Pijn in kies, een maand na vulling

Last van vullingen? Doet een wortelkanaalbehandeling wel pijn? Discussieer erover!

Moderators: de digitale tandarts, moderator team

Pijn in kies, een maand na vulling

Ongelezen berichtdoor Edwins » do mei 17, 2007 2:42 pm

Hallo,

Ongeveer 3 of 4 weken geleden is er bij mij een gaatje in een bovenkies gevuld. De tandarts zei na afloop dat de vulling erg dicht bij de zenuw zat en dat ik er misschien last van zou krijgen. Als ik last zou krijgen zou dat binnen een aantal dagen komen, en erg hevig zijn.

Ik heb na het vullen geen pijn gehad, alleen een klein beetje gevoeligheid voor warm en koud. Sinds anderhalve week is deze gevoeligheid echter wat erger geworden, en heb ik wat meer last met het eten en drinken van enigzins koude of warme producten.

Sinds gisteren heb ik ook een beetje pijn in het gebied rond de kies als ik niet eet of drink. Vanochtend had ik er geen last meer van, maar vanmiddag is de pijn weer komen opzetten en is nu erger. Het is geen schreeuwende pijn, eerder zeurend. Het is geen extreme pijn maar ik maak me zorgen dat ik een wortelkanaalbehandeling zal moeten krijgen.

Nu vraag ik me af of er kans is dat deze klachten vanzelf over gaan, of dat ik direct naar de tandarts moet? Advies wordt zeer gewaardeerd...

Groeten,
Edwin.
Edwins
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do mei 17, 2007 2:35 pm

Ongelezen berichtdoor Irfan » do mei 17, 2007 4:41 pm

Beste Edwins,

Na een diepe vulling, krijgt de zenuw een flinke opdoffer en kan deze ontstoken raken, een pulpitis. Dan voel je pijn spontaan of bij het nuttigen van warm of koud. Deze kan dan genezen en dan gaat de situatie terug als het ervoor was of de zenuw kan afsterven. In het laatste geval heb je geen last van warm of koud, maar kun je een zeurende pijn beleven en wilt de kies weleens wat hoog aanvoelen. In deze situatie is een wortelkanaalbehandeling nodig, omdat een afgestorven zenuw een wortelpunt ontsteking geeft.

Ik zou het nog even aankijken en als het vervelend blijft doen een afspraak maken bij de tandarts. Deze kan met verschillende methoden testen of de zenuw nog leeft en zo niet kan er een wortelkanaalbehandeling gestart worden. Houd dan met het kostenplaatje ook rekening dat je dan misschien een kroon nodig hebt.

Succes en groet Irfan
Aan het afstuderen...
Irfan
Student tandheelkunde
Student tandheelkunde
 
Berichten: 430
Geregistreerd: vr feb 23, 2007 12:47 am
Woonplaats: Amsterdam

Ongelezen berichtdoor Edwins » do mei 17, 2007 5:15 pm

Dag Irfan,

Erg bedankt voor de reactie. Ik heb nog wel last tijdens het nuttigen van warm en koud, als ik het goed begrijp kan ik hieruit afleiden dat de zenuw (nog?) niet afgestorven is. Als dat zou betekenen dat de zenuw ontstoken is, is er dan iets wat ik kan doen om deze te helpen genezen? is de kans uberhaupt groot dat deze nog geneest?

Nogmaals bedankt voor de reactie,
Edwin.
Edwins
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do mei 17, 2007 2:35 pm

Ongelezen berichtdoor Newtan » za mei 19, 2007 9:19 am

Goede pijnstillers verminderen ook de onsteking. Dat zou ik zelf proberen als ik jou was. Maar als het erger wordt, dan gaat dat erg snel (binnen een dag!). Dus hou ook rekening met een wortelkanaalbehandeling.
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic. ... 8167#58167
Frank
80% van de ontstekingen is niet te vinden op een röntgenfoto!

http://dhztandarts.nl
Newtan
Tandarts
Tandarts
 
Berichten: 2349
Geregistreerd: zo nov 05, 2006 12:00 pm
Woonplaats: Omgeving Apeldoorn

Ongelezen berichtdoor Edwins » za mei 19, 2007 10:56 am

Dag Newtan,

Bedankt voor de reactie. Ik twijfel nog steeds over wat het beste is om te doen, daarom hoop ik dat jullie mijn situatie willen overwegen:

Ik heb dus sinds donderdag soms wat kiespijn: donderdag middag kreeg ik enigzins kiespijn, na het innemen van een ibuprofen was dat direct weg, en is dat weggebleven tot donderdagmiddag. Toen heb ik opnieuw een ibuprofen genomen en is de kiespijn weer de hele dag zo goed als weg. Vanochtend ben ik wakker geworden met héle lichte kiespijn.

