Kaakchirurg ivm eventuele implantaten protheses

Author:
Miss__M
Posted:
zo, 02/17/2019 - 14:38
Hallo allemaal,

Ik ben een vrij jonge dame (net 27), ik ben nu zo'n 19 maanden boven en onder edentaat en heb een behoorlijke atrofie in beide kaken al. Hiervoor ben ik verwezen naar de kaakchirurg, nu zag ik in zijn notities (ik kan online mijn dossier inzien), wat zijn voorlopige conclusies waren. Er is tevens een CBCT Scan gemaakt, deze uitslag krijg ik helaas pas over een tijdje, aangezien het een afspraak is met een tandarts van bijzondere tandheelkunde en een kaakchirurg, een moment plannen waarop zij beiden beschikbaar waren was een lastig verhaal. Ik zal even zijn bevindingen neerzetten, maar ik opende het topic vooral omdat de chirurg sprak "over hoog aangehechte brides" en nu kan ik echt nergens vinden wat "brides" zijn *Bloos/schaam*

Bovenkaak: edentaat
Verhemelte: normale diepte
Tubera: geslonken
Omslagplooi: normale diepte, wel hoog aangehecte brides
Bovenkaak volume: geslonken
Kokhalsreflex: nee
Retentie bovenprothese: goed met fixodent
Technische uitvoering prothese: goed
Onderkaak: Edentaat
Omslagplooi: ondiep
Onderkaak volume: geslonken
Puilende mondbodem: nee
Kokhalsreflex: nee
Retentie onderprothese: matig
Technische uitvoering prothese: goed

De kaakchirurg geeft aan bij bovenkaak een goede retentie icm fixodent, dan spreken we wel over de prothese vrijwel volledig vullen met fixodent (6 keer per dag, 5 strepen van zo'n +/= 4cm). Als ik niet plak, valt hij binnen 3 seconden uit. Er zat zoveel fixodent in dat de arts in opleiding heb los moest trekken tot bloedens aan *auw* toe. (Normaal plak ik iedere 4 uur omdat hij dan meestal los raakt, nu werd de afspraak naar voren gehaald en zat ik daar 3 uur eerder).

Nu zijn er eigenlijk 2 zaken waar ik mee zit, buiten de betekenis van "brides".
De tandarts gaf aan dat het hem vrijwel noodzakelijk leek dat er eerst een sinuslift/botopbouw moet plaatsvinden in de bovenkaak, vooraleer daar implantaten geplaatst kunnen worden. Dat vond ik een nogal vrij heftige ingreep na er wat over gelezen te hebben. Mijn protheticus zei toen: "vrouwtje, je bent zo jong, informeer bij het ZOL in Genk, daar hebben ze veel ervaring met zygoma implantaten en dan ontwijk je de botopbouw, alsmede heb je betere resultaten op de lange termijn". Nu heeft mijn verzekeraar gewoon een contract met het ZOL en zou ik daar evt heen kunnen voor een second opinion, indien mij nu aangeraden wordt voor een botopbouw te gaan.

Wat is jullie mening over een prothese in de edentate bovenkaak, gedragen op zygoma implantaten? Heeft mijn relatief jonge en relatief snelle atrofie daar invloed op?
En indien iemand het aandurft, een gokje wagen qua conclusie (of de botopbouw nodig geacht zou zijn gezien mijn slijtage en brides). Ik maak me er allemaal best zorgen om, mede omdat ik de juiste keuze wil maken, alsmede dat ik bijna in tranen uitbarst als ik denk aan een botopbouw vanwege het 3 weken zonder prothese lopen na afloop. Sowieso heb ik een slechte rug en heup en zal het bot daar niet vandaan kunnen komen....dan kom je al snel bij het scheenbeen etc uit, wat gebruikelijk niet de voorkeur geniet. Zitten daar extra risco's aan vast qua complicaties?
Dus als iemand hier ervaring heeft/een gefundeerde mening heeft over het gebruik van zygoma implantaten in mijn positie hoor ik dat heel graag, alsmede de betekenis van brides.

Alvast bedankt!
vV

file:///C:/Users/Walter/Downloads/Zygoma+implantaten+bij+de+atrofische+edentate+bovenkaak.pdf

zorginstituut nl vindt het niet iets wat vergoed gaat worden uit de basisverzekering gezien de nog beperkte ervaring ermee, en de te korte duur van follow up. Was in 2012, maar ze willen 5-10 jaar follow up, denk dat het standpunt nog niet anders is nu.
dan 2 overwegingen:
gezien je leeftijd, besef goed dat wanneer die dingen misgaan het probleem groter is dan voorheen. Want nog meer verlies aan belangrijk weefsel.
en gezien kosten wat dus niet vergoed gaat worden moet je je ook afvragen of het de juiste weg is om te volgen.
ma, 02/18/2019 - 12:59 Permalink