blokbeugel en buitenboordbeugel

Author:
amw
Posted:
ma, 03/17/2008 - 00:14
Mijn dochter van 10 heeft een overbite van iets van 8 mm en heeft derhalve recentelijk een blokbeugel en een buitenboordbeugel gekregen.
Een kennis haar dochter had (een twee keer zo grote) overbite maar haar tandarts gaf aan dat een blokbeugel niet meer van deze tijd is en een buitenboordbeugel ook niet. Zij heeft dus een soort vast draadwerkje om een aantal onderkiezen gekregen en voor haar bovenkaak een soort plaatje wat ze er zo in en uit kan klikken. Het werkt volgens hen precies hetzelfde en zo zou hun ortho dat ook hebben aangegeven.(maar is minder belastend als een blokbeugel natuurlijk).

Nadat ik dit hoorde heb ik telefonisch bij mijn orthodontist geinformeerd wat dit kon zijn en of het ook niet iets was voor mijn dochter (ze had toen net gehapt, misschien was ik nog op tijd) maar daar werd aangegeven dat de blokbeugel de enige methode was om de onderkaak naar voren te brengen. Gerustgesteld heb ik me daar bij neergelegd, maar hoorde vandaag bovenstaand verhaal. Ik voel me nu onrustig en een beetje bedonderd want mijn dochter is zeer gemotiveerd maar als het makkelijker kan had ik dat graag natuurlijk. Zoekend op internet heb ik niet echt kunnen vinden wat dit dan kan zijn.
Iets wat er op leek zou kunnen zijn om de bovenkaak breder te maken, maar ik weet er natuurlijk verder niets van.
Natuurlijk ga ik weer bellen met mijn ortho, maar nu heeft ze beide beugels al.
Is er bij jullie iets bekend over een moderne beugel met dezelfde werking als de combi van bovengenoemde beugels?

Dan heeft mijn dochter veel pijn aan haar ondertanden voor, is dat wel normaal, dat noemde de ortho niet op. Evenals het gevoel dat haar kiezen waar de bandjes voor de buitenboordbeugel om zitten zeer pijnlijk naar buiten worden geperst. Logisch gezien de spanning, maar is dit normaal. Ze heeft geen enkele klacht die werd genoemd maar wel dit dus, enorme druk naar buiten.
Daarnaast is na 2 nachten haar mondhoeken helemaal gescheurd van de buitenboordbeugel, daar heb ik ook nog nooit wat van gehoord. Bekend of vreemde klachten?

Ook bereikte mij het bericht van meisjes uit ons dorp die ineens eruit zagen of ze een centenbak hadden na de blokbeugel op 10/11 jarige leeftijd en nu 15/16 zijnde. Daar werd ik wel een beetje angstig van, is dit gegrond?

Ik stel uw antwoord zeer op prijs
mecánico para …

Een buitenbeugel is helemaal niet een verlaten principe. degene die dat verteld mist toch echt de realiteit. Het een beetje op afstand vergelijken van orthdontische afwijkingen is ook volledig onmogelijk. Je moet de persoon, de modellen van het gebit en de rontgenfotos' analyseren om tot een uitspraak te komen welke behandeloptie het meest geschikt is.
Als een willekeurig tandarts met affniteit voor orthodontie 1 bepaalde voorkeurs behandeling uitvoert wil dat zeker niet zeggen dat dat de enige weg is! Ik vind het hoogst kwalijk dat zo iemand zich zo uitlaat over een ander behandelend arts/specialist.

En ja, het is wennen met een buitenbeugel, dat klopt. Maar na een weekje of wat weet de patient niet beter meer en vaak is het zelfs zo dat als je klaar bent ze de buitenbeugel bijna zouden gaan missen.
Overigens, de eerste dagen na plaasten of aanzetten van de nieuwe veerspanning geeft vaak wat last, dat klopt inderdaad.

