Zelfgemaakte tandpasta

Author:
FennaJansen
Posted:
di, 11/17/2015 - 18:18
Hoi!
Gisteren zat ik op youtube wat rond te klikken en kwam ik langs een filmpje van iemand die haar eigen tandpasta maakt met kokosolie, baking soda en pepermunt olie. Later heb ik nog een paar filmpjes gekeken, die allemaal hetzelfde zeggen. Maar ik ben benieuwd wat jullie als experts hiervan vinden. Is dit eigenlijk wel gezond of ...?
Baking soda klinkt al wat eng vind ik, maar dat gebruiken mensen overal voor geloof ik.

Hoor het graag, ben benieuwd naar reactie :-)
FennaJansen

Als antwoord op door Lieneke

Even om eventuele ergernis meteen te voorkomen: ik ben niet voor of tegen, gewoon nieuwsgierig. En ik poets gewoon heel netjes met tandpasta trouwens. :)
Er zijn veel mensen die beweren dat fluoride zo als tandpasta geen nut heeft; wat vind je van die mening? Is dat pure onzin of zou het ergens op gestoeld kunnen zijn?
En baking soda, is dat niet heel erosief (is dat een woord?)?
Van kokosolie heb ik begrepen dat het wel iets positiefs voor je tanden kan betekenen, mineraliserend geloof ik.

Lieneke, heb jij wel eens een cliënt gehad die zo poetste?
do, 11/19/2015 - 22:48 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door FennaJansen

Het is wetenschappelijk aangetoond (en niet zo'n klein beetje ook) dat fluoride duidelijke cariësreductie geeft. Mijn opa (inmiddels 94) is tandarts en heeft heel goed de verandering door het fluoridegebruik kunnen zien. Maar natuurlijk kan een te veel aan fluoride schaden. Dat geldt eigenlijk overal voor: te is nooit goed, behalve tevreden ;)
Een hele tube tandpasta leegzuigen is nou niet direct aan te raden ...maar dat snapt iedereen hopelijk wel.
Feit blijft wel, als je super sober leeft en je hebt van nature een sterk gebit, dat je geen fluoride nodig zal hebben. Maar probeer maar eens suikerloos te eten....dat valt niet mee. Het is aan zoveel spul toegevoegd en uiteraard bevatten producten zoals fruit ook gewoon suiker. Dus ook al eet je gezond...dat kan je nog steeds gaatjes krijgen.
Goed poetsen is ook niet eenvoudig, er zal altijd wel ergens plaque achterblijven.
Ik maak mij vooral zorgen om de groep mensen die heel bewust hun kind geen fluoride geven. Ze doen hartstikke hun best om hun kind goed op te voeden, maar een kind zal altijd op onbewaakte momenten suiker krijgen. Ga maar eens na: Traktaties op school, kinderfeestjes, schoolontbijt, in de winkel, spelen bij vriendjes/vriendinnetjes, de oppas, opa en oma, traktaties bij hobby's zoals zwemles en gym, de vierdaagse enz enz enz. Denk ook aan de ouder zelf die veel kinderen heeft / en of veel werkt en geen tijd heeft voor een vast eetmoment en dus zijn eten gedurende dag binnen scharrelt. Een hapje hier...een hapje daar
Ik heb al eens patiënten gehad waarbij de gaten erin vielen die super gezond aten en goed poetsten...bleken geen fluoridetandpasta te gebruiken...
Patiënten met eigen brouwsels ken ik niet. Ik ken wel patiënten die met Weleda poetsen e.d. die daadwerkelijk een goed gebit hadden.
Je kunt niet iedereen over 1 kam scheren...iedereen is weer anders. Daarom kan je bij de mondhygiënist ook persoonlijk advies verwachten en niet het een-pot-nat-verhaal.
vr, 11/20/2015 - 12:38 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Lieneke

Baking soda lost snel op in het speeksel. Het kan bij verkeerd gebruik wel abrasief worden, denk ik.
Het kokosolie-verhaal geloof ik niet. Geen wetenschappelijke basis en wie gaat er nu 20 minuten spoelen als je ook gewoon je tanden fatsoenlijk kan poetsen en tussen de tanden kunt schoonmaken met wel een wetenschappelijk aangetoond effect? Als je de bacterien kweekt voor en na het spoelen, is er geen verschil in aantal...
vr, 11/20/2015 - 12:41 Permalink
FennaJansen

Als antwoord op door Lieneke

Ha ha, duidelijk!
Ik heb begrepen dat het wel wetenschappelijk is aangetoond dat kokosolie reminiraliserend is voor je tanden, dus die keuze in de tandpasta snap ik wel.


Ik ben benieuwd of er nog meer meningen of wellicht ervaringen zijn!
Bedankt Lieneke voor je uitgebreide antwoord, is al heel verhelderend :) Uiteraard hoop ik een beetje discussie/verhalen los te peuteren. Ik ben van mezelf nogal nieuwsgierig, maar YouTube filmpjes zijn meestal geen langetermijnervaringen of onderbouwde dingen.
vr, 11/27/2015 - 01:27 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Lieneke

Wat ik wel kan vinden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25097415
Maar....hier staat wel bijzonder weinig info over de opzet van het onderzoek. Het is niet in vivo in elk geval en dus is de bewijsvoering erg, erg laag....de mond is toch wat anders dan een petrischaaltje. Geldt ook voor dit onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23566116
Staat ook niks over remineraliseren...
ma, 11/30/2015 - 10:23 Permalink