Bovenkaakoperatie

Author:
schaiko
Posted:
ma, 02/06/2006 - 02:42
Hallo,

Ik ben 17 jaar en zal deze zomer een bovenkaakoperatie moeten ondergaan, waarbij ze die 8mm naar voor gaan plaatsen (progenie). Toen ik op bezoek was bij de kaakchirurg zij die ook dat ze de bovenkaak wat naar onder gingen plaatsen. Wat ik eigenlijk niet begrijp is dat er dan toch een lege ruimte gaat ontstaan op de plaats waar vroeger de kaak met de rest vastzat. Gaat dat vanzelf weer dichtgroeien of gaan ze dat met bot opvullen ofzo? Ik kan niet geloven dat wanneer ze die een halve centimeter naar onder zouden doen, dat dit binnen 6 weken weer volledig aan mekaar zou groeien, of wel?

Alvast bedankt!
Geke

Het klopt inderdaad dat de kaak niet zomaar naar beneden verplaatst kan worden. Vaak wordt er voor de stevigheid een stukje bot uit bijvoorbeeld de kin gehaald en ertussen gezet en dit wordt ook niet gewoon ertussen gezet en verder los gelaten. Vaak wordt de bovenkaak met vaak 2 plaatjes en schroefjes weer vastgezet in de goede positie, dat is ook de reden dat je na een tijdje weer normaal kan eten, ook al is het nog niet helemaal vast en dichtgegroeid. In het begin moet je vaak wel zacht/vloeibaar eten. Binnen 6 weken is het dus nog niet volledig naar elkaar toe gegroeid. Het is een behoorlijke ingreep, ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt om dit soort dingen.

Ik hoop dat het zo iets duidelijker is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten. Laat tegen die tijd in ieder geval maar even weten hoe het gegaan is.

:smt006 Geke
di, 02/07/2006 - 21:31 Permalink
de digitale tandarts

De kaken worden na verplaatsen met schroeven en plaatjes vastgezet. De ontstane ruimte zal zich vanzelf weer met bot vullen, zie dit plaatje:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/13.jpg
wo, 02/08/2006 - 00:22 Permalink
drbart

Schaiko,
Wanneer de bovenkaak 8 mm naar voren wordt geplaatst zal er waarschijnlijk voldoende botcontact blijven met de schedelbasis, waardoor de bovenkaak weer kan vastgroeien. Wordt je kaak ook naar beneden verplaatst, dan moet er met zekerheid een bottransplantaat tussengezet worden. Mijn advies zou zijn om te vragen naar bankbot (bot dat afkomstig is van een andere patient die bijvoorbeeld zijn heup had gebroken. De heupkop is diep ingevroren geweest en het bot kan probleemloos naar jouw bovenkaak worden getransplanteerd) of bot dat aan de achterzijde uit je bekken wordt genomen. Het nemen van kinbot geeft namelijk ongeveer een jaar lang een vreemd gevoel in je kin en je ondertanden zullen mogelijk altijd wat vreemd blijven aanvoelen. Bovendien kan er uit de kin maar heel weinig bot worden verkregen.
Dr Bart (http://www.drbart.nl)
wo, 02/08/2006 - 07:26 Permalink
schaiko

Hey,

Veel dank voor het antwoord! Bot uit de kin? Ik zou het niet toelaten denk ik. Ik zou niet dubbel willen lijden hoor als ze nog eens bot af m'n kin zouden beginnen schrapen. Wie weet hoeveel last ik daar achteraf nog van zou kunnen krijgen! De operatie op zich is al zwaar genoeg vind ik. Ik zou ook niet willen dat ze aan m'n heup gaan zitten. Ik wil gewoon mijn bovenkaak op de juiste plaats om een fraaier gezicht te bekomen, meer niet. Ik vraag me eigenlijk ook vaak af hoe vaak jullie zo'n operatie eigenlijk doen. Is het eigenlijk routine voor jullie zoiets, want eigenlijk heb ik wel veel schrik. Stel voor dat m'n tanden nadien allemaal zouden beginnen uitvallen enzo! Gebeurt zoiets? En ook wil ik weten hoe ze dat bot eigenlijk gaan doorzagen, met wat voor iets gebeurt dat en zijn ze wel voorzichtig genoeg?! Ik vraag me ook af of het hard zal bloeden enzo wanneer ze dat opereren. Ik weet niet hoe het allemaal zit met de zenuwen en bloedverbindingen enzo, maar zitten er in je bovenkaak eigenlijk ook zenuwen? En wat als ze zo eentje raken? Op dit forum hoor je veel over onderkaakoperaties, maar ik dacht dat bovenkaakoperaties ook vaak gebeurden. En als ik soms logisch nadenk, lijkt het me alsof een bovenkaakoperatie in praktisch opzicht toch eenvoudiger is als een onderkaakoperatie, of niet? Nu veel vragen in een keer hé, neem gerust je tijd om antwoord te geven hoor en nogmaals erg bedankt! Byee
do, 02/09/2006 - 01:41 Permalink
Bergie

Als leek zeg ik, haal dat bot uit de kin ipv de heup, dan beperk je de operatie tenminste tot een gebied. Voor de napijn maakt het weinig uit denk ik of er ook nog wat bot uit je kin gehaalt is. Het zal toch allemaal gevoelig en opgezwollen zijn.
Wat ik gehoord heb van mijn kaakchirurg is dat je nadien ook meer last hebt van de heup dan van je kaak. Met name de mobiliteit is een stuk minder wist hij me te vertellen.

