* Binnenkort is de site vernieuwd! Sneller, makkelijker en completer.
* Regel een afspraak via de groene button op deze site op de praktijkpagina van je tandarts.
Steken in kaak (kauwspier/aangezichtspijn?) | Tandarts.nl
6 berichten / 0 nieuw
Steken in kaak (kauwspier/aangezichtspijn?)
Elze
Offline
Laatst gezien: 6 maanden 3 dagen geleden
Geregistreerd: 04/09/2020 - 17:45
door Elze do, 04/09/2020 - 18:05
#1

Hi allemaal! Dit wordt denk ik een lang verhaal maar ik hoop dat jullie me willen helpen.

Vorig jaar kreeg ik pijn in mijn linker onderkaak. Het begon met plotselinge pijn bij het kauwen en steken. Naar de tandarts geweest en die zei dat ik een wortelkanaalbehandeling nodig had. Prima, ben ik niet bang voor, als die pijn maar weg gaat.

Ongeveer een week hierna kreeg ik hele heftige steken, maar echt alsof er een mes in m’n kaak werk gestoken. Weer terug en hij heeft het geopend, schoongemaakt en weer dicht gemaakt. De steken en pijn waren op dat moment weg dus ik dacht dat het wel goed was zo.

Lang verhaal kort, die heftige steken bleven terugkomen, op de meest random momenten. Als ik in bed lag, op de bank zat, met vrienden op het terras zat, maakt niet uit. Altijd pijnstillers genomen maar dat leek niet te werken, althans niet snel, de pijn en steken gingen pas na 2/3 uur weg.

Ondertussen ben ik 4x naar een spoedtandarts geweest omdat ik die steken altijd in het weekend/avond kreeg. Ik kon nooit gelijk terecht dus ik kwam daar pas als de pijn al gezakt was. Wanneer ze dan op mijn kiezen tikte voelde ik geen pijn meer.

Uiteindelijk doorgestuurd naar de endodontoloog, die heeft mij ook weer behandeld en ik had echt vertrouwen dat het toen goed zat. Kreeg weer 2x steken, weer terug geweest naar de endodontoloog, maar die kon echt geen ontsteking oid op foto’s vinden dus uiteindelijk dacht hij dat het m’n kauwspier was. Ik moest blijven kauwen maar wel voorzichtig om mijn kauwspier weer ‘sterk’ te maken. Ik heb al een jaar niet op links gekauwd dus dat klonk logisch.

De steken kwamen weer terug en toen doorgestuurd naar een specialist. Hij heeft mij veel vragen gesteld (heel het verhaal hierboven uitgelegd), hij vroeg me of ik stress heb (nee, heb een toeleven) en hij voelde aan m’n kaken. Hij zei dat ie maar zachtjes kneep maar voor mij voelde het heel hard. Hij heeft in m’n hals en kaak gevoeld omdat hij de steek wilde opwekken om te kijken waar het vandaan komt. Ik raakte hier zo van in paniek (omdat het echt ontieeegelijk pijn doet en ik wil dat niet voelen), dat hij is gestopt. Ik moet nu naar het UMC om onderzoek te doen en dan gaat hij dus weer die steek opwekken. Ik ben hier zo bang voor, want het doet echt heel erg pijn!

Ik vraag me af of dit serieus nodig is? Ik heb het idee dat ‘ie heel goed weet wat het probleem is en waar het vandaan komt. Ik heb een overbeet dus mijn kaken staan niet helemaal goed op elkaar, ik druk ‘s nachts erg op m’n kiezen en ik heb constant ‘druk’ op m’n kaken.

Ik zou heel graag willen weten of iemand een idee heeft waar het vandaan zou kunnen komen en of het echt nodig is om die steek op te wekken? Ik dacht eerst aan aangezichtspijn omdat mijn moeder dat ook heeft en alles wat ik erover heb gelezen precies klopt met de pijn die ik voel. Medicijnen (ibu, paracetamol, neurofen en tramadol) werken niet, de pijn moet echt vanzelf overgaan na 2/3 uur.

Wie is zo lief dit bericht helemaal te lezen en mij antwoord te geven? ❤️

Alvast dank!

