Osteotomie onderkaak op 19 jarige leeftijd

Author:
Maxi1992
Posted:
do, 01/12/2012 - 20:13
Hey mensen,

Zal me eerst ff voorstellen, Ik ben Justin en ben 19 jaar oud.

Ik heb een week geleden een operatie aan me onderkaak gehad (osteotomie). Dit IVM een overbeet.
Ik zou graag even mijn verhaal hier kwijt willen. Dit omdat ik overal op het internet bangmakende verhalen lees. Terwijl het allemaal best goed te doen is. Ik zou eerst even een paar dingen de wereld uit willen helpen die niet waar zijn:

1. Bij een osteotomie worden niet 6 weken lang je kaken aan elkaar vast gebonden zodat je niet meer kan praten.
2. Je hoeft niet je eten 6 weken met een rietje naar binnen te werken. (wel mag je 6 weken niet kauwen). Maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven bijvoorbeeld: stampot, soep, ontbijtdrink, brinta, cake met slagroom etc.
3. In de meeste gevallen is de zenuw alleen maar TIJDELIJK gekneusd en keert je mondgevoel gewoon weer terug.

Als ik er nog een paar vergeten ben hoor ik het graag :).

Dan nu mijn verhaal:

Op 17 jarige leeftijd heb ik te horen gekregen dat mijn kaak niet goed was ik had een overbeet. Hierop ben ik naar de orthodontist geweest en is het volgende bij mij geconcludeerd: Ik heb een overbeet met als gevolg hiervan dat mijn kaak is ingestort. Het is zeg maar naar binnen gaan staan waardoor ik in mijn gehemelte bijt en waardoor mijn tanden erg snel sleten. Als ik mijn tanden weer perfect op een rijtje zou willen hebben zou ik eerst anderhalf jaar een beugel moeten, daarna een osteotomie(kaak operatie dus), en vervolgens nog een jaar beugelen. Ik heb hier wel een tijdje over moeten nadenken en op 18 jarige leeftijd ben ik er voor gegaan. Ik kreeg een vaste beugel de slotjesbeugel. Na 9 maanden beugel heb ik de kaakoperatie al gehad. 9 maanden eerder dan volgens planning dus. (mij hoor je niet klagen:P). Toen ik 's ochtends om half 8 in het ziekenhuis in de wachtkamer zat was het zover. Ik werd geroepen. Moet eerlijk zeggen was wel redelijk nerveus, maar dit lijkt mij wel logisch word niet elke dag geopereerd:). Om 8 uur lach ik op de ok en dacht bij mezelf geniet er nog even van straks word je wakker met onwijze pijn. Ik ben onder algehele narcose gegaan. Toen de operatie klaar was en ik wakker werd dacht ik gelijk hu, geen pijn? niet misselijk? Ik ben nu 1 week verder en heb nog geen één keer pijn gevoeld. Nu zal je wel denken ja je zit daar lekker aan de morfine. Nou kan je vertellen dat valt wel mee 3x per dag brufen 600 does the trick for me. Ik ben nu 1 week verder en ben fysiek weer helemaal de oude. Geen zwelling niet meer moe. Natuurlijk zijn er wel een boel dingen die ik niet mag zoals, werken, sporten, kauwen etc. Vandaag voor het eerst naar het ziekenhuis geweest op het fietsje, en zoals verwacht alles was helemaal goed:) tanden stonden perfect op elkaar. Wonden al bijna helemaal genezen etc alles was dus goed.

Ik zou graag tegen de mensen willen zeggen die ook overwegen dit traject te doorlopen maar vrezen voor de operatie. Het kan allemaal best meevallen. Natuurlijk zijn er ook zat mensen die wel pijn hebben maar het is over het algemeen niet zo dat het niet te verdragen is:).

Hier nog een paar veelgestelde vragen met antwoord:

Na 2-3 weken mag je weer voorzichtig het sporten op pakken zoals joggen.
Na 6 weken mag je weer kaak intensievere sporten doen zoals fitness en voetbal.
Na 6 weken mag je weer kauwen.
Binnen 6 maanden komt in de meeste gevallen je zenuwgevoel weer terug.
Na 6 weken mogen je elastiekjes eruit, dit zijn gewone elastiekjes die heel veel mensen die een beugel dragen hebben. Dit word gebruikt om de kaak bij te sturen.
Na 1 week mag je weer zoenen.

Ik hoop dat ik hiermee een boel mensen die zich druk maken om de operatie een beetje gerust kan stellen.

