Disclaimer: De bedoeling van het forum

Author:
Lieneke
Posted:
zo, 11/20/2005 - 22:36
Net als de overige informatie op deze site, hebben de antwoorden van de digitale tandarts een zuiver adviserend en voorlichtend karakter. Het opvolgen van deze adviezen en adviezen van andere gebruikers is een keuze van de bezoeker van deze site. Het is belangrijk kritisch te blijven en deze informatie alleen als aanvulling op behandeling door en informatie van één of meerdere tandartsen of andere geschikte behandelaars te gebruiken!

De digitale tandarts zal proberen in te grijpen wanneer onjuiste informatie gegeven wordt, maar kan door tijdgebrek niet elke forumdiscussie volgen.
Andere forumgebruikers kunnen uw vraag ook beantwoorden; bij degenen die bij ons bekend zijn, kan een 'user ranking' onder hun naam staan. Deze rankings geven meestal aan of iemand b.v. tandarts is of een andere tandheelkundige deskundigheid heeft. Bij gebruikers die niet zo'n ranking hebben of een andere, zoals de geinteresseerde-ranking, moet er vanuit worden gegaan dat zij geen tandheelkundige deskundigheid hebben.

Tandarts.nl B.V. is ten alle tijden niet verantwoordelijk voor de gevolgen van het mogelijk opvolgen van adviezen op dit forum.

Veel plezier met het forum.
jcboth

Ruim vijf jaar geleden heb ik t.p.v. 14 een implantaat gekregen. Ongeveer een half jaar geleden beet ik op iets hards (een walnotenschil) en sindsdien is het gevoelig bij druk en zit er ook een beetje beweging in. Op 3-8 j.l. heeft mijn tandarts er een foto van gemaakt (zie bijlage) en mij verwezen naar de kaakchirurg. Daar kan ik echter pas over een week of drie terecht. Ik vraag mij af of ik niet moet aandringen op een eerdere afspraak. Of maakt dat niet uit, omdat er in zo'n situatie toch geen mogelijkheden zijn om het implantaat te redden?
Attach
ma, 08/08/2016 - 19:39 Permalink
Hendrik (niet gecontroleerd)

Een paar jaar geleden heb ik een klik gebit gehad en dit bevalt niet. De schroefjes zijn nu al 3 keer gebroken in het implantaat . Ik durf veel dingen zoals een beschuit , toastje ect niet te eten want bij elke hap denk ik: Als ze maar niet breken. Nu zou ik heel graag weer het ouderwetse kunstgebit terug willen hebben, mijn vraag is: Kunnen de implantaten gewoon blijven zitten of moeten die verwijderd worden ? En als ze verwijderd moeten worden doet de implantoloog dat of moet je daarvoor naar de kaakchirug.
ma, 12/12/2016 - 10:09 Permalink
Charlotte97

Beste mensen,

Ik heb een jaar geleden op mijn twee voortanden boven composietfacings laten plaatsen.
Ik had kleine spleetjes waar ik me aan ergerde en de tandarts riep al jaren dat hij het met composietfacings kon corrigeren.
Nou heb ik erg spijt gekregen omdat ik gewoon prima gezonde tanden had die ik gewoon had moeten behouden. En er niks over heen had moeten laten plakken.
Want aan de bovenkant van mijn tanden zie ik een randje die heel klein beetje geelachtig is geworden.
Nou heb ik op youtube een filmpje bekeken waarin ze op het einde zeggen: een composietfacing kan altijd worden verwijderd.
Betekent dat dus dat hij de composiet weer weg kan laten halen en ik gewoon weer mijn eigen tand terug heb zonder enige vullingen erop?
Lijkt me namelijk sterk...
wo, 01/25/2017 - 20:10 Permalink
Marian54

