overbeet, is beugel echt wel nodig?

Voor vragen en ervaringen over beugels en andere orthodontische onderwerpen. Orthodontist Bas Njio modereert dit forumdeel mee, zie ook zijn website http://www.rechtetanden.nl

Moderators: de digitale tandarts, BJN, moderator team

overbeet, is beugel echt wel nodig?

Ongelezen berichtdoor ellen4866 » ma mei 04, 2009 11:25 am

Mijn dochter is 12 jaar en heeft een overbeet van 7 mm. volgens de orthodontist heeft ze eerst een activator nodig en daarna een plaatjesbeugel.Totale behandeling geschat op 4 jaar. Haar tanden zijn goed verzorgd (ze kreeg hier zelfs een compliment over) ze staan recht en ze heeft nog helemaal geen problemen met haar tandvlees of kaken, hoe groot is de kans dat ze deze problemen krijgt. Ik vind het moeilijk om hierover een beslissing te nemen. Ik heb ook gehoord als je je tanden goed verzorgt en laat nakijken dat er al veel problemen voorkomen worden .Weet iemand ong.hoeveel procent van de mensen met overbeet kaak-, tandvlees-, of gehemelte problemen krijgt door een overbeet. Ook wil ik graag weten of er mensen ontevreden zijn met hun mondstand na een beugel. Bij heel veel mensen zie ik aan hun vreemde mond dat ze een beugel hebben gehad, vaak zijn ze er ( vind ik )niet mooier op geworden al staan hun tanden recht.
Laatst bijgewerkt door ellen4866 op do jan 01, 1970 2:00 am, in totaal 0 keer bewerkt.
Reden:
ellen4866
 
Berichten: 1
Geregistreerd: ma mei 04, 2009 10:48 am
Woonplaats:

Re: overbeet, is beugel echt wel nodig?

Ongelezen berichtdoor Erreper » ma mei 04, 2009 11:38 am

ellen4866 schreef:Bij heel veel mensen zie ik aan hun vreemde mond dat ze een beugel hebben gehad, vaak zijn ze er ( vind ik )niet mooier op geworden al staan hun tanden recht.


Ik denk dat het tegenovergestelde vaker waar is. 8)
Laatst bijgewerkt door Erreper op do jan 01, 1970 2:00 am, in totaal 0 keer bewerkt.
Reden:
Erreper
 
Berichten: 66
Geregistreerd: di sep 07, 2004 1:36 pm
Woonplaats: Almere

Re: overbeet, is beugel echt wel nodig?

Ongelezen berichtdoor BJN » ma mei 04, 2009 1:29 pm

hoe groot is de kans dat ze deze problemen krijgt.


Dat weten we niet. Ik vind je vragen wel heel goed en belangrijk te overwegen. Een individuele afweging is op zijn plaats.

Niet elke overbeet van 7 mm toont hetzelfde. Sommigen kunnen de lippen goed sluiten, anderen weer niet. Dan is 7mm vaak een overgangsgebied. Een behandeling is dan lang niet altijd aan te raden, zeker niet als er zo veel (4 jaar) behandeld moet worden!

Realiseer je wel dat een groeibeugel (activator) nu goed kan werken, maar over een paar jaar niet meer. Misschien is het een idee dat te bespreken in een nader gesprek met de orthodontist.

Vraag: weet je zeker dat je bij een orthodontist bent geweest (zie ook Consumentengids van april), want in het algemeen is juist de discussie die je oproept onderdeel van een eerste consult/behandelingsplan.
Orthodontist voor Volwassenen - Volledig Onzichtbare Beugels
Rechtetanden.nl - Like us: Facebook/Rechtetanden
BJN
Orthodontist
Orthodontist
 
Berichten: 1459
Geregistreerd: do dec 22, 2005 10:28 pm
Woonplaats: Amsterdam en Leiden

Re: overbeet, is beugel echt wel nodig?

Ongelezen berichtdoor beugel » wo aug 26, 2009 12:20 am

Doe het niet!! Ik heb zo'n beugel gehad en je wordt er echt niet mooier van...
beugel
 
Berichten: 3
Geregistreerd: wo aug 26, 2009 12:01 am

Re: overbeet, is beugel echt wel nodig?

Ongelezen berichtdoor gatso24 » wo sep 02, 2009 7:31 pm

Ik begrijp zo'n antwoord echt NIET. Jij hebt slechte ervaringen (in de wetenschap N=1) Talloze mensen wereldwijd hebben hele mooie ervaringen. Hoe kan je nou iemand op basis van 1 ervaring een dergelijk antwoord geven.... :smt018
gatso24
 
Berichten: 60
Geregistreerd: zo jul 01, 2007 10:58 pm

Re: overbeet, is beugel echt wel nodig?

Ongelezen berichtdoor Lindy321 » zo sep 20, 2009 2:12 pm

Hmm, ik moet me volledig bij Gatso aansluiten.
Ikzelf heb steeds een overbeet van een 6-tal mm gehad. Mijn tanden stonden altijd mooi recht en ik had geen problemen om te eten, dus nooit naar een orthodontist geweest. De problemen zijn echter in m'n mid-20er jaren begonnen: door de verkeerde beet werden verkeerde krachten uitgeoefend en begonnen m'n tanden echt scheef te staan. Ook kreeg ik last van een zgn. 'traumatische beet'; dit betekent dat je met de onderste tanden in je gehemelte rust en dat je op termijn je gehemelte beschadigt (of: openbijt) en dat op langere termijn je tanden los komen te staan.

Een goed gebit is één van de mooiste geschenken die je als ouder aan je kind kan geven. Een overbeet van 7mm is me wel wat en zal in de toekomst voor problemen zorgen! Ook is het zo dat een beugel in de tienerjaren niets bijzonders is; vele klasgenootjes hebben er waarschijnlijk één. Ik ben inmiddels 27 en op dergelijke leeftijd is het toch allemaal iets minder evident. Denk er dus nog eens goed over na!
Lindy321
 
Berichten: 30
Geregistreerd: zo apr 27, 2008 1:24 am

Re: overbeet, is beugel echt wel nodig?

Ongelezen berichtdoor alprifresh » do maart 04, 2010 2:20 am

Ik zie als leerkracht heel wat kinderen beugelen. Zie ook de verschillen voor en na. En een activator levert interdaad niet altijd een mooier aangezicht op. Sommigen krijgen een vreemde langwerpige kin (alles onder de onderlip bedoel ik).
alprifresh
 
Berichten: 618
Geregistreerd: wo maart 03, 2010 9:01 pm


Keer terug naar Orthodontie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 10 gasten