Als er nog vragen zijn hoor ik het graag en zal ik ze beantwoorden. :)
Pingel

Dank je wel voor je informatie! Dat geeft de burger weer moet! Mijn traject is geschat op 30 maanden met ergens rond het 2e jaar ook een osteotomie ( in mijn geval een bovenkaak operatie) Op internet is idd veel negatiefs te lezen dus ik ben blij met elk positief bericht! Dankje wel daarvoor! En heel veel beterschap! Hou ons een beetje op de hoogte!
zo, 01/15/2012 - 18:30 Permalink
Maxi1992

bijna 3 weken verder, voel me weer als van ouds. Krijg van iedereen complimentjes hoe mooi het geworden is echt super! Heb ook echt helemaal nergens meer last van. Gaat zelfs zo goed dat ik alweer een week fanatiek aan het hardlopen ben. Eten gaat ook beter, mag natuurlijk niet kauwen maar dingen als rijst enzo gaan goed:).

@ Pingel: Heb je al een beugel of zit je nog in het voortraject? En wat doen ze dan precies je bovenkaak verlengen?

Heel veel succes er mee in ieder geval:)
di, 01/24/2012 - 19:42 Permalink
Pingel

Heb sinds 23 augustus een beugel. Onder moet het één en adner op een rijtje worden gezet en boven moet mijn kaak breder worden door de beugel. Dat gaat nog we even duren en ik vverwacht ook niet dat de operatie voor de zomer van 2013 zal gaan plaats vinden. Mijn bovenkaak moet idd naar voren ivm een onderbeet ( én een openbeet maar dat mag de beugel gaan oplossen...) Ben blij met je postieve verhaal!
vr, 01/27/2012 - 00:35 Permalink
femke87

Hallo,
Bedankt voor je positieve verhaal. Ik zit in hetzelfde traject en heb sinds april de blokjes beugel onder en boven en ik wordt begin december geopereerd aan mijn onderkaak. Waar ik echt het meest bang voor ben is het risico dat ik naderhand geen of verminderd gevoel heb in mijn lippen of kin. Ik vroeg me sfeer hoe dat bij jou hersteld is? Het is voor jou nu dik 6maanden geleden.

Alvast bedankt voor je reactie!
zo, 07/22/2012 - 11:41 Permalink
fofolle16

Hey :D

Ik wil je even bedanken! Ze gaan mij in april ook opereren. Ik heb een te grote onderkaak. Ik was zoooooo ongerust :p 1ste keer dat ik geopereerd word (ben 16) en ik ben dus eigenlijk wel bang. Vooral na alles wat ik op internet lees. :)

Hoe lang denk je dat ik dan niet naar school kan? (k wil nie teveel missen :s) en hoelang moet jij je blokjes nog houden?
:p tnx voor de uitleg hé ;)

xxx :smt003
zo, 01/13/2013 - 18:43 Permalink
Guapitta



1. Bij een osteotomie worden niet 6 weken lang je kaken aan elkaar vast gebonden zodat je niet meer kan praten.
2. Je hoeft niet je eten 6 weken met een rietje naar binnen te werken. (wel mag je 6 weken niet kauwen). Maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven bijvoorbeeld: stampot, soep, ontbijtdrink, brinta, cake met slagroom etc.
3. In de meeste gevallen is de zenuw alleen maar TIJDELIJK gekneusd en keert je mondgevoel gewoon weer terug.



Hoi Justin, wat een geluk heb jij zeg haha.. Ik ben nu 18 en Ik ben 2,5 maanden geleden ook geopereerd (dubbele kaakoperatie) ik had namelijk een onderbeet.. Toen was ik nog 17!

De punten die ik hier citeer waren bij mij wel het geval, nouja ik moest 5 weken een kaakslot en dus 5 weken vloeibaar eten door een rietje.. Ook had ik de eerste week wel pijn moet ik eerlijk toegeven maar ondanks dit alles vond ik het wel meevallen. De medicijnen doen goed hun werk. Ik had veel erger verwacht! Ik was wel wat opgezwollen en ik had 1 kleine blauwe plek. Ik lag de eerste 2 dagen op de intens of care (puur voor eigen veiligheid, meer toezicht etc.). De eerste week vond ik het zwaarst vooral dag 3, 4 en 5. Maar voor ik het wist waren de dagen voorbij. Voor de mensen die hetzelfde als mij moeten ondergaan: heb geduld! Geduld geduld en nog eens geduld alles komt goed. De tijd vliegt echt voorbij als je er eenmaal in zit. Kijk youtube-filmpjes van mensen die een vlog houden over hun ervaring met hun kaakoperaties, en dan vooral kijken naar hun mooie resultaten (dit hielp mij echt!). Het is voor jezelf ook leuk om de eerste dagen vast te leggen op video voor later, ik moet nu erg lachen om hoe opgezwollen ik was :lol: Ook mijn gevoel in mijn onderliep/kin begint steeds meer terug te komen (nog niet helemaal), maar hey zoals ik al zei: geduld! Ik ben super blij met het resultaat en als ik het over kom doen zou ik het zo weer doen.