Hallo,
Ik heb een probleem.
Gisteren was ik bij mijn tandarts omdat mijn brug van 7 elementen los zat.
Bij het uitnemen bleek dat er 2 tanden (puntjes) afgebroken waren waaronder de peiler.
Nu heeft mijn tandarts er 4 wortelkanaalstiften ingezet en de brug weer teruggeplaatst.
Nu is mijn eerste vraag, hoe lang blijft dat nog ongeveer zitten?
Verder adviseerde hij mij als de brug weer losgaat om een kunstgebit te nemen.
Hij wil dan een soort kapjes op mijn nog bestaande wortels plaatsen waar het kunstgebit dan aan vastklinkt maar daar kan ik op internet niks over vinden.
Dus mijn tweede vraag is, wat bedoelt hij daarmee en krijg ik dan geen problemen met het rotten van de wortels?
Er is bij mij geen mogelijkheid en ook geen budget voor implantaten. Ik heb daar te weinig kaakbot voor.
Dan is er nog een operatie mogelijk met kunstbot maar wie betaald dat dan? En moet ik dan zonder tanden lopen?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen omdat ik er vannacht niet van geslapen heb!
vr, 01/27/2017 - 16:26 Permalink
Erjoni

Na het trekken van een kies ( 6 weken geleden ) heb ik nog steeds helse pijnen.
Verschillende tandartsen bezocht en heel veel verschillende medicijnen ( die niet helpen) weet ik nog steeds niet wat r aan die hand is.
Volgens de verschillende tandartsen is het niet normaal dat ik nog steeds helse pijnen heb.
Nu ben ik voor de laatste keer aan Ab ( Amoxillinne )
Maar na 4 dagen gebruik,ook geen verbetering.
Ikzelf heb het idee dat er van binnen kaasboerderij aan het ontsteken is.
Maar de verschillende tandartsen hebben allemaal foto's gemaakt en zien niets op de foto's.
Als deze kuur voorbij is,dan stuurt mijn tandarts mij naar de kaakchirurg.
Hoop dat die dan wat vind,maar tandarts heeft al gezegd dat ook onwaarschijnlijk zal zijn,omdat hij ook al verschillende foto's heeft gemaakt.
Ik heb nu de hoop.dat de kaakchirurg andere foto's maakt en dan daarop wel wat te zien is.
Heeft iemand anders dit ook zo meegemaakt?
Dat je zolang helse pijnen heb na het trekken van een kies?
Als ik mijn neus snuit,met hoesten, niezen en also ik tanden gepoetst heb,met uitspugen,krijg ik vepreselijk hels pijnen.

Hoop dat ik antwoord krijg,dat iemands weet wat er met mij aan de hand is.


Grtjs Erjoni
za, 02/25/2017 - 10:46 Permalink
_Cassandra_

Door slijtage en verforming van mijn bovenkaak zijn mijn 2 (composiet) voortanden en de 2 tanden ernaast erg lelijk geworden..Volgens mijn tandarts zou ik voor die 4 tanden facings nodig hebben om het geheel weer te verfraaien maar hij wil geen composiet doen omdat hij naar eigen zeggen er niet zo goed in is.Dus heb ik een ander tandarts benaderd of hij dat kan doen.Na de intake werden er 2 fotos van mijn 2 voortanden genomen en werd me een begroting toegezegd alvorens met de behandeling verder te gaan.Na 2 weken niks te hebben gehoord heb ik telefonisch nagevraagd.Na 1 week wachten werd ik gebeld met de informatie,dat eerst een gebitsafdruk moet worden genomen om een begroting te kunnen doen wat ik weigerde.In het verleden werden mijn voortanden al 3 keer met composiet verfraaid zonder dat er afdrukken werden genomen.Nu heb ik naar meer dan 2 weken wachten een "voorlopige" begroting gekregen waarin stond,dat het lastig is een goede begroting te maken omdat ik aangaf,geen studiemodellen vooraf te willen laten maken.Ook ben ik geiriteerd dat in die begroting,naast UFO en techniek/materiaalkosten, 8 keer drievlaksvulling composiet (voor 4 tanden)is aangevoerd.De voorlopige kosten zijn nu al meer dan 850 € en misschien ben ik te waantrouwig maar ik raak het gevoel niet kwijt dat men mij financieel wil uitkleden alvorens te behandeling start.Ben ik te achterdochtig en waarop moet ik letten,als ik zo een behandeling wil ondergaan?
di, 07/11/2017 - 17:49 Permalink
Hildevdh

Als antwoord op door _Cassandra_

Ik vermoed dat je in Nederland woont? Indien wel, kan het zijn dat het anders is dan in België waar ik net 6 facings met composiet heb laten plaatsen.

