Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Prothese en kleefpasta | Tandarts.nl
6 berichten / 0 nieuw
Prothese en kleefpasta
Leony
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 02/05/2019 - 11:40
door Leony za, 02/09/2019 - 17:55
#1

Hallo,

Ik heb sinds 8 dagen, na een totale extractie onder narcose, een boven- en onderprothese. Ik weet dat de kaken slinken en de prothese losser komt te zitten. Ik zit nu echter op dag 8 en beide protheses zitten al te los dat ze niet blijven zitten. De tandarts geeft aan dat ik boven nu kleefpasta moet gaan gebruiken en als de wondjes dicht zijn ook onder. Is het normaal dat de protheses al zo snel zo los zitten dat kleefpasta noodzakelijk is?
Is de pasvorm dan wel juist? Mag ik eerder dan na 3 maanden verzoeken om aanpassingen?

Hopelijk kan iemand mij verder helpen.
Lin

na extracties geldt er geen
vV
Offline
Laatst gezien: 2 dagen 22 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV ma, 02/11/2019 - 10:31

na extracties geldt er geen wachttijd van 2 maanden zoals voor een vervangingsprothese, dus er kan gewoon met tissue conditioning in eerste instantie en vervolgens rebase de pasvorm verbeterd worden. het verslechteren van de pasvorm komt door het wondherstel, waardoor de kaakwal iets inzakt. Is mede reden dat men al voor 2 maanden verstreken zijn aanpassingen wel toestaat en dus ook vergoedt. Er is (mede denk ik door onoplettendheid diverse partijen vrees ik, ik mag tenminste hopen dat er geen opzet in het spel was) een periode geweest dat het idd niet mocht maar dat is al weer een paar jaar geleden gecorrigeerd.

Nazorg
Leony
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 02/05/2019 - 11:40
door Leony ma, 02/11/2019 - 10:53
(Reply to #2)

Dankjewel voor je antwoord. Ik mag dus gewoon verzoeken om tissues ik de situatie zo comfortabel mogelijk te maken? Ik krijg vanuit de tandarts het idee dat ik me moet schikken naar de situatie die oncomfortabel is en blijven werken met kleefpasta. Hij blijft vaag en ik heb geen idee waar ik aan toe ben. Nu zijn er uiteraard nog wondjes dus ik kan niet eens met kleefpasta werken.
Mijn kaakwal is inderdaad enorm ingezakt. De protheses hebben, ook na 15 minuten in de mond, nergens houvast aan. Ik voel me veeleisend bij de tandarts maar ik mag toch ook opkomen voor mezelf en zorgen dat ik zo goed als mogelijk kan functioneren. Ik wil ook zo snel als mogelijk aan het werk waarbij ik veel moet praten.
Als mijn tandarts vaag blijft een second opinion? Hoe vind ik een goede tandprotheticus die meedenkt in mogelijkheden?

Nazorg
vV
Offline
Laatst gezien: 2 dagen 22 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV ma, 02/11/2019 - 11:19
(Reply to #3)

ik snap de opstelling van de tandarts niet. het werk krijgt ie ook gewoon betaling voor.
Check wel even mbt vergoeding van een tandprotheticus, maar die kan je gewoon online vinden als het goed is. Ik zou eerst even de tandarts de kans geven. En zeker voor jezelf opkomen hierin.

Nazorg
Leony
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 02/05/2019 - 11:40
door Leony wo, 02/13/2019 - 19:02
(Reply to #4)

Gisteren bij de tandarts geweest en mijn zorg over de niet passende protheses was terecht. Mijn kaken zijn in 12 dagen al enorm geslonken zodat ze niet meer passen. Volgende week gaat de tandarts ze al rebasen. Ik ben weer gerustgesteld! Smile

Nazorg
Roos
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 01/29/2019 - 22:07
door Roos ma, 02/25/2019 - 15:08
(Reply to #5)

Rebase is wel erg snel, zeker als je kaken zo snel slinken.
Dan zit je binnen no-time weer met hetzelfde probleem.
Beter is eerst tissue en proberen om in ieder geval de drie maanden vol te maken middels plakken en eventueel nog eens een tissuelaag.

Bij mij slinkt de bovenkaak enorm snel. Noodprothese was ook bij mij al te groot nog voor de hechtingen eruit waren.
Direct na hechtingen verwijderen is er een tissue laag gekomen.
Ook binnen een week weer te groot.
Toen plakken, ging 2 weken redelijk goed.
Vervolgens weer een tissue laag, ook toen binnen een week weer te groot.
Nu maar weer plakken, want als mijn bovenkaak zo hard slinkt schiet het met een rebase ook niet op en kan ik ook weer verder met plakken en tissues.
Ach ja, het is nood en het blijft nood, hopelijk wordt het na de rebase en dan nog later met de definitieve prothese beter...