Een paar tips voor vloeibaar eten:

- Nutri-drink, verkrijgbaar bij de apotheek in verschillende smaken zoals aardbei en chocolade.
- Brinta pap, of corn flakes in de blender
- Lekkere bouillonetjes met verschillende smaken
- Smoothies van fruit maken
- Groenten in de blender

Later ging ik zelfs pasta in de blender gooien haha :lol: Klinkt smerig maar geloof mij op dat moment vind je het heerlijk.. Vond het smaken als lasagne dus nam daar meer dan genoegen mee. Ook noedelsoep kun je in de blender stoppen, tot de sliertjes ongeveer 5 mm lang zijn zodat ze door je rietje passen.

Over de rietjes:
op het begin kon ik niet zo goed zuigen dus waren dunne rietjes goed genoeg voor geheel vloeibaar voedsel zoals bouillon en nutridrink. Maar later zijn dikkere rietjes van de snackbar/la place/Mac Donalds veel handiger want dan krijg je een wat dikkere pap makkelijker door je rietje heen. Op het begin werd ik echt gek want het deed pijn om veel kracht te zetten op het zuigen, dus ik heb echt van alles geprobeerd en een ding hielp SUPER!! Ben trots dat ik dat zelf heb bedacht hahah. Ik was opzoek naar zo'n buigzaam rietje zodat ik het makkelijker naar achter in mijn mond kon buigen, dus niet zo'n standaard plastic rietje. Maar m'n familie had geen flauw idee waar ze dat konden kopen. Op een gegeve moment toen een vriendin op ziekenbezoek kwam legde ik het aan haar uit en die vriendin zegt " oh, zo'n buisje waar hamsters uit drinken? " en dat was precies wat ik bedoelde!!! Dus mijn broer meteen naar de dierenwinkel, heeft ie een rol daarvan meegekregen (nieuw uiteraard). En ik had van die spuitjes uit de apotheek, soort pompjes waar je bijv. Water in kunt zuigen en het weer kunt uitspuiten. Dit buisje past precies om zo'n spuitje. Je kan t als het ware aan elkaar klikken. Zo zoog ik pap of gewone vloeibare voedsel in het pompje en spoot dat via het buisje zo tussen mijn tanden door naar binnen. Wat een luxe! Ik hoefde zelf helemaal geen kracht erop te zetten. Maar een nadeel is dat de spuitjes/pompjes klein zijn dus ik moest telkens bij-pompen voordat ik een heel glas naar binnen kreeg. Ik was op zoek naar van die grotere spuitjes/pompjes, die bestaan sowieso.. Alleen ik heb ze niet kunnen vinden. Hoop dat jullie het wel zullen vinden zodat je gewoon een hele maaltijd naar binnen kunt spuiten!

Als iemand vragen heeft over de operatie waarbij je dus wel 5 weken met een kaakslot zit kan diegene bij mij terecht :) en onthoud: geduld, alles komt goed en je zult na een tijdje als de klemmen eraf mogen de meest blije persoon op aarde zijn!
di, 01/15/2013 - 23:52 Permalink
Inge21

Ik denk dat iedereen ervaringen verschillen. Ik ging redelijk relaxt mijn operatie in, dat heeft denk ik wel gescheeld.

Direct na de operatie. Maagsonde vreselijk, bloed overgeven en zwelling irritant en pijn goed te doen. Ik liep volgende dag zelfstandig ziekenhuis uit.

Qua pijnstilling heb ik alleen paracetamol 1000 mg zetpillen gebruikt. Woensdag geopereerd, laatste genomen op zaterdag.