Er zijn drie vormen van facings:

1. porseleinen facings: heel duur maar duurzaam en gaan langer mee dan composietfacings, ze zijn ook mooier wat betreft glans. Hierbij is een gebitsafdruk nodig omdat de facings in een tandlabo worden gemaakt. Voor mij persoonlijk zijn porseleinen facings onbetaalbaar. Hier in België is er geen tussenkomst van de mutualiteit (verzekering denk ik in Nederland?). Dus volledig ten laste van de patiënt.

2. composietfacings die vooraf in een labo worden gemaakt: hiervoor is ook een afdruk vooraf nodig. Deze worden door de tandarts met composiet (dacht ik?) bevestigd op de tanden.

3. composietfacings die rechtstreeks door de tandarts worden geplaatst, waarbij de tandarts zelf dus het composiet "modelleert" (als ik het zo mag noemen). In België zijn er tandartsen die dit beschouwen als een "vulling met composiet" en dan is er deel terugbetaald door de mutualiteit. Er zijn ook tandartsen die de facings puur esthetisch beschouwen en deze dus dus niet als "vulling" coderen zodat ze volledig ten laste zijn van de patiënt.

Jij bent dus waarschijnlijk terecht gekomen bij een tandarts die werkt volgens principe twee, nl. die composietfacings in een tandlabo laat maken, anders is een gebitsafdruk niet nodig. Dus volgens mij ook niet om een begroting (prijsberekening) te maken....
Ik denk ook dat een tandarts, zelfs werkt hij met facings die in een labo gemaakt worden, zonder afdruk een tamelijk correcte begroting kan maken. Hij weet toch ongeveer wat de kostprijs is? Ik mag hopen dat hij wat ervaring heeft met het plaatsen van facings en hij zodoende ook "ervaring" heeft met de prijzen...
Het is wel zo (hier toch) dat een tandarts zich niet aan vooraf bepaalde tarieven moet houden. Er bestaat wel een tarievenlijst maar de tandarts is niet verplicht om deze te volgen....
indien het in Nederland ook zo is, en het is niet al te dringend, zou ik bij meerdere tandartsen in je buurt eens langsgaan (alhoewel dit ook prijzig wordt ...) om informatie en prijzen te vragen...
vr, 07/21/2017 - 11:27 Permalink
_Cassandra_

Als antwoord op door Hildevdh

Hartstikke bedankt voor de reactie. Ja,ik ben in Nederland woonachtig..Ik heb toen bij deze tandarts duidelijk te kennen gegeven dat ik de composietfacings door hem gemodelleert wou hebben en geen facings die vooraf in een labo worden gemaakt.Vandaar ook mijn achterdocht wat de gebitsafdruk betreft. Want composietfacings,die in een labo worden gemaakt hebben bij ons normaal een vaste prijs maar worden niet als " composietvulling" in een begroting vermeld..Dus ga ik ervan uit dat ze wel wist wat ik wilde.Nou ja,ik denk dat ik maar beter verder ga zoeken want mijn wantrouwen jegens deze tandarts zal geen goede basis voor verdere behandeling zijn.
vr, 07/21/2017 - 18:33 Permalink
Xadrez

Beste allemaal,

Gisteren een WKB gehad in de 3.6 kies. Behandeling was over een periode van tien dagen en bestond uit 2 afspraken. De noodvulling is gisteren weer vervangen voor een nieuwe vulling.. De tandarts heeft nog een foto gemaakt en gaf aan dat de drie kanalen weer schoon zijn..
Nu merkte ik vanmiddag dat het bultje op het tandvlees - nadat het vóór de 2e behandeling geslonken was - weer gegroeid is. Wat kan de reden hiervoor zijn?

