Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Bedankt voor het invullen van de enquete. Hier de resultaten | Page 2 | Tandarts.nl
19 berichten / 0 nieuw
Pagina 2 van 2
Re: Vul svp de 7 vragen in (oproep onderzoek)
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 5 dagen 15 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke ma, 06/01/2009 - 13:35

Ben ik weer....ik heb nog steeds mensen nodig...De schakel je buurman in, je oma en je kapper! :smt026 :smt026

Re: Vul svp de 7 vragen in (oproep onderzoek)
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 5 dagen 15 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke wo, 06/03/2009 - 12:18

Ooeoeoe nog 5 mensen nodig! (spannend he?)

Re: Vul svp de 7 vragen in (oproep onderzoek)
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 5 dagen 15 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke do, 06/04/2009 - 12:41

Nog 3....wie o wie?

Re: Vul svp de 7 vragen in (oproep onderzoek)
Xalon
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 3 maanden geleden
Geregistreerd: 06/15/2008 - 21:59
door Xalon za, 06/06/2009 - 11:52

Net ingevuld.

Re: Vul svp de 7 vragen in (oproep onderzoek)
Jeanie
Offline
Laatst gezien: 11 jaar 2 maanden geleden
Geregistreerd: 01/06/2009 - 13:13
door Jeanie za, 06/06/2009 - 15:11

ook ingevuld!

Re: Vul svp de 7 vragen in (oproep onderzoek)
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 5 dagen 15 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke ma, 06/08/2009 - 10:03

Ja bedankt allemaal! Ik heb er nu genoeg! Tenmiste...voor nu. Ik ga aan het analyseren.

Re: Vul svp de 7 vragen in (oproep onderzoek)
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 5 dagen 15 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke do, 06/11/2009 - 18:12

Voor diegene die nog graag wat meer info wilden na het invullen van de enquete:
http://www.tandarts.nl/phpbbmh/viewforum.php?f=33

Inmiddels ben ik bezig een artikel te schrijven voor ons vakblad. Ik zal dit ook hier plaatsen zodra het gepubliceerd is (als het uberhaupt geplaatst wordt...).

Re: Vul svp de 7 vragen in (oproep onderzoek)
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 5 dagen 15 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke za, 08/29/2009 - 14:33

Preventieassistent of mondhygiënist?

Waarschijnlijk zijn we het allemaal al eens tegen gekomen in de praktijk: Je krijgt een kersverse patiënt in de stoel die vertelt dat hij al jaren behandeld is geweest door een mondhygiënist; hem hoef je niks meer uit te leggen. Na een rondje met de pocketsonde te hebben gemaakt, schrik je. Een DPSI van 4 en je voelt je alsof je die ene man bent die als eerste voet zette op de maan: Jij komt als eerste ergens waar nog nooit iemand is geweest! Helaas staat er nu niet een heel publiek te juichen, maar vraag je je koortsig af hoe je dit gaat berichten aan deze patiënt die in de veronderstelling is dat alles in orde is.

Je kon het lezen op het forum van de NVM en op MondhygiënistenForum.nl. Je hoort het van jouw collega’s tijdens congressen en cursussen. We ergeren ons kapot aan deze voorvallen! Onze beschermde titel waar we zo hard voor hebben gewerkt, waar we zo trots op zijn! Die wordt gewoon misbruikt. Maar niet te hard gillen, er is misschien niks aan de hand !. Misschien zijn het toch alleen maar ‘voorvalletjes’, excessen en dus geen dagelijkse kost.
Al met al was het voor mij wel een reden om eens de proef op de som te nemen. Zou het meevallen?

Het onderzoek

Na wat gezoek op het internet kwam ik een website tegen waarop je gratis webenquêtes kan maken: onderzoekdoen.nl Heel gemakkelijk kon ik hier een paar vragen opstellen en meteen een oproep doen op het forum, zodat mensen ze ook daadwerkelijk gingen invullen. Verder is de enquête verspreid via tandarts.nl, andere kleinere fora en via doorstuurmails. Binnen drie weken werd de enquête 255 keer ingevuld. De enquête kon 1 keer per IP-adres worden ingevuld. De reacties kwamen uit het gehele land van mensen vanaf 12 jaar. Het aandeel van 12-18 jarigen erg was klein. De meeste reacties kwamen van 20-40 jarigen.

De uitslagen

De eerste vraag was: Heeft u al eens gehoord van de mondhygiënist? Het antwoord hierop was geruststellend: Bijna iedereen heeft wel eens van de mondhygiënist gehoord. Maar ja, wat zegt dit…Misschien is het enkel in de reclame van Elmex gehoord. Je kent hem vast: ”Vraag uw mondhygiënist waarom.” (Waarop mijn man naast me op de bank altijd lollig vraagt: ”Waarom?” Zucht….)

Denkt de patiënt wel te weten wat onze taken zijn binnen de mondzorg? 32% denkt dit te weten, 49% denkt dit enigszins te weten en 19% heeft geen idee.

Dan is de grote vraag; zijn wij, mondhygiënisten, hier tevreden met deze cijfers? Persoonlijk vond ik dit nog meevallen. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.

Dan de volgende vraag om erachter te komen of de patiënt ooit heeft gehoord van een preventieassistent. Maar 24%! Terwijl er inmiddels toch erg veel preventieassistenten aan het werk zijn. In 1999 verwees al 37% van de tandartsen naar een preventieassistent en bijna de helft van de tandartsen in 2005 en 2008! Terwijl 35% van de tandartsen een mondhygiënist in de eigen praktijk had in 2005. *

De helft van de mensen die gehoord hadden van de preventieassistent, denkt te weten wat zijn/haar takenpakket is. De andere helft weet dit enigszins.

