Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
HELP! tandarts geen BIG-register / facings | Tandarts.nl
6 berichten / 0 nieuw
HELP! tandarts geen BIG-register / facings
Nalaa
Offline
Laatst gezien: 4 maanden 23 uur geleden
Geregistreerd: 04/06/2020 - 19:15
door Nalaa ma, 04/06/2020 - 23:37
#1

Goededag,

Ik hoop dat iemand mij meer advies kan geven over het volgende. Ik heb 8 porseleinen facings laten zetten waarbij nu van alles mis is. Mijn tandvlees begon terug te groeie (tandvlees correctie gehad vlak voor het zetten van de facings) ik had zeer kleine tanden en last van een gummy smile. Ze hebben mijn tandvlees nog keer weg gesneden maar dat mocht niet baten. Het groeide weer terug en het begon flink te ontsteken, uit angst naar een parodontoloog geweest. Hij vertelde dat de facings te diep zijn geplaatst te groot ook en dat er nog cement resten tussen zit. Nu adviseert hij mij een kroonverlenging of een beugel en de facings eraf te halen en nieuwe te plaatsen. Ik ben in behandeling om de ontsteking weg te krijgen maar hier komt geen verbetering in. Vandaag met spoed maar weer langs geweest en er weer naar laten kijken. De parodontoloog vertel mij nu ook dat mij tanden te smal zijn afgeslepen dat hij vind dat de praktijk waarbij ik de facings heb laten zetten aansprakelijk moet stellen voor de kosten die komen zal. Er zijn vooraf geen foto’s van mijn gebit gemaakt en heeft zij de facings maar gewoon geplaatst wat eigelijk niet eens had gekund. Ook adviseert hij mij een andere kliniek, en niet opnieuw bij haar nog facings te laten zetten.

Nu als volgt: de gene die de facings heeft gezet is geen tandarts. Ze heeft ook geen BIG-nummer en in het register is ze niet te vinden.

Nu is mijn vraag, mag zij tanden afslijpen en uberhoudt facings zetten als zij geen tandarts is?

Alvast bedankt voor de reacties!

Jeetje, wat naar allemaal!
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 2 dagen geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke wo, 04/08/2020 - 09:24

Jeetje, wat naar allemaal! Nou, iemand die niet in het big-register staat is in NL geen tandarts. Als je tanden wat zijn afgeslepen en/of er is iets van je tandvlees verwijderd (gesneden dus) dan is dat een voorbehouden handeling. Een dergelijke voorbehouden handeling mag alleen in opdracht van de tandarts worden gedaan. Snijden in tandvlees is niet een handeling die bijvoorbeeld door de mondhygienist of preventieassistent is geleerd. Dus diegene die je heeft geholpen kan hier eigenlijk niet bekwaam in zijn en had het dus ook niet mogen doen. Je hebt dus, lijkt mij, grond voor een officiële klacht. Ik denk dat je deze bij de IGJ (inspectie) zal moeten indienen gezien deze 'tandarts' ook niet onder de klachtenafhandeling van de beroepsvereniging zal vallen.

Jeetje, wat naar allemaal!
Nalaa
Offline
Laatst gezien: 4 maanden 23 uur geleden
Geregistreerd: 04/06/2020 - 19:15
door Nalaa wo, 04/08/2020 - 10:16
(Reply to #2)

Bedankt voor uw reactie! Ik heb contact gehad met een advocaat en hij verteld, dat mw geen tandarts is en dus niet BIG- geregistreerd staat, voor geen enkel functie staat zij geregistreerd. Mw is praktijkmanager.
Ze heeft deze opdrachten uitgevoerd zonder dat er een tandarts bij is geweest, alleen 2 assistentes.

Ik ben vreselijk bang en leef elke dag in paniek. Waarschijnlijk kunnen er niet eens nieuwe facings op omdat mijn tanden verkeerd zijn afgeslepen.

Bedankt voor de tip ik zal even kijken bij IGJ ( inspectie) en informeren bij KNMK

Jeetje, wat naar allemaal!
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 2 dagen geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke do, 04/09/2020 - 10:21
(Reply to #3)

Praktijkmanager...?? Alleen dat jou geen toestemming is gevraagd dat dit door een niet-tandarts werd gedaan, is al helemaal verkeerd. Wanneer is dit eigenlijk gedaan?

Jeetje, wat naar allemaal!
Nalaa
Offline
Laatst gezien: 4 maanden 23 uur geleden
Geregistreerd: 04/06/2020 - 19:15
door Nalaa do, 04/09/2020 - 10:43
(Reply to #4)

Functie omschrijving: praktijkhouder/ tandheelkundig medewerker
In elk register is zij niet te vinden ook heeft een advocaat al vermelden dat zij geen tandarts is en niet BIG-geregistreerd staat. Mw is waarschijnlijk opgeleid door haar (ex)man die bij haar in dienst was, inmiddels niet meer werkzaam in haar praktijk. Zonder enige toestemming de facings gezet of onder toezicht van een tandarts. In 2014 is haar man aangeklaagd voor het niet goed zetten van kronen en moest hij voor de rechter komen en is hij aansprakelijk gesteld. Staat wel los van mijn zaak maar ik heb echt het gevoel, dat ik in een horror praktijk terecht ben gekomen. Ik heb vorige jaar 10-10-2019 de facings laten zetten.

Jeetje, wat naar allemaal!
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 2 dagen geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke ma, 04/13/2020 - 13:47
(Reply to #5)

Wat erg!!!