Aanhoudende tandontsteking: schoonmaken bij Mondhygiëniste of wortelkanaalbehandeling bij Tandarts??

Author:
Faelan
Posted:
zo, 11/08/2015 - 12:54
Hallo allemaal,

Ik heb een vraag/probleem.

In februari dit jaar kreeg ik een ontsteking aan 1 van mijn voortanden. Tandvlees rond de tand was erg dik en rood en aanraking van de tand heel pijnlijk. Ik ben naar de TA geweest en die heeft een foto gemaakt en zag een ontsteking. Hij heeft mijn gebit schoongemaakt en antibiotica voorgeschreven.
De ontsteking was na de kuur redelijk rustig en ik heb in maart en april weinig last gehad van de tand, alleen bij hard voedsel was de tand gevoelig.

In mei kwam de ontsteking echter weer terug en nu heviger. Weer naar de TA, die heeft wat schoongemaakt, maar verder niks ondanks dat ik aangaf dat de tand erg gevoelig was. Hij verwees me wel door naar de Ortho, omdat door de ontsteking mijn voortand is gaan schuiven. Ik heb nu een aanzienlijk gat tussen mijn voortanden en de pijnlijke tand staat ook nog eens schuin naar voren. Bij de Ortho zijn rontgenfoto's gemaakt en daar bleek dat ik nog steeds een ontsteking heb. Ook heeft hij mijn pocket opgemeten en zag dat deze 8mm diep was. Hij kon zo niet starten met een beugel, dus ik werd weer terugverwezen naar de TA.

De TA heeft mij vervolgens doorverwezen naar de mondhygieniste. Drie weken geleden had ik mijn 1e afspraak, ze heeft onderzoek gedaan (precies hetzelfde wat de TA en Ortho ook al had gedaan) en kwam tot de conclusie dat er inderdaad een ontsteking zit en dat mijn pockets rond de tand zijn verdiept. Over 3 weken staat er een afspraak gepland om het onder narcose schoon te maken.
Van het weekend kwam wederom de ontsteking terug en nu zit ik weer met een dikke en pijnlijke mond. Ik heb al 4 Ibuprofen op, maar de pijn is niet te vol te houden. Nu weet ik dat ik over 3 weken weer naar de MH moet, maar is dit niet te laat?

En mijn belangrijkste vraag:
Gaat het wel werken? Is het schoonmaken wel de juiste oplossing of moet ik gewoon een wortelkanaalbehandeling? Ik vraag dit omdat ik inmiddels al 9 maanden met pijn rondloop en al ruim €500,00 kwijt ben voor een tand die nog altijd ontstoken is en nog steeds hartstikke scheef staat. Ik zit er dus eigenlijk niet op te wachten dat ik zo weer een rekening van €250,00 kan betalen aan de MH, terwijl het straks gewoon een ontsteking aan mijn wortel is en ik weer naar de TA moet voor een wortelkanaalbehandeling.

Hoor graag wat jullie van het verhaal vinden en wat jullie tips zijn.
Grappa

Het is lastig te zeggen. Eerst moet je weten wat het primaire probleem is. Tandvlees en kaakbot probleem (parodontitis) of een probleem met de zenuw van de tand. Soms lijken beide aan de orde overigens en dat kan het lastig maken. Alles maar uitproberen lijkt mij niet zinvol en de narcose begrijp ik al helemaal niet, dat is echt onzin maar misschien heb je het niet helemaal goed verstaan of zo.
Ik zou een second opinion vragen aan een tandarts. Heb je overal pockets of alleen bij je voortand? Bij enige twijfel zou je een verwijzing kunnen vragen naar een endodontoloog of als je o eral pockets hebt zeker wanneer er één van 8mm met al deze problemen naar een parodontoloog.
zo, 11/08/2015 - 13:58 Permalink
Faelan

Als antwoord op door Grappa

Hartelijk dank voor je reactie Grappa!

Ik heb alleen bij mijn voortand pockets die te diep zijn en trouwens ook niet helemaal rondom mijn voortand volgens de MH. Alleen aan de achterkant en de binnenkant (richting mijn andere voortand). De pijn voelt als zenuwpijn (kloppend, gevoelig bij aanraking, pijn bij warm/koud) en de afgelopen twee keer was denk ik het zuur van appel de trigger (eerste keer kreeg ik fikse ontsteking na het drinken van appelsap en donderdag begon de ontsteking na eten van een zure appel).