Dan de grote hamvraag. Denkt de patiënt dat er verschil is tussen een mondhygiënist en een preventieassistent. 62% van de ondervraagden dacht van wel, 11 procent dacht van niet. 27% moest het antwoord schuldig blijven. Het komt erop neer dat dus 1/3 in ieder geval de plank mis sloeg. Maar dan…De helft van de invullers denkt dat hij ooit door een mondhygiënist is behandeld, 8% denkt dat hij ooit door een preventieassistent is behandeld.

Wat zegt dat?

Als je weet dat in 2005 er drie keer (!) zoveel patiënten wekelijks werden doorgestuurd naar de preventieassistent dan naar een mondhygiënist*, dan word je even stil….Dan kan het toch niet zo zijn dat er maar 8% van enquête-invullers naar de preventieassistent geweest is? Dit moeten er toch veel meer zijn? Dan weet ook nog eens 14% niet of ze überhaupt ooit bij de preventieassistent zijn geweest. Laten we die dan eens erbij optellen. Komen we op 22% uit. Dan is dit nog te weinig tegenover de 49% die zeggen dat ze door de mondhygiënist zijn behandeld. ??? Je zou kunnen concluderen dat veel mensen denken dat ze door een mondhygiënist zijn behandeld, terwijl dit eigenlijk een preventieassistent was.

Naar wie mogen we met ons vingertje wijzen?

Dat is een lastige vraag die nu nog niet te beantwoorden valt. De mogelijkheden zijn 4 beroepsgroepen binnen de mondzorg:

• De tandarts
• De mondhygiënist
• De preventieassistent
• De (balie)assistente

Het is de tandarts die meestal naar de mondhygiënist en/of preventieassistent: 61% van de ondervraagde tandartsen in het Peilstation van de NMT in 2004 geven aan per afzonderlijke patiënt te bekijken of taken aan de preventieassistent kunnen worden gedelegeerd, terwijl 20% van de tandartsen bij iedere patiënt zonodig een of meer taken aan de preventieassistente overlaten.* Informeert de tandarts de patiënt naar wie hij precies verwijst? Wordt dit duidelijk genoeg gedaan? Wordt er verteld wat het verschil is tussen een preventieassistent en een mondhygiënist? Wat vertelt de preventieassistent? Wat wordt er aan de balie vermeld? En…niet geheel onbelangrijk…wat verschijnt er op de rekening? Kort consult door de mondhygiënist terwijl er een recall is gedaan door de (paro)preventieassistent: ook dat kan veel verwarring geven.

19% van de ondervraagde tandartsen zegt dat de delegatie aan taken aan de preventieassistent op de een of andere manier via de mondhygiënist loopt*. Vertellen wij zelf hoe het precies zit, of moffelen we het woordje preventieassistent weg. Vertellen we hoe de preventieassistent is opgeleid, of laten we dat stiekem achterwegen?

We kunnen dus naar de professionals gaan wijzen, maar wellicht ook naar de patiënt. Slechts 20% van de informatie wordt onthouden die wordt gegeven tijdens een zitting. Het kan dus zijn dat de patiënt zelf het niet onthouden, niet gehoord of niet gelezen heeft. Er zullen ook vast patiënten zijn zich er niet voor interesseren. Tevens kan het zijn dat ze een groot vertrouwen hebben in de gang van zaken en er niks achter zoeken.

En nu?

Uiteraard was dit slechts een kleinschalig onderzoek, enkel en alleen op het internet. Hopelijk roept dit wel op tot een nader en groter onderzoek.

Mijn advies is dat we tot dan in ieder geval zelf ons best (blijven)doen. Steek de hand in eigen boezem. Want alleen die kunt u makkelijk veranderen.
Hier enkele ideeën:

• Wees zelf duidelijk naar de patiënt toe, leg mondeling uit hoe het zit.
• Bespreek in je praktijk tijdens werkbesprekingen hoe de informatieverstrekking rondom verwijzingen in de praktijk gebeurt en spreek met elkaar af hoe dit dient te gebeuren.
• Leg folders in de praktijk over de samenwerking binnen de mondzorg (zelf maken of bestellen bij de NVM. Voor inspiratie: http://www.RIVM.nl)
• Maak informatiebulletins over de taakverdeling bij u in de praktijk.
• Hang foto’s op van het voltallige personeel met hun naam en beroep eronder geplaatst.
• Laat de namen en bijbehorende beroepen op de praktijkkleding naaien. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een kleurcode.

* Bron: NMT peilstations

De enquête

1. Heeft u al eens gehoord van een mondhygiënist?
Ja
Nee

2. Denkt u te weten wat het takenpakket is van een mondhygiënist?
Ja
Nee
Enigszins

3. Heeft u al eens gehoord van een preventieassistent?
Ja
Nee
4. Weet u wat het takenpakket is van een preventieassistent?
Ja
Nee
Enigszins
5. Denkt u dat er verschil is tussen de mondhygiënist en de preventieassistent?
Ja
Nee
Weet ik niet

6. Bent u al eens behandeld door een mondhygiënist?
Ja
Nee
Weet ik niet
7. Bent u al eens behandeld door een preventieassistent?
Ja
Nee
Weet ik niet
8. Hou oud bent u?

9. Uit welke provincie komt u?

Pagina 2 van 2