Dat verhaal van die centenbak kan best, zeker als er overgecorrigeerd is, echter, hoeveel mensen hebben het? hoeveel hebben het sowieso in de familie? Tis een beetje hear-say en dan snel conclusies trekken. U maakt zich er natuurlijk zorgen om. Maar laat het niet doorslaan in een zoektocht naar het juiste behandelprotocol, want dan kunt u beter orthodontist worden. Van google word je niet veel wijzer, al was het maar omdat elk orthodontisch probleem eerst een diagnose moet hebben om een oplossing aan te kunnen dragen.
ma, 03/17/2008 - 12:26 Permalink
BJN

Aanvullend: het 'niet gebruiken van een buitenbeugel' komt uit Amerika. Daar wordt dat gebruikt als marketing, om patienten binnen te krijgen. Er zijn op basis van dat uitgangspunt andere behandelingstechnieken ontwikkeld die in het algemeen langer duren, duurder zijn en minder mooi/stabiel effect geven.
De activator is wetenschappelijk een uitgebreid bediscussieerde techniek. Maar concluderend is het nog steeds een goed bruikbare methode om een overbeet weg te werken. Minimaal belastend door zijn snelle werking, en bij de juiste selectie van patienten gewoon GOED. Als een tandarts dat (en een behandeling van een ander) afraad zou ik ook juist bij hem argwanend worden.....
ma, 03/17/2008 - 13:28 Permalink
amw

.en dan een vanBeek en toch die HG erin

mag ik ook meegenieten van de betekenis van het bovenstaande???

Ik weet dat internet niet geheel betrouwbaar is maar ik dacht als de blokbeugel zo ouderwets is waarom wordt deze dan nog overal genoemd als tegenwoordig in gebruik zijnde. Ik had dan ook vast iets moeten tegenkomen over iets nieuws, moderners. Mijn dochter gaat ervoor en praat overigens uitstekend met dat ding.
Ik voel me nu toch weer gerustgesteld, dank voor uw antwoorden
ma, 03/17/2008 - 17:38 Permalink
Gerard

Mijn dochter heeft ook een activator of blokbeugel. Sinds een half jaar zie je haar onderkaak naar voren gaan en krijgt ze - overdreven gezegd - een centenbek. Bij haar is het allemaal nog acceptabel om te zien. Ik maak me echter zorgen over het restant van de behandeling aangezien ik vriendinnen zie (bij dezelfde ortho in behandeling) die een jaar verder zijn en zonder meer een centenbek hebben gekregen. Als ze praten en eten is het duidelijk zichtbaar dat hun onderkaak sterk naar voren staat. Ik heb er met verschillende mensen over gesproken (waaronder mijn eigen ortho) en steeds krijg ik terug dat ze het nu overcorrigeren, maar dat de kaak later weer iets terugvalt en het effect dus niet zo groot is.

Ik denk dat dat zo is, maar heb sterk de indruk dat een groot deel van het aanzicht van cliënten bij deze ortho toch echt een centenbek blijft. Zijn er mensen met soortgelijke ervaringen? Is het herkenbaar dat een activator is gebruikt op latere leeftijd?

De behandeling van mijn dochter kan ik uiteraard staken. Of wellicht is er een alternatief voor het resterende deel van de behandeling om haar tanden te corrigeren. Maar ik waak ervoor de ortho té ver te laten gaan en zaken niet teruggedraaid kunnen worden.

Groet en dank voor eventuele reacties
ma, 08/19/2019 - 16:10 Permalink
Jose35jaar

Als antwoord op door Gerard

Beste Gerard,

Ik zie dat het bericht al jaren geleden geplaatst is. Ik zit nu in de periode met een dochter van 12 jaar die een blokbeugel heeft. Als ik het nu zie dan zie ik een centenbek en als ze me vraagt of haar tanden zo gaan groeien en ze er dan zo uit gaat zien zeg ik nee. Maar ik ben er toch bang voor. Het word er dan zeker niet mooier op. Ze moet deze 8 maanden dragen en krijgt daarna een plaatjesbeugel. Misschien kun jij me vertellen hoe het bij jou dochter is afgelopen. Ik kan nl nergens op internet voor en na foto's van een blokbeugel vinden. Ik hoop van je te horen. Groetjes Esther
do, 12/15/2022 - 20:30 Permalink