55 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 6
Hoe nu verder.
madje
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 06/27/2004 - 03:38
door madje za, 07/31/2004 - 14:42
#1

Nou mijn behandeling is achter de rug. We zijn nu 48 uur verder. Maar ik zit met een paar kleine vraagjes en misschien weten jullie daar antwoord op.
Ik heb boven dus een volledig protese en onder een partiele protese. Mijn vraag is nu. Wanneer moet ik met ondergebit gaan poetsen. Kan dit gewoon nu al. Ondanks dat ik merk dat als ik spoel met water dat het allemaal gevoelig is. Of moet ik een paar wachten tot het iets beter genezen is. We zijn nu 48 uur verder. Nu let ik gewoon even op, op wat ik eet en drink.
Dus misschien een domme vraag. Maar wanneer kan ik poetsen. Want ik wil van dat beetje ondergebit wat ik heb geen puinhoop meer maken. Snap je.

Voor de rest probeer ik het zoveel mogelijk in te houden. Trouwens ik heb het liever in dan uit. Moet ik mijn gebit eigenlijk wel uit doen als ik slaap. Nu laat ik zowel het boven als onder gewoon in. Zo heb ik het ook het liefste.

Hoe zit het met bruistabletjes voor je kunstgebit. Nu poets ik het met een zachte borstel onder de kraan. Na iedere maaltijd maak ik het schoon.

Nou dit waren de vragen waarmee ik zit. Ik kan natuurlijk ook even de tandarts bellen. Maar dat gaat niet in een weekend.

Roxanne
Offline
Laatst gezien: 12 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 04/12/2004 - 02:00
door Roxanne za, 07/31/2004 - 19:15

Je kan het altijd een beetje voorzichtig proberen, niet poetsen maar eerder masseren bijvoorbeeld, je merkt vanzelf wel of het pijn doet of iets dergelijks...!

Hoop dat je veel plezier hebt van je nieuwe tandjes Biggrin

GOED GEDAAN!!!!

Groetjes Rox :smt006

madje
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 06/27/2004 - 03:38
door madje ma, 08/02/2004 - 00:22

Nou ik heb al een paar keer geprobeerd.
Dus met een zachte tandenborstel wat tandenpasta erop en zachtjes m'n tandjes gepoetst. Het gaat goed.
Moet alleen uitkijken langs de randen. Want daar beginnen de wondjes en dat is nog pijnlijk. Maar ik kan ze wel door zachtjes in te wrijven met tandenpasta. Ze in iedergeval insmeren.
Daarna goed spoelen. Voelt ook wat branderig aan op de rest van de wondjes. Maar na een tijdje voelt ook dat heel verfrissend aan.

Dank je voor je antwoord Roxanne. Je hebt me weer een eind op weg geholpen.
Nu voelt het weer een stuk schoner. Ja het is wat met ons angsthaasjes. Op de een of andere manier is mijn mond na m'n bezoek bij de tandarts een soort obsessie geworden. Ik ben er best wel mee bezig.
Vooral het idee om het gebit uit te doen. En dan die wondjes en geen tanden in mijn mond. Daar kijk ik heel raar tegen aan.
Ik heb zowiezo liever mijn gebit in dan uit.

Want met m'n gebit in ben ik er heel tevreden over en het ziet er gewoon goed uit. Om het heel eerlijk te zeggen. Het heeft er nog nooit zo goed uitgezien. Want ik heb altijd al een "paarden gebit" gehad.
Nu is het echt mooi en ben er echt trots op. Als straks die wondjes goed genezen zijn. Dan gaat eten ook veel beter. Want nu ben ik heel voorzichtig. Hoewel een stukje brood met leverpastei heel goed gaat. Zelfs de korstjes eet ik al op. Het doet wel wat zeer. Maar het gaat wel. Alleen klappert het een beetje. Daar moet ik dan weer wel aan wennen.

madje
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 06/27/2004 - 03:38
door madje wo, 08/04/2004 - 00:45

