Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Trekken kies of wkb? | Tandarts.nl
3 berichten / 0 nieuw
Trekken kies of wkb?
Claire Schieke
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 3 weken geleden
Geregistreerd: 07/11/2019 - 15:57
door Claire Schieke do, 07/11/2019 - 16:05
#1

Mijn zoontje van 11 heeft last van zijn kies. Vandaag met hem naar de tandarts geweest. Er bleek een flink gat te zitten en de wortel punten waren ontstoken. Nu hebben we antibiotica mee en volgende week gaat de kies eruit. Het gaat hier om een volwassen kies. Volgens de tandarts voeren ze bij kinderen op die leeftijd geen wortelkanaalbehandelibg uit, omdat een kies die een wkb heeft ondergaan, sowieso geen lange levensduur heeft. Ik vind het nogal wat. Een beugel moet vervolgens de kiezen naar elkaar trekken om het kauwvlak weer normaal te krijgen. Is dit echt de beste oplossing?

Hoi, wat vervelend voor je
gabriella
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 2 dagen geleden
Geregistreerd: 07/12/2019 - 12:11
door gabriella vr, 07/12/2019 - 12:34

Hoi, wat vervelend voor je zoontje zeg! Ik hoop dat hij het nog even een poosje uithoudt met de antibiotica die hij gekregen heeft. Antibiotica is een symptoomonderdrukker, (gelukkig) maar haalt de ontsteking helaas niet weg Wink Er zal zeker wat met de kies moeten gebeuren.
Er direct uit laten halen klinkt in mijn optiek best wel heftig. Ik zie in onze praktijk vaker kinderen van jouw zoons leeftijd en soms nog wel jonger ook waar we met succes een wortelkanaalbehandeling uitvoeren in zo'n volwassen kies. Het is voor de tandarts soms een iets lastigere kies, omdat op die leeftijd de wortelpuntjes nog niet helemaal afgevormd zijn. dat betekent dat het kanaal nog best breed kan zijn aan de wortelpunt, waardoor de behandeling ervan soms iets lastiger is. Wat ik wel uit ervaring merk is dat deze behandeling vaak toch goed uit te voeren is. Misschien vind je tandarts dit te lastig en geeft hij daarom aan dat hij de kies liever eruit heeft. Uiteraard speelt ortho ook wel mee, zeker als je zoontje toch al 'aan de beugel moet'. Wat je altijd zou kunnen doen is een second opinion aanvragen, bij voorkeur bij een endodontoloog. Zij zijn gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen en ik denk dat zij goed met je zoontje mee kunnen kijken wat een passende behandeling voor zijn kies is. Succes ermee! Laat je weten hoe het is afgelopen? Gabriella

Jeetje....daar schrik ik van.
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 2 dagen geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke vr, 07/12/2019 - 15:11

Jeetje....daar schrik ik van...Ik zou een kindertandarts raadplegen, want zo even een kies eruit op 11-jarige leeftijd, vind ik erg vreemd!