Ik begrijp nu dat pijnstillers ontstekingsremmend kunnen werken, dus zal er nu 3 per dag nemen sowieso. Het punt is echter dat ik aanstaande woensdag voor 5 dagen naar Duitsland ga. Ik twijfel dus of ik daarvoor voor de tandarts moet en een behandeling moet ondergaan, of dat ik het sowieso beter kan afwachten. Ik wil natuurlijk niet dat ik in duitsland plotseling verga van de pijn, maar aan de andere kant wil ik ook zeker geen wortelkanaalbehandeling 'voor de zekerheid'. Het liefste heb ik natuurlijk dat dat niet nodig is en dat mijn lichaam het zelf op lost. (bovendien zou ik sowieso geen geld hebben voor een kroon)

Bedankt overigens voor de link, dat het pijnloos kan klinkt bemoedigend, ook al lees ik daar ook in dat het pijnlijker is wanneer je een ontsteking hebt..
Edwins
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do mei 17, 2007 2:35 pm

Ongelezen berichtdoor Spiegeltje » za mei 19, 2007 11:18 am

Ik zou het, zoals Irfan schrijft, gewoon blijven aanzien en Ibuprofen meenemen voor die paar dagen Duitsland.

Zelf heb ik soortgelijke klachten gehad toen ik een maand naar een land moest met matige tandheelkundige voorzieningen. Toen heb ik, na overleg met de tandarts, een kuurtje Amoxilline/(clavulaanzuur?) (= antibiotica) meegekregen voor het geval dat ik ernstige kiespijn kreeg. Ik weet echter niet of dat nog strookt met de huidige inzichten. Dat werkt i.i.g. wel snel (binnen 1 dag verlichting, eigen ervaring). De oorzaak wordt niet weggenomen, dus mocht je het kuurtje echt nodig hebben, dan zal het wel later, in Nederland, uitdraaien op een wkb. Maar je kunt maandenlang klachtenvrij blijven.

Dus ik zou zeggen: gewoon naar Duitsland en Ibuprofen (mits geen hartpatient, bijsluiter goed lezen) mee en alleen als je het echt niet vertrouwd (telefonisch) overleggen met de tandarts over antibiotica.

N.B. Ook in Duitsland hebben ze goede tandartsen hoor, voor het geval dat :D
Spiegeltje
geinteresseerde
geinteresseerde
 
Berichten: 3892
Geregistreerd: zo jan 22, 2006 9:30 pm
Woonplaats: Den Haag

Ongelezen berichtdoor Edwins » za mei 19, 2007 8:43 pm

Hoi Spiegeltje,

Erg bedankt voor de tips! Als het zo blijft als dat het nu is, zal ik gewoon bewapend met ibuprofen naar duitsland gaan.. Ik hoop niet dat het de komende dagen nog (veel) erg wordt, als ik ibuprofen inneem heb ik tot op heden niet veel pijn.

Mag ik vragen hoe het uiteindelijk met de kiespijn is afgelopen in jouw geval?

Groeten,
Edwin.
Edwins
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do mei 17, 2007 2:35 pm

Ongelezen berichtdoor Spiegeltje » za mei 19, 2007 10:08 pm

De kies waar ik regelmatig wat last van had (een zeurende pijn, meestal als ik ook verkouden was) is pas lang nadat ik weer terug was in Nederland echt pijn gaan doen. Toen herinnerde ik dat ik dat antibioticakuurtje nog had liggen (het was vrijdagavond, beetje lastig voor de tandarts, dus ik dacht: ik probeer dat eerst even (*). De dag daarop was de pijn al weg en bleef zeker drie maanden weg. Toen de kiespijn weer terugkwam is alsnog een wkb uitgevoerd.