De week na de operatie was vooral qua eten zeer moeizaam. Ik kon dus echt geen rietje tussen mijn tanden krijgen met mijn plaatje voor mijn beet en elastieken. Ik heb talloze keren gehuild door honger en het gewoon niet lukte. Enigste wat ik binnenkreeg was door een spleetje dat ik nog heb zitten tussen 2 tanden. Overal zaten stukjes in die dat spleetje verstopten.
Uiteindelijk met wat creativiteit gingen sommige dingen een beetje. Chocolademelk met van dat spul voor sporters om aan te komen en bouillon was enigste. Ik was net voor kerst geopereerd, dus met kerst had mijn schoonmoeder speciaal voor mij tomatencrèmesoep gemaakt, die moest ik nog zeven ten overstaan van 40 man schoonfamilie (alsof zwelling en niet kunnen praten niet erg genoeg was).

Uiteindelijk ben ik 6 kg afgevallen, veel als je daarvoor 52 kg weegt.

Herstel is moeizamer. Er is een klein gebied met doofheid en het maar beperkt kunnen openen van mond zijn irritant. Sommige tanden zijn ook erg gevoelig sindsdien, waarschijnlijk door verandering van beet. De laatste weken vaak pijn in kaak en hoofdpijn, heel erg zeurend, die ik eerder niet had. Pijn bij gapen ook.
Waar ik echter het meeste last van heb is vermoeidheid. Ik kan natuurlijk niet direct zeggen dat dit ligt aan de operatie/narcose, maar ik ben anders gewend. Ik ben zo ongelofelijk moe de hele tijd. Ik ben student en werk een beetje. Ik heb 2 tentamens voorbij moeten laten gaan. Als ik 2 uur op school heb gezeten, dan doe ik een dutje als ik thuiskom. Concentratie is ook laag, een normaal boek lezen gaat, maar mijn Engelse studieboeken dus echt niet.

Het zal erbij horen en ik probeer verschillende dingen.

Groetjes,
Inge
vr, 02/01/2013 - 01:29 Permalink
Claudia22

Hey

Ik ben een meisje van 23 en word in september geopereerd. Ik heb al 2,5 jaar blokjes op mijn tanden, ik heb ook 2 tanden onderaan moeten trekken. Nu staan mijn tanden mooi recht, de lege plaats van de getrokken tanden zijn ook bijna helemaal gevuld, maar mijn onderkaak staat naar achteren en is ook een klein beetje scheef, dus moet ik een operatie ondergaan. Bij de operatie zal zeker mijn onderkaak naar voren en symmetrisch gezet worden en de kaakchirurg heeft gezegd dat het mogelijk is dat er nog andere dingen daarbij moeten gebeuren, namelijk:
- mijn bovenkaak zal wat naar boven gezet worden, want elke keer als ik (glim)lach, zijn niet enkel mijn tanden zichtbaar, maar ook mijn tandvlees.
- Er zal een klein beetje kin erbij komen, want wanneer ze mijn onderkaak naar voren doen zal de lijn van bovenlip, lippen en kaak verticaal erg recht staan.
- Misschien zal er dan ook nog een bovenkaakverbreding moeten gebeuren, dat wouden ze al doen voor ik de blokjes zette, maar ik ben niet akkoord gegaan, want dat vind ik nu net wat te veel.

Ik wou eigenlijk heel deze operatie niet ondergaan, ik ben nog maar sinds gisteren door de kaakchirurg overtuigd, maar nog steeds ben ik wat twijfelachtig en vooral angstig. Ik vind het een grote risico, want nu is het bij mij van de buitenkant (mijn mond toe) niet zichtbaar, dus dat mijn kaak naar achteren staat is niet extreem, maar wanneer ik mijn mond open doe en vooral wanneer ik (glim)lach is het heel opvallend, mijn ondertanden zijn gewoonweg niet zichtbaar en als ik mijn hoofd naar achteren doe zie je heel duidelijk het grote verschil tussen mijn boven- en onderkaak, ik kan mijn tong zelfs ertussen steken en zoals ik al zei zie je dan ook heel wat tandvlees bovenaan wanneer ik (glim)lach.
Indien ik geen operatie onderga, zullen mijn tanden terug scheef staan nadat mijn blokjes weggehaald worden (tenzij er iets achteraan mijn tanden gezet wordt). Dus tuurlijk wil ik dat dit allemaal verbeterd wordt, maar ik heb schrik om nadien er helemaal niet meer goed uit te zien (kaak en kin te veel naar voor en zo een rare gezicht) en dan nog langs buitenkant zichtbaar ook, want wanneer ik voor de spiegel mijn onderkaak naar voren breng zie ik er helemaal niet meer goed uit, maar de kaakchirurg zei dat ik er niet zo zal uitzien.
Nu dat ik hier lees dat ik blijkbaar na de operatie voor een lange tijd ook geen gevoel meer zal hebben in mijn kaak en kin, ben ik nog meer angstig. Dus ja eigenlijk ben ik in het algemeen angstig voor deze operatie en indien iemand wat raad heeft of nog meer positieve ervaring gelieve dit mee te delen. Alvast bedankt.