Zo we zijn nu 5 dagen verder. Hoe gaat het met me.
Op zich prima. Eten gaat nog steeds moeilijk. Maar er komt langzaam vordering in. Brood in kleine stukjes snijden dan kan ik het wel verwerken. Zelfs de korstjes lukt al aardig. Kauwen gaat ook. Maar het is een beetje wennen. Je tandjes staan wat losser dus is er meer beweging in. Datzelfde geldt voor het onderstuk. De kiesjes.
Maar door dat te accepteren kom je al een heel eind. Ook moet ik mijn tong een beetje anders gebruiken. Dan kan ik al aardig een eindje weg knauwen. Ik accepteer gewoon dat het een beetje anders moet.
Al stuntelent komen we wel op de goeie weg. Het is ook allemaal gevoelig. Dat speelt ook allemaal mee.
Met het avond eten gaat het beter. Aardappellen kun je prakken. Stamp eet al makkelijk weg en zoiets als aardappelsalade nou dat werkt wel. Soep vooraf. Meer een soort boullion en als toetje heerlijke schep-ijs. Met zachte vruchtjes, of stukjes ananas. Smaakt heerlijk.
Ja ik verwen me wel. Je kan wel denken ik kan voorlopig dit niet eten of dat niet eten. Beter is het om uit te zoeken wat je nog wel kan eten en daar iets lekkers mee maken. Zorg dat je de vitamines binnenkrijgt.

En op de kermis geweest. Kijk de atracties ben ik niet in geweest. Daar is het nog te gevoelig voor. Oliebollen heb ik me ook niet aan gewaagt. Maar ik had genoeg geld over. Dus een lekkere gerookte paling was niet mis. Dat is erg lekker. En de smaak lijkt nu wel erg lang te blijven hangen. Maar ook dat was erg lekker.

Nou hoe gaat het met de pijn. Valt allemaal wel mee. Soms doet het wat zeer. Soms pak ik een paracetamol. Vooral snachts. Maar het is goed om te hebben.

Ook ziet het er heel mooi uit. Ik durf weer te lachen. Als ik op straat loop of fiets, groeten sommige mensen me. Als ik iemand groet, groet men vriendelijk terug.
Ja wat dat betreft heb ik meer zelfvertrouwen. En dat straal je dan ook uit. Dus krijg je ook iets terug.
Ik voel me ondanks alles veel beter dan voor ik naar de tandarts ging. Op de een of andere manier doen rotte tandjes iets met je hele lichaam lijkt het wel.

Dus nog steeds geen spijt. Kan ook niet want je kan niet terug.

Alleen wel een rare smaak als ik mijn gebit uit doe. Wordt steeds beter trouwens. Maar in het begin keek ik daar erg tegenop.
Dus zolang het nu is. Doe ik na elke maaltijd het beetje tandjes wat ik nog heb poetsen. Ook poets ik mijn gehemelte met tandenpasta en een zachte borstel. Dan goed spoelen met water. En daarna met een spoelmiddeltje. Want ik wil het goed schoonhouden. Vooral na al dat getrek.
M'n kunstgebit gaat ook met een zachte borstel en een beetje tandpasta. Ook opdat het allemaal fris smaakt.

Sorry voor het lange verhaal. Maar ik wil jullie gewoon laten weten hoe het nu met me gaat. Als ik meer vorderingen maak, dan horen jullie het wel. Maar echt. Ondanks dat iedereen denkt dat ik me veel moet ontzeggen. Voel ik me hardstikke gelukkig. Elke keer weer iets meer proberen en als het nu niet lukt, komt het later.

Dus het komt gewoon hardstikke goed.

