgen, er zal toch uitgezocht moeten worden of dat speelt, want dat heeft ook nogal invloed op wat er kan en moet. Naast dat het verstandig is dat op zich al aan te pakken. Second opinion zou ik altijd doen bij een tandarts buiten werkgebied, dus wat verder weg. Tandarts in de buurt zit in de regel in dezelfde waarneemgroep als de eigen tandarts. En je wilt een echt blanco oordeel. Hoe meer die tandarts weet hoe beter, maar in de regel zijn recente foto's voldoende.

afbrekende kiezen
Suus78
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 10/10/2018 - 17:03
door Suus78 zo, 10/14/2018 - 18:02
(Reply to #2)

Ik heb even nagedacht over mijn reactie, omdat je reactie bij mij weer meer vragen opriep.

1. Je zegt dat het niet zeker is dat het met composiet kan, maar is het dus wel mogelijk dat de kiezen afbreken vanwege de grote vullingen, zeker in combinatie met het knarsen?
2. Mijn tandarts heeft het vaak over knarsen, maar er is nog nooit gekeken wat eraan te doen is. Hier zijn dus mogelijkheden? Ik vraag me wel af waarom die niet onderzocht zijn.
3. Ik heb begrepen dat mijn eigen tandarts de second opinion moet aanvragen. Klopt dat? Of kan ik dat ook zelf? Hoe dan ook, moet er dus in ieder geval een foto beschikbaar zijn.

Naar aanleiding van het antwoord ben ik nu serieus aan het twijfelen of ik niet toch gewoon moet overstappen. Het is me nu wel duidelijk dat het een klein beetje pappen en nathouden is op deze manier en er veel meer goede, preventieve zorg beschikbaar is, en ook een behandelstrategie voor mijn afbrekende kiezen.

afbrekende kiezen
vV
Offline
Laatst gezien: 1 uur 27 min geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV ma, 10/15/2018 - 10:16
(Reply to #3)

vraag 1: ja
vraag 2: ja. Vraag ik mij ook af zeker wanneer het wel geconstateerd is.
vraag 3: nee iedereen kan en mag zelf de second opinion afspreken bij elke in dit geval tanbdarts of eventueel instelling van keuze. Wil je het bij bv een CBT dan moet de eigen tandarts wel verwijzen, die werken namelijk alleen op verwijzing. Maar dat is dan eigenlijk geen second opinion meer. Overigens kan een tandarts wel weigeren een second opinion te doen. En degene die wel een s.o. doet , mag je niet meer inschrijven als patient.

afbrekende kiezen
Suus78
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 10/10/2018 - 17:03
door Suus78 wo, 10/17/2018 - 09:50
(Reply to #4)

Dank voor je reactie. Zelfs al laat ik een second opinion doen, wat hoop ik daar dan mee te bereiken? Mijn tandarts zal nooit met volle overtuiging het advies van een andere tandarts gaan uitvoeren, en dat kan ik me voorstellen. Ik denk dat ik maar eens goed moet nadenken wat ik ermee ga doen. Overstappen is wel een risico, maar het is me wel duidelijk dat de zorg wel een klein beetje minimaal is, zeker voor een patiënt zoals ik.

afbrekende kiezen
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 dag 22 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke vr, 10/19/2018 - 13:06
(Reply to #5)

Ik merk dat tandartsen het lastig vinden om te besluiten wanneer vullingen wel/niet vervangen moeten worden. Je vullingen hebben het wel heel lang uitgehouden. Op het moment dat je een vulling uitboort, kan het namelijk voorkomen dat de zenuw teveel getriggerd wordt. Plus dat er misschien nog meer weefsel moet worden afgenomen, waardoor de kies nog meer verzwakt. Helaas bezitten tandartsen niet over een voorspellende gave...