Heb vooral het gevoel dat ik van het kastje naar de muur gestuurd word en dat ik de portemonnees van de verschillende specialisten aan het spekken ben zonder dat er ook daadwerkelijk iets wordt opgelost. Is dus nu al drie keer hetzelfde onderzocht, maar niemand doet echt wat (ja de MH mogelijk over drie weken, maar dat had al eerder gekund en ze wist ook al van te voren wat er aan de hand was, dus het dure onderzoek was m.i. niet nodig geweest) en ik ben dus al €500,00 kwijt, eigenlijk voor alleen maar onderzoeken en wat antibiotica.

Moet eerlijk bekennen dat ik door alles mijn vertrouwen in mijn huidige tandarts ook een beetje kwijt ben, hij heeft me lang laten lopen met de ontsteking en in mei heeft hij ook niets gedaan. Daarnaast hebben we nog een meningsverschil over mijn gebit: ik ben van mening dat ik nog al mijn melkkiezen heb, de tandarts zegt van niet (overigens zeiden de Ortho en MH bij het onderzoek direct dat ik nog 'schattige' melkkiezen heb).

Ik ga eens nadenken over een Second Opinion. Heb ik trouwens al eerder over nagedacht en eea uitgezocht, maar ik moest dan € 200,00 neerleggen voor de tandarts die de Second Opinion deed. Is dit normaal?

Als anderen nog tips hebben of een mening hebben over hoe dit proces nu verloopt dan hoor ik het graag.
zo, 11/08/2015 - 15:18 Permalink
Grappa

Als antwoord op door Faelan

De prijs voor een second opinionis belachelijk men mag namelijk alleen C13, of C28 rekenen en dat is veel en veel minder. De foto's zullen toch al gemaakt zijn en die moet je tandarts jou ter beschikking stellen.
Met jouw informatie dat er alleen rind je voortand en alleen op 1 plaats een pocket zit is het minder lastig. Dan is de oorzaak met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de zenuw van de tand. Dan ga ik ervan uit dat er geen trauma is geweest waardoor er een barst in de tandwortel kan zitten. De behandeling dan onder verdoving een wortelkanaalbehandeling. Dan zou de ontsteking en de pocket snel moeten verdwijnen en de tand weer vast moeten gaan staan. Geen behandeling bij de mondhygiënist op dit moment want dan wordt het alleen maar erger.
Misschien kun je beter naar een andere praktijk gaan als ik je verhaal lees en je zelf schrijft dat je vertrouwen een beetje weg is.
zo, 11/08/2015 - 16:56 Permalink
Faelan

Als antwoord op door Grappa

Bedankt wederom voor de info.
Er is geen trauma aan vooraf gegaan. Ik heb wel een keer veel pijn gehad na een verkeerde hap op een nootje, maar toen was mijn tand al een keer flink ontstoken geweest en toen was ook het gat tussen mijn voortanden al flink gegroeid (waardoor ik het nootje dus verkeerd schoot, auwww...)

Ik ga morgen even bellen met een andere tandarts hier in de stad en mijn verhaal voorleggen.
Pijn is nu weer zo hevig, blijft aldoor kloppen en tandvlees bij de punt van mijn tand is nu donkerrood dus ik hoop dat ik op redelijke termijn geholpen kan worden.
Overigens vind ik het natuurlijk logisch dat ik aardig wat moet betalen (misschien lijkt het in de bovenstaande posts alsof ik dat niet wil), maar ik wil wel graag betalen voor iets wat ook werkt ;-).

Bedankt voor zover en zal nog wel even laten weten hoe het is afgelopen.
zo, 11/08/2015 - 17:31 Permalink
Faelan

We zijn weer een week verder. Ik heb inmiddels wat extra informatie (de rapportage van de MH) en het is denk ik toch wel mijn tandvlees.
Waar ik wel enorm van schrik is dat er staat dat op de foto's afbraak van kaakbot is te zien. Iets wat de zowel de tandarts als ortho nooit tegen mij hebben gezegd.
Dit is wat er staat: angulair defect mesiaal max. 75% botafbraak - dit correspondeert met de 8 mm pocket mesiovest en pal van de tand

Is dit erg? Zo ja, had dit dan niet eerder verholpen kunnen (moeten) worden?
En wat nu? MH en tandarts laten het beetje op zijn beloop, kan mogelijk pas eind december, misschien zelfs pas in januari terecht. Maar ik heb nog steeds veel pijn en nu blijkt er dus ook sprake van botafbraak.