Biggrin

Roxanne
Offline
Laatst gezien: 12 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 04/12/2004 - 02:00
door Roxanne wo, 08/04/2004 - 19:16

Goed zo Biggrin

madje
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 06/27/2004 - 03:38
door madje di, 08/10/2004 - 01:38

Zo toch nog even een update. We zijn nu iets meer dan 10 dagen verder. Eten valt nog niet mee. Maar er kan wel meer gegeten worden. Heb zondag een BBQ (Barbeque_ gehad. Heb zelfs al stukken vlees gegeten. Heb nl een paar worstjes op. Soort gehakt. Een kippenboutje en een hamburger. Heb me zelfs al aan gemarineerd spek gewaagd. Dat ging wel maar het voelt dan toch wel pijnlijk aan. Hoewel aan de rechterkant gaat dat prima. Maar als ik te hard knauw dan doet het wel zeer.
Maar we eten wel steeds meer.
Vandaag ook met iemand naar het ziekenhuis geweest. Die moest nl poliklinisch behandlt worden. Dus dan zit je daar in het ziekenhuis. En je wilt maar niet laten merken dat je een gebitje hebt. Dus bij de koffie toch met veel pijn en moeite een appelflap gegeten. Nou ik hoop dus dat je nooit suiker krijgt tussen je gebit en je gehemelte, want dat doe echt zeer hoor. Dus even naar de WC en vlug gezorgd dat het schoon werd. Maar heb toch de appelflap opgegeten. Geen suiker meer tussen gebit gehad. Gewoon een kwestie van flink aan laten zuigen. Heb ook een broodje kaas gegeten. Dus echt dorbijten met de tandjes en dan kauwen. Afbijten gaat wel. Maar dan kantelt het bovengebit een beetje.
Maar schaam je daar niet voor. Want je eet met je mond dicht. Dus niemand dat dat ziet. Zo kan je heel veel dingen eten. Kijk als straks de kaak is uitgeslonken en ze maken het definitiever, gaat het beter zitten.
Sommige dingen doen nu eenmaal een beetje zeer. Maar je moet er aan wennen. Je moet er doorheen. En ik wil me absoluut niet laten beperken door een gebit. Alles wat ik vroeger heb gegeten, wil ik nu weer eten. En ik ben stront eigenwijs en het zal me lukken. Al is het af en toe met pijn. Dat gaat wel over.

Ondanks de strubbelingen, heb ik er nog steeds geen spijt van. Ik heb alleen geen zin om alleen maar zacht eten en pap te eten.
Dus tobben we even door. Maar langzaam voel ik me er steeds meer vertrouwd mee, eten met een gebit.
Overigens heb ik ook nog een paar echte tandjes hoor.

madje
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 06/27/2004 - 03:38
door madje za, 08/21/2004 - 17:53

Nou we zijn bijna een maandje verder.

Hoe is het ermee.

Met eten gaat het wel goed. Eet van alles. Zelfs de friettent wordt niet overgeslagen. Dus eten gaat steeds beter. Kijk een appel moet ik in stukjes snijden. En knauwen wil ook niet al te makkelijk gaan. Maar we geven niet op. Ook al doet het soms een beetje pijn. Eenmaal in de mond dan gaat het ook verder.
Wat dat betreft is een kunstgebit een hele gewenning. Het voelt ook anders.

Maar nu heb ik er een ander probleem bij. M'n kaken beginnen te slinken. Wat heel normaal is. Maar m'n gebit is gemaakt ten tijden dat het vol stond met tanden. Dus is het gebit een beetje te groot geworden en rammelt het in mijn mond.
Dus heb ik daar nu kleefpasta voor. Op aanraden van de tandarts uiteraard. Want eigenlijk moet het dus opnieuw aangemeten worden. Maar de eerste paar maanden slinken je kaken nog heel veel. Vandaar dat ik kleefpasta gebruik.
Maar fijn is dat niet. Als je gebit er in zit heb je er weinig last van. Maar met het eruit halen blijft die pasta aan je gehemelte plakken en dat is niet fijn. Ik hoop dat ik er een beetje aan kan wennen. Want nu krijg ik hele rare neigingen als ik het eruit haal.
Maar toch wil ik perse dat het goed zit. Dan maar even lastig.