(*) Zo'n kuurtje is dus eigenlijk alleen voor noodgevallen, want je krijgt de ontsteking er nooit helemaal definitief mee weg maar hij kan dus best wel lang wegblijven. Dus als je de mogelijkheid hebt gewoon een tandarts te raadplegen zou ik dat wel doen.
Spiegeltje
geinteresseerde
geinteresseerde
 
Berichten: 3892
Geregistreerd: zo jan 22, 2006 9:30 pm
Woonplaats: Den Haag

Ongelezen berichtdoor Newtan » za mei 19, 2007 10:45 pm

Wij hebben vroeger van de professor geleerd dat antibiotica niet hét middel zijn tegen ontstoken zenuwen.
Maar iedere hulpvaardige tandarts kent die truc. En als de professor niet kijkt doen we het bijna allemaal tóch :roll:

Momenteel wordt, dacht ik, nog steeds geleerd dat je geen AB hoeft te geven tegen ontstoken kiezen. Dat weet ik 2 juni pas zeker, want dan hebben we weer nascholing.
Frank
80% van de ontstekingen is niet te vinden op een röntgenfoto!

http://dhztandarts.nl
Newtan
Tandarts
Tandarts
 
Berichten: 2349
Geregistreerd: zo nov 05, 2006 12:00 pm
Woonplaats: Omgeving Apeldoorn

Ongelezen berichtdoor Irfan » zo mei 20, 2007 8:03 am

Professor Wesselink, hoofd CEP en endodontologie:

AB horen niet thuis in de endodontologie! Tender, love and care hoort de tandarts te geven bij pijn...
Aan het afstuderen...
Irfan
Student tandheelkunde
Student tandheelkunde
 
Berichten: 430
Geregistreerd: vr feb 23, 2007 12:47 am
Woonplaats: Amsterdam

Ongelezen berichtdoor Newtan » zo mei 20, 2007 9:51 am

We horen het wel weer 1 en 2 juni. Het zou niet de eerste keer zijn dat wijsheden achterhaald worden.

Bedankt voor de aanvulling, Irfan.
Frank
80% van de ontstekingen is niet te vinden op een röntgenfoto!

http://dhztandarts.nl
Newtan
Tandarts
Tandarts
 
Berichten: 2349
Geregistreerd: zo nov 05, 2006 12:00 pm
Woonplaats: Omgeving Apeldoorn

Update

Ongelezen berichtdoor Edwins » wo aug 01, 2007 8:26 pm

Het is inmiddels enkele maanden geleden dat ik dit topic heb geplaatst, hierbij een update:

Ik ben toen voordat ik naar het buitenland ging naar de tandarts geweest. Die heeft wat korte testjes gedaan, met koud tegen de kies houden enzo. Hij had het idee dat het om een reversibele ontsteking kon gaan. Ik heb het afgewacht. Het alternatief was meteen "voor de zekerheid" behandelen en een kroon erop, wat erg duur zou worden.

Sindsdien heb ik bijna geen spontane pijn meer gehad. Wel is de kies nog steeds gevoelig voor warm en koud, maar naar mijn idee is die gevoeligheid wel minder geworden. 'S avonds na het eten of na het drinken van warme drank voel ik de kies soms nog, maar echt pijn is dit niet.

Ik hoop dat de kies zich nog aan het herstellen is, en dat er verder niets mee hoeft te gebeuren. Mijn tandarts zei dat hij zelf een jaar lang enige last gehad heeft van een kies, en dat dat toch nog vanzelf is weggetrokken.
Edwins
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do mei 17, 2007 2:35 pm

Ongelezen berichtdoor Newtan » wo aug 01, 2007 11:37 pm

Klopt, dat horen we vaker, dat het langzaam minder wordt, bedoel ik.
En antibiotica doden soms alle bacteriën, maar in klein pesthoekjes niet. Zoals een wortelkanaal.
Die bacterien zijn op een gegeven moment immuun. En dat zijn geen leuke resultaten.

Dank je voor de update, leerzaam.
Frank
80% van de ontstekingen is niet te vinden op een röntgenfoto!

http://dhztandarts.nl
Newtan
Tandarts
Tandarts
 
Berichten: 2349
Geregistreerd: zo nov 05, 2006 12:00 pm
Woonplaats: Omgeving Apeldoorn

Ongelezen berichtdoor WKB-kampioen » do aug 02, 2007 5:42 pm

Fijn voor je dat het beter gaat. Hopen dat het herstel dan verder doorzet.
Maar een WKB stelt echt niet zoveel voor hoor. Ik heb de indruk dat velen daar ontzettend tegenop zien. Persoonlijk vind ik een WKB niet zo erg als een vulling laten zetten/vervangen.
WKB-kampioen
 
Berichten: 20
Geregistreerd: wo jun 27, 2007 9:07 pm

Ongelezen berichtdoor Edwins » do aug 02, 2007 9:32 pm

Toevallig krijg ik precies vanavond voor het eerst weer wat meer last: soms als ik mijn kiezen op elkaar druk, krijg ik een pijnschuit in de kies.