Hallo,
De Vliegende Ta...
Offline
Laatst gezien: 10 uur 41 min geleden
Geregistreerd: 03/18/2020 - 15:10
door De Vliegende Tandarts wo, 04/15/2020 - 14:26

Hallo,

Jeetje, wat vervelend!
Het ligt een beetje ingewikkeld. Ik kan alleen zeggen dat het de normale procedure is om de pijn op te wekken in dit soort gevallen. Dit is nodig om de oorzaak en locatie van de pijn te vinden en te weten hoe verder te gaan.
Als de endodontologen geen tand/kies-gerelateerd probleem konden vinden, dan is het misschien toch aangezichtspijn. U kunt eventueel ook naar een neuroloog of een fysiotherapeut gaan om de spieren en zenuwen te laten controleren. Je zou ook aan een MRI kunnen denken.

Sterkte!

Hoi Elze,
Gijsss089
Offline
Laatst gezien: 4 weken 4 uur geleden
Geregistreerd: 05/23/2018 - 19:07
door Gijsss089 ma, 04/27/2020 - 15:27

Hoi Elze,
Ligt het niet aan je verkeerde beet? Ik heb zelf dezelfde klachten. Alle kaakspieren en kaakgewricht doet pijn. Misschien kan een Gnatholoog kijken? Via huisarts of tandarts verwijzing vragen. Of
Bekijk eens het werk van Nick Yiannios op Youtube. Veel mensen hebben hier extreem last van en het ligt meestal aan de occlusie
Zie je reactie graag
Grts Gijs

Ik twijfel of het Trigeminus
viking
Offline
Laatst gezien: 2 weken 3 dagen geleden
Geregistreerd: 10/03/2018 - 20:19
door viking di, 04/28/2020 - 10:40

Ik twijfel of het Trigeminus Neuralgie is (mijn vrouw heeft dat) maar als je zelf dat vermoeden hebt, waarom dan niet met dat idee naar de huisarts en eventueel neuroloog, röntgen, mri? Dat traject volgen ipv alleen via de tandheelkunde.
Goed in het achterhoofdhouden dat een tandarts geen neuroloog is en vice versa. Dus je moet zelf goed luisteren en je er in verdiepen is onze ervaring.
Met geluk heb je een partner of goede vriend/vriendin die zich er ook in verdiept en conclusies kan trekken uit jouw ervaringen. (noot: conclusies zijn geen diagnoses!)
Met die conclusies kan je de doktoren/tandartsen helpen bij het vinden van de diagnose.
Pas op met 'alles wat je leest'. Er staat sowieso veel onzin op het internet, maar wat erger is dat is hetgeen dat ik het 'horoscoop effect' noem.
Hiermee bedoel ik dat als je zoekt op een bepaalde kwaal en de symptomen bekijkt er altijd wel e.e.a. overeenkomt.

Ik duim voor je dat het geen TN is, want de medicijnen zijn ervoor vaak nog erger dan de kwaal.
Succes met de zoektocht.

Bedankt voor jullie reacties!
Elze
Offline
Laatst gezien: 6 maanden 3 dagen geleden
Geregistreerd: 04/09/2020 - 17:45
door Elze di, 04/28/2020 - 11:05

Bedankt voor jullie reacties! Ik heb morgen een (bel)afspraak met de huisarts, gezien het nog steeds niet weg is. Ik heb meer het idee dat het inderdaad ligt aan een verkeerde stand van mijn kaken, maar ik heb het idee dat ze dat toch ook wel kunnen concluderen zonder weer die steken op te wekken? Ik hoop het in ieder geval, even afwachten wat de huisarts morgen aanraadt! Smile

Geen probleem! hoop voor je
Gijsss089
Offline
Laatst gezien: 4 weken 4 uur geleden
Geregistreerd: 05/23/2018 - 19:07
door Gijsss089 di, 04/28/2020 - 12:34

Geen probleem! hoop voor je dat de huisarts iets voor je kan betekenen! Een t-scan kun je ook nog aan denken...
daar zien ze drukpunten met je beet. misschien knars je 's nachts? ooit een bitje geprobeerd voor met slapen?
hier aantal tandartsen voor t-scan:
https://www.tscan.nl/t-scan-gebruikers/
ik heb zelf mijn wortelkanaalbehandelde tanden laten verwijderen.. het kan ook aan je ontzenuwde kies liggen misschien. Gaat niet makkelijk worden om dat te laten verwijderen, een kaakchirurg heeft het in amsterdam voor mij gedaan, erg blij mee. Sterkte! en blijf niet aan je ene tandarts hangen als die je niet verder kan helpen.. zou gewoon meerdere bezoeken, evt energetisch laten checken. Grts en nogmaals sterkte Smile