Waarom denk je eigelijk dat een bovenkaakoperatie eenvoudiger is dan een onderkaakoperatie? De onderkaak is los te halen door 2 stukjes bot door te zagen terwijl de bovenkaak toch een wat breder geheel is volgens mij. Op de foto hierboven is dat ook wel enigzins te zien.

Ik heb trouwens nog een folder over osteotomie online staan. Die kan je hier downloaden.
do, 02/09/2006 - 16:18 Permalink
schaiko

Hey,

Nu ben ik ook wel een leek op dit gebied, maar als je ziet hoe de bovenkaak doorgezaagd wordt en hoe dit bij de onderkaak gebeurt, dan zie je dat dit bij de bovenkaak een horizontale en volledige doorzaging is van het bot. Bij de onderkaak zie je dat ze als het ware het bot in tweeën gespleten wordt en dit verticaal. Volgens mij zal je daardoor bij een bovenkaakoperatie vlugger kunnen kauwen met je kaken na de operatie, omdat de druk op de plaats waar het bot doorgezaagd is niet meegaat in de richting van de breuk en dit meer stabiliteit verzekert. Dit kan misschien wel simplistisch geredeneerd zijn, dus schiet me niet dood als het niet klopt :lol: Ciaoo en bedankt voor je reactie!
do, 02/09/2006 - 19:08 Permalink
drbart

Beste Schaiko,
Ik weet niet hoe vaak jouw kaakchirurg dit doet. Wij doen het wekelijks. Voor uitval van tanden hoef je niet bang te zijn. Dat zagen gebeurt met een....zaag (kleintje, aangedreven door perslucht of electrisch). Een bovenkaak kan inderdaad tamelijk bloeden. Daarom nemen wij tegenwoordig 1 maand van te voren een halve liter bloed af bij onze patienten, die na de operatie wordt teruggegeven. Niet dat het echt nodig is, maar je voelt je beter en herstelt sneller van de operatie.
In de bovenkaak zitten uiteraard ook zenuwen. Het gevoel zal daarom na de operatie minder zijn, maar het herstelt zich grotendeels binnen ongeveer 1 jaar.
Ik kan niet zeggen dat een operatie in de bovenkaak makkelijker is dan in de onderkaak. Dat hangt helemaal van het geval af.
Met vriendelijke groet,
Dr Bart (http://www.drbart.nl)
za, 02/11/2006 - 08:36 Permalink
schaiko

Hey,

Dank voor je antwoord Bart. Ik heb nog een vraag! Bij een bovenkaakoperatie maken jullie toch de bovenkaak los van de rest van het schedel en verplaatsten jullie het hé? Maar eigenlijk is er iets dat ik niet begrijp en dat is dat de oorzaak voor het verkeerd staan van die kaak toch eigenlijk ook te wijten kan zijn aan de rest waarmee het vastgegroeid zit, dus de bovenschedel. Ik kan het moeilijk uitleggen, maar ik bedoel dat wanneer jullie zo'n bovenkaak verplaatsen en met bot zouden opvullen, dat jullie er vanuit gaan dat het probleem net daar zit waar jullie de kaak van de rest losmaken, terwijl het toch ook kan dat het eigenlijk net een probleem is met de rest van de schedel, als je snapt wat ik bedoel :roll: Ah ja en ik wilde nog vragen hoe het komt dat je uit je neus bloedt wanneer je een bovenkaakoperatie laat doen en of die plaatjes en schroeven er voor de rest van mijn leven in moeten/mogen blijven. Nogmaals zeer veel dank!
zo, 02/12/2006 - 03:46 Permalink
drbart

Schaiko,
De oorzaak voor de standsafwijking zit hem in een afwijkende groei. Die is nu geeindigd. Wanneer de kaken in een normale postie worden gebracht en goed gefixeerd worden met platen en schroeven, de kiezen goed op elkaar passen en de tong zijn normale postie inneemt (en zich niet bijvoorbeeld steeds tussen de voortanden van onder- en bovenkaak inwringt) dan zullen de kaken in hun nieuwe positie blijven staan.
Er komt bloed uit je neus na een bovenkaaksoperatie omdat de zaagsnedes door de zijwand van de neus lopen. Ook het slijmvlies van de neus scheurt wel eens een beetje. Bovendien worden de neusbijholtes geopend en die staan in verbinding met de neus.
Platen en schroeven laat ik altijd zitten, tenzij de patient er last van krijgt. In principe kunnen ze geen kwaad.
Dr Bart (http://www.drbart.nl)
zo, 02/12/2006 - 08:41 Permalink
schaiko

