voortanden verlengen, facings of kronen

Author:
miss_C
Posted:
di, 05/05/2009 - 16:55
Beste mensen,


Ik heb een vraag: ik heb mijn 4 voortanden door tandenknarsen afgesleten, ze zijn inmiddels een stukje korter dan de rest. Ziet er raar uit.
Consult gehad bij een tandarts die vaker facings zet en die wilde er wel 4 facings op zetten.
Eerst besloten we de rest van de tanden te bleken dus ik heb onlangs in klei gehapt voor die bleekbitjes. Vandaag ging ik terug om de bitjes op te halen, bleek dat de tandtechnicus op basis van die bitjes tegen mijn tandarts heeft gezegd dat er geen facings op mijn voortanden kunnen want die zou ik er zo weer afstoten met eten omdat de rest ook afgesleten is.
De enige manier volgens hem is om op mijn hoektanden(waar ik nisk aan wilde doen want zijn nog prima) kronen te zetten die wat langer zijn en dus de bijtkracht op gaan vangen en daartussen dan 4 facings die wat langer zijn dan nu maar die dan niet de bijtkracht zullen hoeven dragen.

Ik snap er nisk meer van, volgens mij is er prima ruimte om mijn voortanden langer te maken, dat waren ze jaren geleden toch ook? dus waarom zouik het er nu af gaan stoten? Met eten raak je je voortanden toch niet met je ondertanden? dat is toch enkel met knarseen, waar ik nu een bitje voor draag?
En als ze mijn hoektanden verlengen met kronen die langer zijn, dan komen mijn kiezen toch niet meer op elkaar? En het ziet er toch niet uit als je langere hoektanden gaat maken, vampier-like?
Deze vragen lijkt mijn tandarts zelf niet echt te kunnen beantwoorden, dat zou ze dan weer moeten navragen bij de tandtechnicus, dus dat schiet niet op!

Volgens mij moet er een andere oplossing zijn, want ik vind het nogal wat om mijn priima hoektanden tot kronen te laten maken.

iemand een idee? ben zo teleurgesteld dat het ineens niet met facings is op te lossen.

alvast bedankt.

grtjes Carmen
Chris888

Deze vragen lijkt mijn tandarts zelf niet echt te kunnen beantwoorden, dat zou ze dan weer moeten navragen bij de tandtechnicus, dus dat schiet niet op!


In ieder geval schept het geen vertrouwen.
Je zou een tweede mening kunnen vragen bij een andere tandarts. Je zou zelfs de tandarts kunnen vragen of zij iemand weet met meer ervaring.

Of het bij jou een goed idee is weet ik niet, maar tanden kunnen ook direct opgebouwd worden met composiet. Voordeel is volgens mij dat het glazuur niet beslepen of opgeruwd hoeft te worden en de tand niet blijvend beschadigd is als het composiet niet houdt.
di, 05/05/2009 - 19:29 Permalink
TechniekerJeetje

Hoi Carmen

Als je een erge knarser bent, dan durf ik bijna te garanderen dat facings er hoe dan ook een keer weer afgeknarst worden. Dat bitje wat je hebt gekregen, dat helpt wel beschermen, maar er kan een keer voorkomen dat je net verkeerd dichtbijt en er een facing uitligt! Dat vroeger je tanden langer waren en niet het onderfront aanraakten heeft niks met de facings te maken; een facing is een schildje dat tegen de orginele tand aangeplakt wordt en echt NOOIT zo stevig is als je eigen tanden en wat je er dus zo weer uit kunt bijten, ook al is de aanraking nog zo klein! In dit opzicht heeft de technicus dus gelijk.
Niet alleen beroepsmatig, maar ook omdat ik met hetzelfde "probleem" zit geef ik een antwoord.
Ik ben zelf een vrij stevige knarser. Mijn frontelementen zijn hierdoor zeer dun en daardoor steeds een stukje kleiner geworden. Door de achterkant van de hoektanden en ook de kleine kiezen (premolaren) op te hogen krijgen de kiezen erachter de kans om te Dahlen, iets uit te groeien zeg maar, waardoor er in het front weer wat ruimte gecreërd wordt. Bij het articuleren (kauwbweging maken) wordt dan het front ontzien, waardoor de facings meer kans hebben om te blijven zitten. Dit is imo wat de Tantechnicus bedoelde te zeggen, denk ik.
Ik ben nog steeds bezig met de behandeling. Het duurt allemaal wat langer dan ik had gedacht, maar ach, ooit zullen mijn tanden weer net zo lang worden als vroeger!

