knakkende kaak

Author:
Simone12
Posted:
zo, 08/21/2016 - 19:26
Hoi hoi,

Ik heb een vraag over orthodontie. Sinds dat ik 13was had ik een beugel, en ik heb sindsdien klachten gekregen aan mn linkerkaak. Mijn linkerkaakgewricht kraakt en knakt.sindsdien en doet pijn. Op mn 17e, toen ik de beigel niet meer had, heb ik ooit fysiotherapie gehad omdat ik moeite had om mn mond open te doen. Nu ben ik 29 en heb er nog steeds last van. Vooral knakken bij opendoen en soms.pijn. Is dit een veelvoorkomend probleem en is er wat aan te.doen? Ik ben benieuwd of mensen dit herkennnen.

Groet,
Simone
Ortholimburg

Knappende kaakgewrichten komen vaker voor, er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Ondanks dat vaak een orthodontische behandeling wordt genoemd als mogelijke oorzaak is dit verband nooit wetenschappelijk aangetoond. Behandeling start meestal met dieetvoorschriften ( geen kauwgom ,geen parafuncties zoals nagelbijten ed, zachte voeding) vervolgens eventueel fysiotherapie, aldan niet gecombineerd met een opbeetplaat. Ook kan gecontroleerd worden of er geen problemen zijn thv de occlusie, ( foutieve tandcontacten, vroegcontacten etc) en medicatie is , in uitzonderlijke gevallen,uiteraard ook soms een deel van de oplossing ( spierontspanners, ontstekingsremmers) Meestal hebben kaakgewrichtsklachten echter op lange termijn ook neiging om spontaan te verbeteren.
ma, 08/22/2016 - 13:09 Permalink
Simone12

Als antwoord op door Ortholimburg

Hallo,

Bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik heb wel een vermoeden dat het verband houdt met het dragen van de buitenboord beugel. Maar al zou het wel of niet daardoor komen ik zou het graag oplossen. Ik heb inderdaad fysiotherapie gedaan, de dieetvoorschriften etc ook, geen stokbrood afbijten etc. Opbeetplaatje en spierverslappers heb ik niet gehad en of r problemen zijn met de occlusie of zoiets ook niet. Kan je dit aan je tandarts vragen of moet je dat aan de huisarts vragen? Het is niet zo erg meer dat ik mn mond niet open kan. Maar ik zou er wel graag vanaf willen komen.

Groet Simone
ma, 08/29/2016 - 16:10 Permalink