Alvast bedankt voor jullie hulp.
do, 03/15/2018 - 15:05 Permalink
marleen8

Hallo, sinds een paar weken heb ik zo nu en dan last van een kies rechtsboven en een kies rechtsonder. Dit is vooral tijdens/na eten of drinken. Het is een soort zenuwpijn die echt vervelend is, en meestal na ong 15 min. weer wegtrekt. Van beide kiezen weet ik dat het tandvlees wat teruggetrokken is, dus ik weet het daaraan en hoopte dat het vanzelf over zou gaan (ik gebruik elmex sensitive professional om deze reden, is me aangeraden door de tandarts). Van een kies linksonder heb ik de afgelopen maanden ook erg veel last gehad, en dit is nu helemaal over (alleen koude is daar nog vervelend, maar dit trekt niet minutenlang door). Sinds een dag of 3 heb ik opeens veel meer last van beide kiezen rechts. Toevallig kwam ik er achter, door het innemen van een paracetamol, dat koud water er tegen aan heel fijn is. Gisteren heel vaak een slokje moeten nemen. Vannacht was vreselijk: ong. elke 10 minuten wakker door kiespijn! Ik nam dan een slokje water en viel weer, voor even, in slaap. Paracetamol en ibuprofen hielpen allebei niet. Ook nu neem ik om de paar minuten een slokje wster omdat het weer pijn doet. Wat kan er aan de hand zijn? Het lijkt me toch raar dat er zowel boven (meeste pijn) als onder een ontsteking zou zijn?
vr, 06/22/2018 - 09:22 Permalink
Moska1

Hoi,
Ik las laatst een artikel over nano-hydroxyapatiet. Ze beweerden dat dit net als fluoride het tandglazuur versterkt en zich aan het tandglazuur hecht. Weet u mischien of dit waar is en of hier bewijs van is? Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,
Moska
di, 07/03/2018 - 13:15 Permalink
1927ria

Sinds 6 jaar heb ik last van kiespijn. Na 2 jaar is er wel een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd maar de pijn is gebleven. De plaats van pijn is duidelijk aan te wijzen. Foto’s laten niets zien. Huisarts zegt je moet er maar mee leren leven. Daarnaast heb ik een vervelend gevoel in mijn mond dat een beetje rond zwalkt. De ene dag links, het meest vervelende, de andere dag rechts. Meestal echt om en om. Mijn kies links blijft wel zeuren. Tandarts kan ook niets doen. Ik wil alles eruit laten trekken om maar overal van af te zijn. Echter ik heb verschillende tandartsen benaderd en niemand wil dat doen. Ik wil niet zo blijven doorgaan. Niemand doet iets en ik maar betalen voor elk consult.
zo, 01/27/2019 - 03:54 Permalink
Donald190.q

Hoofdpijn en in mijn ribben en het moeten slikken deed me onbewust mijn hoofd bewegen tijdens de behandeling. Er was een rubberdam geplaatst. Kan vocht niet worden afgezogen tijdens gebruik van de dam? Pas na de behandeling zei de tandarts dat hij last had van mijn bewegingen en vroeg wat hij voor mij kon doen. Dat wist ik even niet, wat ik wel kan doen is mijn rechterhand opsteken voor een korte onderbreking. Als ik naar de tandarts moet en op die dag hoofdpijn heb kan ik niet meer afzeggen, want dat moet tenminste 48 uur van te voren. 2 paracetamol helpen niet altijd. Binnenkort moet ik voor een behandeling van 50 minuten en daarna nog 2 van 70 minuten. Heeft iemand hier ervaring mee en suggesties hoe hier mee om te gaan?
do, 05/21/2020 - 12:54 Permalink