Eerlijk is eerlijk. Het liefst zag ik mijn gebit aangepast worden. Maar goed. Heb contact opgenomen met de tandarts. Via email deze keer. Om te vragen hoe lang ik dit moet blijven doen. En ook of het verstandig is om mijn gebit s'nachts in te laten. Ik gebruik dan geen kleefpasta.
Nou tot zover mijn verhaal. Oja, waarom type ik het op. Nou misschien kan er iemand iets mee in de toekomst. Zelf heb ik ook een paar verhaaltjes hier ontdekt. En die lopen vrij parallel met wat ik nu doorloop. Dus is het wel makkelijk voor iemand anders.

Nou jullie zijn weer op de hoogte. Ja een kunstgebit is een hele verandering. Nog steeds geen spijt. Het ziet er mooi uit. Alleen moet je even door een periode. Het is niet anders.

Tot de volgende keer.

minique
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/25/2003 - 01:00
door minique zo, 08/22/2004 - 14:13

Hoi Madje,

Goed dat je je verhaal hier even doet! Hier hebben heel wat mensen iets aan. Het is ontzettend fijn om te horen dat je weer behoorlijk kunt eten, ook al gaan sommige dingen nog wat lastiger.

Heel veel succes ermee en probeer te blijven genieten van je stralende lach!

:smt006 Monique

madje
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 06/27/2004 - 03:38
door madje di, 08/31/2004 - 00:47

Nou het is vandaag 30 augustus. Dus iets meer dan een maand geleden. Hoe staan we er voor na een maand.

Als ik in de spiegel kijk, dan ziet het er nog steeds mooi uit. Dus dat zit goed. Maar soms erger ik me wel een beetje. Vooral aan die kleefpasta. De eerste paar uur, gaat het wel goed. Maar dan ga ik heel veel slijm produceren. Vooral onder het kunstgebit. Dan laat het langzaam los.
Tegen die tijd, moet ik eigenlijk het hele boven gebit eruit halen en opnieuwe schoonmaken. Maar op het werk gaat dat zo maar niet. Dan zit je dus echt met een hoop rommel in je mond. Als je dan ook nog eens moet eten.
Dus neem ik vanaf nu, toch mar iets mee om het tussen door vlug schoon te maken. Maar dat is niet leuk.
Wat dat betreft hoop ik maar vlug dat we een paar maanden verder zijn. Dan is het allemaal aangepast. Dan heb ik die kleefpasta niet meer nodig.

Wat eten betreft. ALs het goed vast zit kan ik eigenlijk bijna alles goed eten. Behalve nootjes, pinda's en dat soort dingen. Want die kleefpasta kleeft wel, maar door de geslonken kaak wiebelt het wel en dat is bij nootjes lastig. Het gaat wel, maar heel lastig.

Kortom het is even door de zure appel heen bijten. Een beetje aanpassen hier en daar. Maar dan lukt het wel.

Moon
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 08/26/2002 - 02:00
door Moon di, 08/31/2004 - 08:55

[quote="madje"]Nou het is vandaag 30 september. Dus iets meer dan een maand geleden.

In mijn agenda is het 31 augustus hoor..... Wink

Mijn vader heeft 3 maanden moeten wennen aan zijn boven gebit... dus geef het tijd om te wennen!

Suc6 nog even!
Groetjes Monique

ger
Offline
Laatst gezien: 16 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 07/07/2004 - 09:31
door ger di, 08/31/2004 - 20:33

hallo madje
fijn dat het zo goed gaat.
maar ik wil wel even een opmerking plaatsen.
een paar weken geleden liet ik hier weten dat ik ook kleefpasta gebruikte.
jij zei toen daar mee te stoppen, dat zonder beter was. maar je kan op een gegeven moment niet meer zonder.
ik heb nu het geluk dat ik volgende week woensdag terug kan naar de arts, er word dan een nieuwe laag ingelegd, het zal daar na zeker beter zitten.
maar begrijp je madje wat een ellende het is waneer die klapper los zit.
die kleefpasta is ook niet alles, maar je kan er tenminste de boel nog een tijdje mee op zijn plaats houden.
ik zal je volgende week laten weten hoe het me is vergaan.

groeten ger

Pagina 1 van 6