Ook vraag ik mij af of het nemen van een beugel wel zoveel zin heeft. Als mijn tand er straks uitvalt is het misschien onnodig en ook wel zonde dat ik dan € 1200,00 heb neergelegd voor een beugel. Kan ik misschien beter het geld spenderen aan een kroon/brug?

Overigens ben ik ook bezig geweest met het zoeken naar een nieuwe tandarts, maar dat is niet zo gemakkelijk.
Ben nu al bij 6 praktijken geweigerd (reden: te vol of nemen geen patiënten meer aan die in de stad al een tandarts hebben)
zo, 11/15/2015 - 15:42 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Faelan

Een pocket van 8 is gelijk aan botafbraak. Het is niet verstandig om dan een beugel te krijgen/hebben. Misschien eens een parodontoloog consulteren? Die kan dan misschien wat makkelijker samenwerken met de ortho en de tandarts. Als mh maak ik vaak mee niet serieus genomen te worden door hoger geschoolden...
ma, 11/16/2015 - 14:02 Permalink
Faelan

Beste Grappa en Lieneke,

We zijn inmiddels weer een weekje verder en ik ben afgelopen week naar een nieuwe tandarts geweest.
Deze heeft grondig onderzoek gedaan en uiteindelijk bleek dus dat mijn voortand niet meer te redden is. De ontsteking is veel te heftig (het pus kwam eruit), er is sprake van verregaande botafbraak, mijn tand zelf was ook al aangetast en de tand zit al heel erg los. Ook bleek ik drie gaatjes te hebben in mijn melkkiezen. Verder zag mijn gebit er goed uit.
Ik merkte trouwens aan de tandarts dat ze wat schrok van het feit dat ik dus al vanaf februari met deze ontsteking loop en dat mijn oude tandarts hier niets aan heeft gedaan en mij zelfs naar een ortho heeft gestuurd voor het rechtzetten van een tand die al verloren was.

Ik ben heel blij dat er nu eindelijk iets aan de tand gedaan gaat worden, maar ik ben wel boos op mijn oude tandarts. Ik heb in februari al gevraagd of de tand getrokken moest worden en in juni nogmaals. Telkens zei hij dat het wel meeviel en wilde hij eerst dat ik naar de ortho en de mondhygiëniste ging. Ik heb nu toch het gevoel dat ik lichtelijk ben belazerd en dat hij mij onnodig op kosten heeft gejaagd. Hij wist immers in februari al dat de tand getrokken moest worden, dat een beugel helemaal geen zin heeft en dat de MH mijn ontsteking ook nooit had kunnen schoonmaken. Ook is de ontsteking en wond nu zo heftig dat ik niet gelijk een kroon of brug kan krijgen, maar eerst een paar maanden met een tijdelijk plaatje moet lopen zodat mijn tandvlees en wond kan helen.

Ik denk er dus over na om een klacht bij hem in te dienen, ik heb alleen geen idee of dat wel zin heeft.
Mijn grootste klacht is dat mijn gezondheid niet op nummer 1 is gezet. Ik heb vanaf dag 1 aangegeven dat er iets moest gebeuren aan die tand, omdat ik door de pijn en de medicijnen die ik tegen de tandpijn slik, ik niet kan werken aan mijn herstel voor mijn chronische ziekte en ik mijn medicijnen daarvoor niet kan slikken omdat ik deze niet mag innemen in combinatie met de medicijnen voor mijn tandpijn. Mijn gezondheid is de afgelopen maanden dus ook verslechterd en ik heb nauwelijks kunnen werken aan mijn herstel en dat vind ik eigenlijk het ergste.
do, 11/26/2015 - 14:30 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Faelan

Sjonge, dat is me ook wat. Dan heb je dus door je gebit heen ook parodontitis en is het dus gewoon parodontitis aan die voortand? Weet je zeker dat je door een mondhygiënist bent behandeld en niet door een assistente? Check anders het diplomaregister wat je kunt vinden op mondhygiënisten.nl . Ik snap heel goed dat je hier een zaak van wilt maken. Zou ik ook zeker doen, vooral om andere mensen te beschermen.
ma, 11/30/2015 - 13:10 Permalink
Faelan

Dank voor je begripvolle reactie Lieneke.

