Abces in mond na voorbehandeling WKB?

Author:
emielvanharn
Posted:
vr, 07/29/2016 - 19:12
Hallo allemaal.

Vorige week donderdag kreeg ik uit het niets ontzettend veel pijn in mijn kies linksonder. Het was zo heftig dat mijn vriendin voor mij de tandarts heeft moeten bellen, omdat praten erg pijnlijk was. Het was al laat op de avond dus ik kreeg het advies om een pijnstiller te nemen en de volgende dag langs te komen. De pijn trok na een paar uur langzaam weg en heb er de hele nacht geen last meer van gehad. Toch leek het me wel verstandig om de afspraak door te zetten en mijn gebit te laten controleren. Ik ben 's middags naar de tandarts gegaan en die wist zonder te kijken mijn grootste angst al te bevestigen: een wortelkanaalbehandeling. Hij heeft mij met een aantal dure woorden verteld wat er nou precies gebeurt is. Het bleek dat ik vorig jaar die kies heb moeten laten vullen en de vulling is dood gegaan.

Ik mag plaatsnemen in de stoel en krijg gelijk een verdovingsspuit in mijn tandvlees geduwd. De WKB zou nog niet direct worden uitgevoerd maar de dode vulling moest wel vervangen worden voor een tijdelijke vulling. Na de behandeling heb ik een nieuwe afspraak gemaakt voor de 40-minuten-durende WKB en ben ik naar huis gegaan. Ik heb een rustig weekend gehad en geen pijn gevoeld. Tot zondagavond. Rond etenstijd voel ik dat mijn tandvlees een beetje opgezwollen is. Ik heb mijn tandvlees in de spiegel bekeken en daar viel het allemaal nog wel mee, dus heb ik verder geen actie ondernomen. De zwelling werd in de loop van de avond steeds groter en het begon redelijk pijn te doen. Ik was moe dus heb een ibuprofen gepakt en ben gaan slapen.

De volgende ochtend werd ik wakker met een ontzettende druk op mijn linkerwang. Ik ben gelijk naar de spiegel gelopen en ik bent ontzettend geschrokken. Mijn linkerwang was zo dik, een hamster was er niks bij! Dus besloot ik op deze verschrikkelijke maandagmorgen maar weer eens contact op te nemen met mijn tandarts. Weer wisten ze me precies te vertellen waar ik bang voor was. Dit keer was het een infectie. Natuurlijk had ik al het een en ander opgezocht op internet. Sommige verhalen vielen mee, sommige tegen. Ik geef eerlijk toe dat ik wel een beetje gestrest was, voornamelijk omdat ik 8 augustus op vakantie ga. Ik ben 19 jaar dus je kan je vast wel voorstellen wat voor een soort vakantie dat wordt en daar wil ik nou niet bepaald als hamstertje rondlopen. Maar goed, een infectie dus. Helaas kon ik 16:30 pas terecht.

Eenmaal aangekomen was zelfs de tandarts een beetje geschokt. Dan voel je je helemaal ellendig. Ze vertelde me dat ze de vulling van de vorige behandeling eruit haalt, alles schoonmaakt, een nieuwe vulling plaatst en vervolgens mijn wang/tandvlees open gaat snijden en al het vocht en pus eruit laat lopen. Deze sappen werden vervolgens opgezogen met een zuigertje. Dit duurde 10 minuten lang en het was heel ranzig om aan te horen. Na de behandeling kreeg ik de heftigste pijn die ik deze periode gevoeld heb. Ik heb van de tandarts een antibiotica voorgeschreven gekregen genaamd; Amoxicilline. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën worden gedood en de zwelling verminderd. Gelukkig kon ik het gelijk ophalen bij de naastgelegen apotheek. Na het ophalen van de antibiotica ben ik direct naar huis gegaan. Ik heb 2 ibuprofen geslikt en een Amoxicilline. Ondanks de vreselijke pijn is het me toch gelukt om in slaap te komen. Ik heb van 8 tot 8 het klokje rond geslapen.

De volgende ochtend was de pijn zo goed als verdwenen. Er stond alleen nog een vreselijke druk op mijn kaak bij het openen van mijn mond en heb de afgelopen 3 dagen geleefd op vla en puree. De Amoxicilline heeft zijn werk gedaan en de zwelling is niet meer zichtbaar.

Nu ben ik een beetje radeloos, want de zwelling is dan wel nauwelijks zichtbaar maar hij zit er nog wel. Het is een hard, opgekropt bolletje geworden te vergelijken met een steenpuist. Beter gezegd een abces. Hij zit precies achter mijn kies, tegen mijn kaak aan. Ik heb het gevoel of hij elk moment kan knappen. Weet iemand of dit goed of slecht is? Er zitten namelijk allemaal (dode?) bacteriën en andere troep in, en het lijkt me niet gezond om dat door te slikken. Knapt die vanzelf? Moet ik er zelf druk op uit oefenen?

Iemand die dit ook heeft meegemaakt? Advies is van harte welkom. Mijn tandarts is pas na het weekend weer bereikbaar. Het enige wat ik zou kunnen doen is een een afspraak maken voor morgen bij de spoedtandarts, maar ik zou graag eerst wat meer informatie van jullie krijgen.
Romy32

Ik begrijp de eerste behandeling (het vervangen van de vulling) niet zo goed.
Een 'dode vulling' bestaat niet.
Een dode kies wel, dat is een kies waarvan de zenuwen zijn afgestorven.
Dat is bij jou het geval, en daarom moet er een wortelkanaalbehandeling worden gedaan.

Ik zou maandag de tandarts bellen, en vragen of ze nog voor je vakantie de WK-behandeling kunnen starten.
za, 07/30/2016 - 10:21 Permalink