Mondzorg ouderen ver onder de maat

Moderators: Clé, Lieneke, Maja

<<

Lieneke

Avatar gebruiker

Site Admin

Berichten: 4805

Geregistreerd: wo mei 19, 2004 11:32 am

Woonplaats: Silvolde

Bericht za okt 25, 2008 7:38 pm

Mondzorg ouderen ver onder de maat

Mondzorg ouderen ver onder de maat


DEN HAAG - Bij de helft van alle verpleeghuizen is de tandheelkundige zorg voor ouderen onder de maat. Zo worden tanden, kiezen en gebitten veelal niet goed gereinigd, ontbreekt het het personeel aan de juiste kennis en zien veel bewoners slechts in noodgevallen een tandarts.

Dat blijkt uit een rondgang langs tandartsen die gespecialiseerd zijn in de 'mondzorg' voor ouderen. Volgens voorzitter Ad van Andel van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie, oftewel tandheelkunde bij ouderen, heeft de helft van de verpleeginstellingen geen vast contract met een tandarts. Wie in zo'n instelling woont krijgt daardoor geen adequate tandheelkundige hulp.

In 2003 luidde het College voor Zorgverzekeringen de noodklok over de slechte tandheelkundige zorg die instellingen boden. De verzorging van het gebit in veel instellingen bleek ronduit slecht.

Volgens Van Andel en hoogleraar Cees de Baat, gespecialiseerd in mondproblemen bij ouderen, is er sindsdien wel wat verbeterd.
<<

Lieneke

Avatar gebruiker

Site Admin

Berichten: 4805

Geregistreerd: wo mei 19, 2004 11:32 am

Woonplaats: Silvolde

Bericht za okt 25, 2008 7:44 pm

Re: Mondzorg ouderen ver onder de maat

'Liever luier verschonen dan een gebit poetsen'


AMSTERDAM - Met een tillift wordt een bewoner van het Amsterdamse woonzorgcentrum De Buitenhof uit de tandartsstoel getakeld. Hangend aan banden wordt hij teruggereden naar zijn rolstoel. "Het gaat nu goed met zijn gebit. Je wilt niet weten hoe het eruit zag toen hij voor het eerst hier kwam", zegt verpleeghuistandarts Michael Parunovac.

Rottende tanden en kiezen, zwaar aangetast tandvlees en ronduit vieze monden waar voedselresten al enige tijd in liggen te broeien. Dat zijn de gebitten van ouderen waar Parunovac in zijn praktijk regelmatig mee werd en soms nog wordt geconfronteerd. Het was voor hem de aanleiding om een eigen praktijk op te starten in verpleeghuizen.

"De mondzorg van ouderen heeft geen enkele prioriteit", stelt hij. Niet in en niet buiten de instellingen. Zo is het gebit van ouderen vaak al geruïneerd wanneer ze een instelling betrekken. Eenmaal in de instelling gaat het verder mis. " Verzorgenden weten niet hoe ze een gebit moeten schoonmaken en dus gebeurt er niets. Veel instellingen hebben niet eens een tandarts. Pas als er echt iets aan de hand is met een gebit, wordt er één ingeschakeld" , vertelt Parunovac enigszins moedeloos. Zogeheten pieptandartsen, noemt hij die. "Pas als iemand piept komt er een tandarts bij. Maar demente ouderen kunnen vaak niet meer piepen."

De gevolgen zijn dramatisch, stelt hoogleraar Cees de Baat van de Radboud Universiteit, die gespecialiseerd is in mondproblemen bij ouderen. "Een slecht onderhouden gebit kan een longontsteking veroorzaken of problemen met het hart. Daar gaan mensen aan dood, al weet je niet hoeveel." Ook tast een slecht gebit het sociale leven aan van ouderen.

Opvallend genoeg blijken verzorgenden vaak wel te willen poetsen, maar voelen ze er gêne bij, vertelt docente Dieni Masman-Kappert. "Ze vinden het vies. Ze verschonen liever een luier dan dat ze de tanden van een bewoner moeten poetsen."
<<

Lieneke

Avatar gebruiker

Site Admin

Berichten: 4805

Geregistreerd: wo mei 19, 2004 11:32 am

Woonplaats: Silvolde

Bericht za okt 25, 2008 7:57 pm

Re: Mondzorg ouderen ver onder de maat

'Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig'

APELDOORN (ANP) - De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.

,,Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken'', zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd). De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

Keer terug naar Nederlands

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 1 gast

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF.
phpBB.nl Vertaling