Om eerlijk te zijn wordt het me allemaal wat te veel nu.
Ik heb nu twee rekeningen van in totaal €550,00 liggen voor het onderzoek zelf en het plaatsen van een tijdelijke kunsttand en heb al ruim € 500,00 betaald voor alle eerdere onderzoeken. Botafbraak blijkt dusdanig erg te zijn dat het mogelijk 3 tot 6 mnd duurt voordat de wond is geheeld en daarna kan ik alleen via kaakchirurg een vaste implantaat krijgen. Geschatte kosten tussen de € 1500,- en € 2500,-.

Ik ben echt zo verdrietig. In juni wilde men zogezegd nog een beugel plaatsen, dat kon allemaal wel en nu blijkt dat het allemaal veel erger is en ben ik straks € 3000,00 kwijt voor 1 voortandje, waar in januari van dit jaar nog niets mee aan de hand was. Ik weet ook niet meer wat ik moet doen.
ma, 12/07/2015 - 15:19 Permalink
Faelan

Nou we zijn weer een maand verder en inmiddels is mijn tand getrokken (17 december) en heb ik een tijdelijke kunsttand.
De ontsteking is nog steeds niet weg, de kunsttand doet vreselijk pijn, de tanden er omheen doen ook pijn en mijn tandvlees is flink ontstoken op plekken waar het nooit eerder ontstoken is geweest. Heeft me € 363,00 gekost en telkens als ik terug moet omdat het ding gewoonweg te pijn doet of op mijn tandvlees drukt krijg ik telkens een rekening van
€ 20,01 erbij. Bij het trekken van de tand kwam er overigens flink veel etter uit en één tand ernaast (die in de verdrukking had gezeten) was aan de zijkant helemaal bruin (iets wat dus de tandarts, mondhygieniste en ortho allemaal over het hoofd hebben gezien).

Ik heb echt het gevoel dat ik aan alle kanten belazerd wordt en ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen.
Ik ben inmiddels ruim € 1200,- lichter en ik loop nu met een gat in mijn mond, met nog steeds dezelfde ontsteking en ik heb nu aan meer tanden/tandvlees plekken pijn dan ik had toen de tand nog niet was getrokken en ik kan nauwelijks normaal eten. En dan is het vooruitzicht dat ik nog eens € 1200,- kwijt ben voor het sluiten van de diadeem tussen mijn voortanden (een gat wat door de aanhoudende ontsteking is ontstaan!) en nog eens € 1500,00 voor een vaste implantaat. En dat allemaal voor een tand waar zogezegd vorig jaar januari niets mee aan de hand was. Ik kan het niet meer bevatten en mijn vertrouwen in tandartsen is volledig weg.
di, 01/05/2016 - 15:56 Permalink
Faelan

Als antwoord op door Lieneke

Ha Lieneke,

Het gaat mij niet enkel om het geld, maar vooral om de zorgvuldigheid en mijn gezondheid.

We zijn inmiddels ook al weer 5 maanden verder en ik ben helaas nog steeds aan het strijden. Zowel mijn ortho als nieuwe tandarts en MH staan achter me en hebben verklaard dat mijn oude tandarts en MH nalatig zijn geweest en dat ik veel te lang met een gevaarlijke ontsteking heb rondgelopen, dat het paro-statusonderzoek verre van volledig en zorgvuldig is uitgevoerd en dat bij tijdig ingrijpen mijn tand mogelijk niet verloren was gegaan en ik mogelijk ernstige gezondheidsrisico's heb gelopen als de wond was gebarsten en de ontstekingsvloeistof in mijn bloed terecht was gekomen, zeker icm mijn chronische ziekte en verzwakt immuunsysteem. Er wordt nu ook nog onderzoek gedaan naar de ontsteking zelf, zowel ortho als nieuwe tandarts hadden het zelden zo erg gezien en vragen zich af of ik geen bacterie/ziekte heb wat dit heeft veroorzaakt.

Behoorlijk heftig dus en de oude specialisten geven niet thuis en hebben er een advocaat op gezet. Ik heb geen idee hoe het gaat aflopen en of ik nog wel de energie heb om door te strijden, maar ik weet in ieder geval dat mijn intuïtie juist is en ik dat meer moet volgen, want er is dus wel degelijk geprutst.

Bedankt voor het meedenken en de adviezen, ook aan Grappa.
ma, 04/18/2016 - 11:54 Permalink