Dit lijkt me geen goed teken, maar eigenlijk hoop ik dat dit gewoon een tijdelijke (extra) irritatie/gevoeligheid van de zenuw, die opzich niet hoeft te betekenen dat het genezinsproces niet heeft doorgezet. Whisful thinking?
Edwins
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do mei 17, 2007 2:35 pm

Ongelezen berichtdoor Newtan » do aug 02, 2007 10:43 pm

We duimen voor je :smt056
Frank
80% van de ontstekingen is niet te vinden op een röntgenfoto!

http://dhztandarts.nl
Newtan
Tandarts
Tandarts
 
Berichten: 2349
Geregistreerd: zo nov 05, 2006 12:00 pm
Woonplaats: Omgeving Apeldoorn

Re: Pijn in kies, een maand na vulling

Ongelezen berichtdoor Phanta » di aug 14, 2007 11:26 am

Nou, ik heb precies hetzelfde als jij nu. Bij mij is de kies in juni gevuld en in het begin was ie alleen gevoelig voor warm en koud, maar nu begint ie ook zomaar pijn te doen. :-? Ik hoop maar dat het vanzelf weer over gaat... :roll:
Phanta
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do jul 19, 2007 8:49 am

Re: Pijn in kies, een maand na vulling

Ongelezen berichtdoor hello jozefien » di aug 14, 2007 1:39 pm

waarom krijg je zo vaak na een wkb een kroon? is dit nodig? kan de tand of kies anders afbreken of zo. heb een endo start gehad en de wkb in de tand moet nog worden afgemaakt, daar kan dan toch gewoon een vulling in, of neem ik dan een risico? en nog een vraagje: moet de tand helemaal pijnvrij en het rare gevoel als ik langs mijn neus wrijf over zijn voordat de endo kan worden afgemaakt? alvast bedankt voor een antwoord. :lol: :smt006
Antwoord is gebaseerd op ervaring en veel studeren en lezen, maar ik ben hier geen deskundige!
Bij twijfel op mening tandarts of mondhygieniste wachten!
hello jozefien
 
Berichten: 641
Geregistreerd: za aug 11, 2007 10:29 pm

Re: Pijn in kies, een maand na vulling

Ongelezen berichtdoor de digitale tandarts » di aug 14, 2007 3:05 pm

Je moet beseffen dat er over het algemeen steeds minder tandweefsel overblijft na het overmaken/ repareren van een vulling. Hierdoor zal de tand/kies minder sterk worden en het zal steeds moelijker worden om de natuurlijke vorm weer met een vulling te herstellen. Een kroon kan in deze gevallen de oplossing zijn.

Afbeelding
In deze kies bevindt zich een wortelkanaalbehandeling en een grote vulling, hierdoor zijn de wanden erg dun geworden en is er een vergroot risico op breuk.

De tandtechnieker is in staat om op het gipsmodel een kroon te vervaardigen, die als een "dop" over de kies heen valt en beschermt tegen ongunstige krachten op de dunne wandjes. Met een kroon is het tevens makkelijker om de natuurlijke vorm, inclusief contactpunten te herstellen.

Afbeelding

Wees niet te bang voor deze behandeling, hij kan zonder dat u veel hinder en/of pijn ondervindt uitgevoerd worden.
de digitale tandarts
Tandarts
Tandarts
 
Berichten: 2879
Geregistreerd: do sep 06, 2001 2:00 am

Re: Pijn in kies, een maand na vulling

Ongelezen berichtdoor hello jozefien » wo aug 15, 2007 12:02 pm

hartelijk dank voor de uitleg. het is niet zo dat ik bang ben voor het plaatsen van een kroon, maar vind het wel erg jammer, ze slijpen bijna je hele tand of kies weg. Ik vind ook de rand bij het tandvlees zo lelijk, lijkt me vooral bij een tand niet mooi. Ik baal er ook zo van dat ik opeens die endo nodig had in mijn mooie tand, er was onder de kleine vulling gewoon weer caries gaan zitten, had gewild dat dit op een foto eerder was gezien dan had hij misschien gewoon gerepareerd kunnen worden, maar ja, die foto is niet gemaakt, denk dat jezelf maar in een agenda moet schrijven wanneer er foto's gemaakt zijn. klopt dat dat dit tegenwoordig om de 4jr gebeurd? :smt115 :smt006
Antwoord is gebaseerd op ervaring en veel studeren en lezen, maar ik ben hier geen deskundige!
Bij twijfel op mening tandarts of mondhygieniste wachten!
hello jozefien
 
