Aparte tarieven patiënten van buitenaf?

Author:
JohnW
Posted:
vr, 04/20/2018 - 17:42
Gisteren is bij mij een spalk los gegaan. Gezien ik nu in België studeer, en je hier rustige een paar weken tot een paar maanden mag wachten op een afspraak (afhankelijk van of je naar een tandarts of orthodontist gaat), ben ik van plan naar de orthodontist in Maastricht te gaan. Nu zie ik op de tarievenlijst dat dit code F812 is, dit jaar is dat 36,07 euro, maar deze orthodontist zegt dat het 49,38 euro is omdat ik geen patiënt ben bij hun (ook al moet ik me inschrijven vooraleer daar terecht te kunnen) en dat er een aparte tarievenlijst is. Ook werd me verteld dat ik vooraf moet betalen.

Ik vind het een beetje een aparte gang van zaken, en die aparte tarieflijst daar kan ik het bestaan niet van vinden. Klopt hier iets van?

Alvast bedankt.
vV

die aparte lijst ben ik ook wel benieuwd naar. Volgens de regels van de NZA is hij verplicht om daar inzage in te geven. Plaats je een kopie even hier? (een tevergeefse vraag van mij , want die aparte lijst bestaat niet, hij kletst uit zijn nek..) . overigens mogen er bij dat tarief wel techniek en/of materiaalkosten berekend worden. dus dan kan je er best aan komen. Maar dat moet ie dan gewoon ook zo uitleggen.
ma, 04/23/2018 - 13:17 Permalink
JohnW

Als antwoord op door vV

Bedankt voor je antwoord! Inmiddels ben ik langs geweest en werd er F814A gebruikt, met nog 10 euro techniekkosten er op, dus een totaal van 46,07. Dus gelukkig wel volgens de officiële tarieflijst.

Ik heb ook nog een offerte van een andere tandarts gehad, en die zei dit: "Als het alleen het plakken betreft, komen er geen techniekkosten bij kijken en is de prijs €153,60." Bij het maken van een nieuwe spalk zou het zelfs 450 euro zijn.

Zijn tandartsen ook niet verplicht orthodontische codes te gebruiken, oftewel de F-codes voor het repareren van retentie apparatuur? Ik heb in andere topics gezien dat tandartsen inderdaad al snel een éénvlaksvulling rekenen per tand voor het vastlijmen, maar of dit volgens de regels is vraag ik me af.
vr, 04/27/2018 - 11:50 Permalink
vV

vaak worden idd V codes gebruikt om de patiënt ter wille te zijn (of gezeur van dezelfde patiënt te vermijden....) . die worden namelijk wel uit een AV betaald, de ortho codes in de regel niet. Het zoveelste manco in het systeem...geneuzel over codes..
vr, 04/27/2018 - 20:31 Permalink