Hey Bart,

Die afwijkende positie van de kaken kan dat niet op jonge leeftijd vastgesteld worden en zijn er dan geen mogelijkheden om die kaakgroei te stimuleren. Mijn vader heeft net hetzelfde probleem als mij en de kans is groot dat wanneer ik later kinderen zal hebben die misschien hetzelfde meemaken, wat zijn dan de mogelijkheden om preventief net die bovenkaakgroei te stimuleren of gaat dat niet? Ik herinner me nog dat de orthodont ooit iets gezegd had van een buitenbeugel ofzo, maar waarom ik daarvoor niet in aanmerking kwam is me niet echt duidelijk. Ik las op het internet ook iets over een activator, wat is dat voor iets? Nou nogmaals veel dank!
zo, 02/12/2006 - 16:41 Permalink
drbart

Zeker, de groei van de bovenkaak kan beinvloed worden met orthodontische apparatuur (i.t.t. de onderkaak wiens groei volledig autonoom is). Een orthodontist kan je vertellen hoe dat precies gaat, ik heb daar te weinig verstand van. Een activator is volgens mij een uitneembare beugel die de groei van de bovenkaak remt. Stimuleren van de bovenkaaksgroei zal dan wel met zo'n buitenbeugel gaan, maar nogmaals hier weet ik weinig vanaf.
Dr Bart (http://www.drbart.nl)
ma, 02/13/2006 - 03:27 Permalink
schaiko

Hey,

Heeft de kaakchirurg eigenlijk de volle beslissingsmacht of kan ik zelf ook wat inbrengen over de wijze van de ingreep? Ik vind het namelijk niet echt nodig dat ze mijn bovenkaak wat naar onder gaan plaatsen. Ik heb momenteel immers geen enkel probleem met het kauwen van mijn voeding. Het is enkel uit esthetische overwegingen dat ik de operatie wil laten doen. Hiermee bedoel ik dat mijn gezicht er in profiel harmonisch moet uitzien. Zou ik dan ook kunnen opteren voor enkel een verplaatsing in horizontale zin? Ik vind ook dat de kaakchirurgen overdrijven. Waarom kan iemand niet enkel kiezen voor de kaakoperatie in plaats van de combinatie met orthodontie? Het is toch volledig je eigen keus, als je als meer dan twintig jaar door het leven gaat met een niet perfect gebit, dan zal dat na de operatie toch ook wel gaan hé of niet?
za, 02/18/2006 - 17:05 Permalink
Alencoo

Ik kan me niet voorstellen dat dat geweigerd zal worden, tenzij dit (ernstige) medische gevolgen heeft. Ik laat ook geen kaakoperatie uitvoeren, alleen ortho, omdat ik dat gewoon overbodig vind.
za, 02/18/2006 - 17:18 Permalink
de digitale tandarts

Een dergelijke kaakoperatie is bijna alleen goed uit te voeren in combinatie met orthodontie. Doordat de tandbogen met een beugel voorbehandeld zijn, zullen de kaken beter gepostioneerd kunnen worden tijdens de ingreep en de jaren na de ingreep zal het resultaat stabieler zijn (minder relaps) doordat de tanden en kiezen beter op elkaar passen (interdigitatie). Ik kan daarom goed begrijpen dat een chirurg wil dat u ook een beugel neemt, hij/zij is tenslotte altijd verantwoordelijk voor het resultaat.
Met vriendelijke groet.
za, 02/18/2006 - 17:40 Permalink
Geke

Ik zag dat u nog een vraag had over een mogelijke buitenboordbeugel om preventief de bovenkaakgroei te stimuleren, voor als u later zelf kinderen heeft met hetzelfde probleem. Bij een milde afwijking heeft het soms zin om met een soort speciale activator: de Frankel III in combinatie met een reversed headgear (= buitenboord) de groei te beinvloeden. Dit is niet echt een prettige buitenboordbeugel, omdat het de bovenkaak naar voren trekt krijg je een soorte stellage op je hoofd, vaak met een kapje op je kin. Ik heb er een plaatje van opgezocht:

http://www.mdorthodontics.com/media/facemask.jpg

Als de afwijking echter ernstiger is en vantevoren al duidelijk is dat dit waarschijnlijk toch onvoldoende effect heeft, wordt hier van afgezien en wordt eerst de groei afgewacht. Als het kind dan uitgegroeid is wordt het probleem chirurgisch gecorrigeerd, wat bij u ook het geval is.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht u kinderen hebben is het wel belangrijk dat het goed door de tandarts onder controle wordt gehouden en zonodig ook door de orthodontist als er problemen verwacht worden.

:smt006 Geke
zo, 02/19/2006 - 11:24 Permalink