Berichten: 641
Geregistreerd: za aug 11, 2007 10:29 pm

Re: Pijn in kies, een maand na vulling

Ongelezen berichtdoor Newtan » wo aug 15, 2007 2:09 pm

Ja, bij mensen boven de 25 wel. En bij klachten natuurlijk vaker. En alleen als je allemaal vullingen hebt. Of met een gaaf gebit, maar met paro. Bij mensen tussen de 4 en de 16 soms elk ½ jaar.

Ofwel, je moet er wel voor doorgeleerd hebben.
Frank
80% van de ontstekingen is niet te vinden op een röntgenfoto!

http://dhztandarts.nl
Newtan
Tandarts
Tandarts
 
Berichten: 2349
Geregistreerd: zo nov 05, 2006 12:00 pm
Woonplaats: Omgeving Apeldoorn

Re: storende rand bij kroon

Ongelezen berichtdoor Spiegeltje » wo aug 15, 2007 10:44 pm

Ik vind ook de rand bij het tandvlees zo lelijk, lijkt me vooral bij een tand niet mooi


Dat zie je inderdaad wel eens. Het gaat dan vaak om metalen kronen met opgebakken porcelein. Als de kroon vakkundig is geplaatst is echter niet of nauwelijks een rand zichtbaar. Zeker in het front zal de tandarts daar veel aandacht aan besteden. Vaak kan de kroon ook een stukje onder het tandvlees worden geplaatst als de tandarts daar bij de preparatie en het maken van de afdruk rekening mee houdt.

Bovendien heb je tegenwoordig volkeramische kronen die qua sterkte een volwaardig alternatief zijn voor de traditionele metaal/porcelein kronen en er so wie so beter uiztien. En er is dan zeker geen sprake van het donkere metaalrandje. Dus ook bij eventuele terugtrekking van het tandvlees in de loop der tijd zie je nog steeds geen storende rand.

Het is inderdaad jammer dat bij een kroon gezond tandweefsel moet worden verwijderd. Daar is echter niks aan te doen. Bij de gouden kroon hoeft vaak minder te worden weggeslepen maar die is wat in ongenade gevallen omdat nog maar weinig mensen met zo'n opvallende kroon willen lopen, ook niet bij de kiezen. Toch is het zo dat juist tandartsen voor hun eigen gebit vaker schijnen te kiezen voor goud omdat het technisch nog steeds een heel fraai materiaal is om een kroon van te maken ...
Spiegeltje
geinteresseerde
geinteresseerde
 
Berichten: 3892
Geregistreerd: zo jan 22, 2006 9:30 pm
Woonplaats: Den Haag

Re: Pijn in kies, een maand na vulling

Ongelezen berichtdoor Edwins » zo sep 09, 2007 8:21 pm

Ik blijf af en toe maar updaten, om het verhaal volledig te houden en ter informatie van anderen:

Inmiddels is het zo'n 4 maanden geleden geloof ik, dat het gaatje gevuld is. Nog steeds heb ik soms last van de kies, vooral na het eten, ik denk als na-reactie op koud of warm. Het is dan een wat zeurend gevoel, maar nog net geen echte pijn. Dit gevoel komt ook 's nachts soms terug, maar meestal heb ik geen spontane last. Wel is de kies nog steeds erg gevoelig voor koud en warm.

Telkens wanneer ik bang ben dat 'het nu écht mis is' zwakt het zeurende gevoel weer af en heb ik er weer even geen last van. Nog steeds heb ik geen idee of dat dit alles uitstel van executie is, of dat de kies nog steeds langzaam aan het genezen is.
Edwins
 
Berichten: 12
Geregistreerd: do mei 17, 2007 2:35 pm


Keer terug naar Problemen met tanden en kiezen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Google [Bot] en 9 gasten