Orthodontie nog vergoed?

Author:
JanGroen
Posted:
zo, 08/19/2018 - 14:29
Beste lezer,

Ik ben Jan van 35 jaar oud en ik heb een vraag over de vergoeding van een orthodontie behandeling.

Ik heb in mijn tienerjaren een beugel gehad (onder en boven) voor scheefstand van mijn tanden. De beugel is destijds geplaatst door de vader van een klasgenootje, omdat mijn eigen tandarts geen beugels plaatst. De praktijk zat om de hoek en behandelingen vonden vaak plaatst "tussendoor" als ik bij het vriendje aan het spelen was. Dan kon ik even langskomen. Op een gegeven moment was het beugelen klaar en was het einde behandeling. Volgens mij is er ook nooit iets van deze beugel op papier gezet qua facturering.

Ik kan mij eigenlijk niet echt goed herinneren hoe mijn gebit stond na het beugelen, maar nu (zeg 15-20 jaar later) ben ik alles behalve tevreden over de stand van mijn ondertanden (van hoektand tot hoektand). De linker hoektand staat verder naar voren dan de rechter en van de tussenliggende voortanden loopt de bovenlijn helemaal scheef naar onderen weg (links staat flink lager dan rechts). Ook staan de linker voortanden verder naar voren dan de rechter (de kromming van de onderkaak wordt niet mooi gevolgd.

Jarenlang heb ik er niet echt aandacht voor gehad, maar de laatste tijd merk ik dat ik het best wel jammer vind dat het niet netjes (meer) is. Ook merk ik dat ik liever niet breeduit lach, om maar zoveel min mogelijk van de ondertanden te laten zien. Ik hoef absoluut geen gebit dat met een laserwaterpas recht is gezet, maar ik had het graag wat rechter gezien dan nu het geval is.

Het contact met het klasgenootje is door de jaren heen verwaterd en zijn vader is inmiddels zelf met pensioen. Terug gaan en mij melden is daardoor niet meer mogelijk. Mijn vraag aan jullie is welke mogelijkheid / mogelijkheden er voor mij zijn om opnieuw een beugel te krijgen welke vergoed wordt door mijn verzekering. Ik ben verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea met een *** aanvullende en een *** aanvullend tandarts dekking.

Alvast bedankt voor jullie reacties,

Jan