Verstandskiezen trekken - verzekering

Author:
marindavd
Posted:
wo, 10/07/2015 - 10:41
Hoi allemaal!

Ik heb een vraag met betrekking tot het trekken van mijn verstandskiezen.
Afgelopen december heb ik mijn verstandskiezen laten trekken bij de kaakchirurg. Afgelopen vrijdag kreeg ik daar pas de rekening van via mijn zorgverzekeraar, de FBTO. Het trekken van mijn verstandskiezen wordt vergoed uit mijn basisverzekering, dus zal ik eerst mijn eigen risico moeten betalen. De rekening was €350 euro, dus dat is nogal wat.
Ik had hier eigenlijk helemaal niet meer op gerekend, omdat ik aanvullend verzorgd ben. Ik heb bij de FBTO de module Tand aangezet. Ik ging er vanuit dat het trekken van mijn verstandskiezen hieronder zou vallen.
Niet dus, volgens de FBTO.

Ik heb de lijst met vergoedingen en polisvoorwaarden bekeken en hier staat duidelijk in dat 'een eenvoudige extractie door de kaakchirurg' wordt vergoed.
Op meerdere sites lees ik dat het trekken van een verstandskies een eenvoudige extractie is, dus dan zou het vergoed moeten worden.
Ik heb contact gehad met de FBTO, zij geven echter aan dat de behandeling is gedeclareerd als een 'operatieve verwijdering' door het ziekenhuis en dus gaat de FBTO er dan van uit dat het een gecompliceerde extractie is. De FBTO gaat er ook van uit dat het om een gecompliceerde extractie gaat, omdat ik ben doorverwezen door mijn tandarts. Mijn tandarts trekt echter nooit verstandskiezen, of het nou om een eenvoudige of gecompliceerde extractie gaat.
Ik heb hierna het ziekenhuis gebeld, zij geven aan dit altijd als een 'operatieve verwijdering' te declareren en hier niets aan te veranderen. Als het ziekenhuis ook alles declareert als een operatieve verwijdering, dan zal de FBTO toch nooit wat hoeven vergoeden als het wordt uitgevoerd door de kaakchirurg? Er is dan nooit sprake van een eenvoudige extractie?

Heeft iemand hier ervaring mee? Waar valt het trekken van een verstandskies nou onder? Ik kan me niet voorstellen dat het bij mij ging een gecompliceerde extractie, de kaakchirurg is in totaal misschien 3 minuten bezig geweest met vier kiezen, inclusief hechten.

Ik hoop op wat snelle antwoorden!

Alvast bedankt!
Groetjes Marinda
Grappa

Helaas gebeurt dit altijd. De eenvoudige extractie is ooit geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat mensen niet onnodig naar de kaakchirurg worden gestuurd en een dure behandeling krijgen. De kaakchirurgen vertikken het echter om deze declaratiecode te gebruiken en bij de patiënt in rekening te brengen. FBTO kan hier dus niets aan doen. Bij de kaakchirurg moet je zijn en aangezien je daar al geweest bent is de enige oplossing een melding te doen bij de NZa. (Www.nza.nl)
wo, 10/07/2015 - 13:27 Permalink