Tandarts wil/kan niet vullen maar wil trekken

Author:
Sabas79
Posted:
wo, 04/18/2018 - 15:05
Goedemiddag,


Nadat ik al meerdere keren interessante onderwerpen op dit forum had gelezen wil ik me nu toch eens registreren.
Ik heb al jaren geen goed gebit en mis inmiddels al meerdere tanden en kiezen. Ik heb een zogeheten plaatje in mijn bovenkaak met daarin 7 voortanden aaneensluitend.
Aan beide kanten heb ik nog twee en drie kiezen in de bovenkaak.

Ik ga regelmatig naar de tandarts voor de halfjaarlijkse controle en elke 3 maanden naar de mondhygiëniste ivm het vormen van veel tandsteen.
Nu het probleem, ik ben vorige week woensdag naar de controle van de tandarts geweest en deze vond 1 klein gaatje en naar eigen zeggen een giga gat in een van de bovenkiezen. Buiten dat ik het opmerkelijk vind dat dit pas nu geconstateerd wordt ziet de tandarts maar 1 oplossing en dat is trekken. Zijn beweegredenen zijn dat het
a) lastig schoon te maken is omdat het een groot gat is
b) als hij het kan en gaat repareren dan kunnen de 2 kiezen ernaast "er aan gaan".
Ik heb hem gevraagd of er echt geen optie is om iets anders dan trekken te doen, ik wil hem zo graag behouden! Maar de tandarts blijft erbij dat trekken de oplossing is en dat er dan een kies er bij gezet kan worden aan het plaatje. Elk andere oplossing komt helemaal niet bij hem naar boven.

Ik schrik hier behoorlijk van en wil koste wat kost voorkomen dat de bovenkies getrokken wordt. Het plaatje wat ik nu heb bestaat enkel uit (7) voortanden en geen kies, de kies die er bij gezet zal worden betreft dan net de middelste van drie eigen kiezen. Ik ben dan ook bang dat dit erg veel oncomfortabel gevoel zal gaan geven bij het kauwen. Daarnaast zijn we vier jaar geleden verhuisd en heb ik na een vervelende ervaring met een protheticus vorig jaar eindelijk een andere protheticus gevonden die goed luistert en een goed zittend plaatje heeft gemaakt. Het idee om dit traject weer opnieuw of nog erger door de tandarts te laten doen geeft me enorm veel stress.

Na enig research kwam ik uit bij het ACTA Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, deze geven de mogelijkheid voor een adviesconsult waarbij je gebit uitgebreid wordt bekeken en men een advies kan geven over wat andere mogelijkheden zijn. Ik heb deze week een aantal keren contact met hun opgenomen met de vraag voor een zogeheten adviesconsult, maar het ACTA heeft zoveel aanvragen dat ik daar op een wachtlijst sta wat waarschijnlijk tot begin juni kan gaan duren.

Ik heb de foto's welke de tandarts nam opgevraagd en eindelijk (na een week) gekregen. Ik kan wel wat zien maar ik ben uiteraard geen expert.

Kortom kan iemand mij een advies geven wat te doen in mijn situatie?
Ik baal er enorm van dat er gewoon niet valt te praten met de tandarts over wat voor andere oplossing dan ook.

Ik heb de foto waarop de bewuste kies (de middelste boven) staat geupload. Wellicht dat iemand hier iets aan kan zien.
Attach
vV

ik ben het met de tandarts eens... reden dat het onopgemerkt is gebleven kan samenhangen ermee dat het grootste deel van het gat onder het tandvlees lijkt te zitten. Eruit halen heeft voordelen: de beide anderen zijn beter te reinigen, waardoor die langer mee zullen kunnen gaan.
wo, 04/18/2018 - 15:28 Permalink
Sabas79

Als antwoord op door vV

het gaat niet zozeer om voordelen van eruit halen maar dat herstel/restauratie eigenlijk niet mogelijk is gezien de ernstige verzwakking en omdat de aantasting tot onder de botrand ligt. dat krijg je gewoon niet voor elkaar dat netjes met fatsoenlijke prognose te herstellen.


Dankjewel voor je uitgebreide antwoord, dat is iets waar ik mee kan!
Het komt er op terecht dat ik mezelf er bij moet neerleggen dat het gewoon het verstandigst is dat de kies wordt getrokken.

Als de kies wordt getrokken is de optie van de tandarts om een extra kies aan de bestaande prothese te laten maken waarbij ik nu enkel nog de voortanden aan heb.
Is het een optie om een brug te maken i.s.m. de kies er voor en de kies erna?

Wat voor advies kunt u hier over geven?
vr, 04/20/2018 - 09:56 Permalink