Groetjes
Claudia
zo, 04/14/2013 - 01:12 Permalink
DesBarron

Beste Claudia,

Ik weet niet of je inmiddels al een besluit hebt genomen over je operatie. Ikzelf ben een jongeman van 33 jaar en heb precies ondergaan wat jij beschrijft. Dat is nu twee weken geleden en inmiddels werk ik al weer sinds gisteren. Wat ze bij mij gedaan hebben is het verplaatsen van de bovenkaak. Die is iets naar voren gegaan en iets naar boven. Tevens is de bovenkaak gespleten om hem zodoende te verbreden. De onderkaak is een stuk gedraaid en iets naar achteren verplaats. En tot slot zijn ook nog al mijn verstandskiezen verwijderd.

Toen ik 19 was heb ik ook al bij de ortho gezeten. Toen ze aankwamen met het verhaal dat mijn kakenoperatief verplaatst moesten worden, ben ik meteen afgehaakt. Dat vond ik allemaal veel te eng. Later kreeg ik erge spijt en daarom heb ik op latere leeftijd besloten het alsnog te doen. Toen was ik er klaar voor.

De risico's voor deze operatie zijn erg klein. Het is routine-werk en er kan weinig fout gaan. Dit soort operaties worden heel erg vaak uitgevoerd. Ik zelf heb besloten om de operatie zo onbevangen mogelijk in te gaan. Ik wilde er zo min mogelijk van weten. Ik had de keuze gemaakt en daar ging ik voor. Net zoals een achtbaan. Het is even spannend als je erin zit en omhoog getakeld word, maar je hebt de keus gemaakt en dan is het verder gewoon de rit uitzitten.

Mijn operatie is zo ongeveer het zwaarste wat je kunt verwachten van een Kaak-Osteotomie. Maar ik kijk er zeer positief op terug. Ik heb totaal geen pijn gehad. Ik liep de volgende dag al weer rond. En de dag daarna mocht ik al weer naar huis. Die bovenkaakverbreding stelt niet zo veel voor. Het klinkt allemaal heel dramatisch, maar daar merk je echt niets van. Je krijgt geen gat in je verhemelte of zo. Ik zou je sterk adviseren om dit wel te doen, omdat het verreweg de snelste en makkelijkste manier is.

Mijn eigen grootste zorg voor deze operatie was eigenlijk de angst. Ik was bang dat ik te zenuwachtig zou worden van te voren. En dat is uiteindelijk het grootste ongemak van deze operatie geweest. Je kunt daar echter een heel goed pilletje voor krijgen. Dit krijg je vlak voor de operatie en daar werd ik heerlijk rustig en relaxed van. En geloof me, als je wakker wordt dan zul je je nog heerlijker voelen, omdat je opgelucht bent dat het achter de rug is. Je bent dan nog heerlijk suf van de narcose en dat is echt een zegen, want daardoor vindt je alles best en maakt je je ook niet zo druk. Bovendien kun je dan ontzettend trots op jezelf zijn dat je het toch maar aangedurfd hebt! Plus dat je er een mooiere look voor terug krijgt en een gebit dat functioneel beter is.

Natuurlijk zijn er wat ongemakjes, maar die vallen echt reuze mee. Bovendien motiveert het erg als je ziet dat er iedere dag iets beter gaat. Het is echt een ervaring op zich en je hebt het recht om trots te zijn als je je angst overwint. Daar zou ik me op focussen.

Sterkte en succes met je besluit,

Groeten,

Arjan
wo, 06/12/2013 - 12:43 Permalink
Ramsky

Hallo, ik ben een jongen van 16.. ik heb ook een erge onderbeet. Ik zou begin 2017 een slotjes beugel krijgen maar ik schaam mij dood voor mijn onderbeet iedereen heeft van die mooie strakke kaaklijntjes ik ook maar dan met een onderbeet. Ik ben een kickboxer en doe ook MMA ik vraag mij af als ik de onderbeet operatie aanga en het is helemaal genezen en ik een harde stoot op me kaak krijg het nog wel heel blijft ? .. of kan ik uberhaupt wel nog klappen op mijn kaak krijgen ?
za, 12/10/2016 - 01:03 Permalink