Er lijkt mij wel een beetje miscommunicatie te bestaan tussen tandarts en technicus, maar goed, waar zo`n forum al niet goed voor kan wezen he!
Groet en zo!
di, 05/05/2009 - 20:00 Permalink
robinson

Nou vooruit, on topic maar weer.
Er komt heel veel bij kijken, waaroom knarst een patient?
Eerst een goede modelanalyse om te kijken of de occlusie en articulatie nergens interfereert.Vaak resulteert dit in een slijpplan.Met dit plan kun je dan proberen om de oneffenheden in de geleiding te verwijderen.Dit volg je dan een bepaalde tijd.Daarna ga je samen met je tandtechnieker een plan maken.Beetverhoging via een diagnostische set-up.De tandtechnieker maakt met behulp van was een ideaal plaatje.

http://www.bmtandtechniek.nl/images/setup.jpg

De beethoogte kan mbv. een opbeetplaatje getest worden.

Daarna kan dan met behulp van dieptrekplaatjes en zog. siliconen sleutels deze ideale situatie in de articulator naar de mond van de patient vertaald worden mbv. composiet.

Het verlengen van de hoektanden zonder analyse is te kortzichtig.
Vaak kan met palatinale schildjes een hoektandgeleiding ingebouwd worden, maar dat is te technisch om zo 1-2-3 uit te leggen.
wo, 05/06/2009 - 07:56 Permalink
miss_C

Hartelijk dank voor alle reacties! Echt super om op deze manier deskundige informatie te kunnen inwinnen!
Hmm, Ik ben er nu wel achter dat er geen snelle oplossing mogelijk is.. helaas.

Nog wel 2 vragen na het lezen van de info:
-Als ik dat Dahl-effect gebeuren laat uitvoeren, geldt dan ook het verhaal van eerst een nauwkeurige analyse tbv articulatie, de nieuwe beet eerst testen met opbeetplaatjes etc? Of dit dat enkel als je de hele boel met composiet laat ophogen?

-En weet een van jullie een tandarts in rond Amsterdam die hier net zo veel verstand van (en ervaring mee)heeft als jullie, want ben het vertrouwen kwijt in de mijne, dat gaat niet werken, die weet er duidelijk te weinig van.

Alvast weer hartstikke bedankt voor de hulp!

Grtjs Carmen
wo, 05/06/2009 - 09:11 Permalink
TechniekerJeetje


Nog wel 2 vragen na het lezen van de info:
-Als ik dat Dahl-effect gebeuren laat uitvoeren, geldt dan ook het verhaal van eerst een nauwkeurige analyse tbv articulatie, de nieuwe beet eerst testen met opbeetplaatjes etc? Of dit dat enkel als je de hele boel met composiet laat ophogen?


Alvast weer hartstikke bedankt voor de hulp!

Grtjs Carmen


Ook dan zit je met de opbeetplaatjes e.d. Door het Dahlen zal je beethoogte n.l veranderen. Dit moet wel geaccepteerd worden!
wo, 05/06/2009 - 22:03 Permalink
miss_C

Heb even de website van Bart Beekmans bekeken, ben wel bang dat hij drie maal zoveel zal kosten als 'normale' tandarts..
en dat ie misschien zo veel mogelijk zal willen cashen (ingrijpende behandelingen terwijl niet echt nodig is)ten koste van mijn gebit.. dat lees ik regelmatig hier op de site over cosmetische tandartsen..

Iemand ervaring bij hem?
vr, 05/08/2009 - 16:32 Permalink
vV

er zijn tandartsen in nl die ik het zonder meer gun als ze een factor 2 of 3 of voor mijn part 4 meer zouden kunnen berekenen voor hun werk, Genoemde is daar 1 van.

Op het moment heeft hij zich te houden aan de normale vastgestelde tarieven, dus het factor 3 zal wel meevallen, behalve wellicht wat betreft de tandtechniek. Over een jaar of 2 zijn naar waarschijnlijkheid de tarieven vrij, en wat hij dan gaat vragen/aanbieden is nog giswerk, maar ik denk er een aardige slag naar te kunnen slaan.

Anderzijds zoals Robinson terecht opmerkt: Kwaliteit kost geld, en in dit geval krijg je daar zeker wat voor terug.

Overigens moet je ook meewegen dat wat betreft westeuropa NL qua kwaliteit tandheelkunde (ondanks de meestal negatieve berichten op dit forum) in de top 3 staat, wat kosten betreft eerder bij de laatste 3. Het is dus te verwachten dat die tarieven zich uiteindleijk naar ""normaal westeuropees niveau"" zullen gaan bijstellen. Marktwerking heet dat :smt002

en aangaande willen "'cashen"": de patient geeft nog altijd zelf de grenzen aan. Wat je niet wilt doet ie niet, enig risico wat je loopt is dat wanneer hem teveel beperkingen worden opgelegd hij geen behandeling gaat doen. Maar dat kan ik mij hem kennende dan ook weer voorstellen. Het gaat om het hele plaatje, verander je het een heeft dat gevolgen voor de rest. En zeker in jouw geval, met de oorzaak van de slijtage..
za, 05/09/2009 - 13:27 Permalink
miss_C

Ben ik weer! nou inmiddels heb ik een tandarts gevonden die het traject van beet ophogen ten behoeve van voortanden kunnen verlengen, gaat doen.
Ik heb nu een opbeetplaatje om een maand snachts te dragen om te kijken of ik de hogere beethoogte ' accepteer'.
Maar dat plaatje lijkt echt veel te hoog! mijn mond ziet er heel raar uit omdat mijn lippen elkaar in russtand niet natuurlijk meer raken, ik moet daar moeite voor doen en dat staat geforceerd. Daarnaast eindigen mijn voortanden met dit plaatje in 4 mm hoger dan zonder plaatje terwijl we ze maar 2 mm willen verlengen. Dat klopt dat toch niet? heb ik nou een verkeerd opbeetplaatje meegekregen denken jullie? help!!
Alvast erg bedankt voor het meedenken.

grtjs Carmen
do, 11/18/2010 - 23:38 Permalink
TandartsKuijs

Als je hoektanden gaaf zijn moet je daar NOOIT kronen op laten maken. Dat heeft geen enkele zin! Ook is het verstandig je voortanden niet van kronen te laten voorzien.
Facings kun je maken van composiet of porselein. Als je knarst zullen die facings, net als je eigen tanden, wel een keer stuk gaan. De vraag is alleen hoe groot dat risico is. Dat is zo niet te zeggen. Dat hangt af van hoeveel je knarst, hoe veel ruimte er is om de facings te maken en meer zaken. Vaak kunnen er wel facings gemaakt worden (mijn advies zou zijn om dat met composiet te doen, al is het alleen maar vanwege de kosten) maar daarna is het belangrijk om een gebitsbeschermer/ opbeetplaat te laten maken om je gebit te beschermen tegen het knarsen.
Als je tandarts het niet goed weet wat te doen kan hij/zij je doorverwijzen naar een tandarts die daar wel meer ervaring mee heeft.
di, 03/28/2017 - 22:01 Permalink