zenuw raken tijdens verdoven

Author:
Mira58
Posted:
do, 05/02/2013 - 10:50
Beste Tandarts(en),

Tijdens mijn laatste behandeling moest de verstandskies verdoofd worden in de onderkaak.
Helaas, de TA heeft de zenuw geraakt, ik kreeg een soort elektriesche schok. Hij heeft heel vriendelijk uitgelegd, dat dit wel eens gebeurt, maar verder geen kwaad kan. Dit betekent, dat hij op de goede plek zat, want die zenuw moest verdoofd worden. Ik heb hierover al wat info opgezocht op het net, en dit zou wel kloppen.

MAAR!!!
Ik heb nog steeds last van mijn kaak, (beh. heeft 10 dagen geleden plaats gevonden) kan niet optimaal openen, doet pijn in bepaalde posities, vanaf dat de verdoving uitwerkte, ik heb "sop" in mijn oor aan die kant (mijn oor voelde ook erg verdoofd toen). Heel vervelend! Bovendien voel ik af en toe kleine "messteken" op de plaats. Na de behandeling was er ook een kleine bloeduitstorting zichtbaar op de inj.plaats.
Is dit allemaal normaal?
Hoe lang kan het duren tot alle klachten - gerelateerd aan de verdoving - verdwijnen?
Kan er blijvende schade ontstaan in de zenuw hierdoor?
Wat kan ik zelf doen?

Ik heb articaine houdende inj. gekregen. Ik heb er zelf om gevraagd, in het verleden ging het goed met deze verdoving tijdens al die wortelkanaalbehandelingen, lidocaine werkte niet altijd optimaal. Nu kreeg ik veel last van deze stof. Mijn benen gingen minutenlang "dansen", in kon het niet stoppen. Tandarts raakte niet in paniet (ik wel), vriendelijk uitgelegd, dat het van de epinefrine kwam en dat het over zal gaan. Mijn hart ging tekeer, heel eng allemaal.
Na de behandeling thuis had ik geen kracht meer in de benen, ik moest de hele avond en middag liggen, ik voelde me hondsberoerd. (de hoeveelheid van de inj. weet ik niet)
Mijn vraag:
1. Hoe kan, dat ik vroeger geen problemen had met deze verdoving, en nu wel?
2. Zijn er nog andere mogelijkheden/injecties om goed te verdoven?

Alvast bedankt voor alle reacties,
groet, Mira
Paramedic

Hoi,
Veel vragen in een keer, nou daar gaat ie dan:
Is dit allemaal normaal?

Om een zenuwbundel lopen ook bloedvaten, als je de zenuw raakt, is de kans dat je een bloedvat raakt ook groter, een bloeduitstorting in een spier prikkelt het spierweefsel en geeft klachten.
Hoe lang kan het duren tot alle klachten - gerelateerd aan de verdoving - verdwijnen?

Hangt af van de mate van beschadiging; enkele weken - maanden - tot soms wel een jaar of langer. Afgaande op jouw verhaal denk ik enkele weken.
Kan er blijvende schade ontstaan in de zenuw hierdoor?

Zelfde antwoord als hierboven, maar lijkt me bij jouw niet het geval te zijn.
Wat kan ik zelf doen?

Afwachten.
Hoe kan, dat ik vroeger geen problemen had met deze verdoving, en nu wel?

Dat je hart tekeer ging kan van de adrenaline (epinefrine) komen, (heeft de tandarts uitgelegd toch ) als dat snel in het bloed wordt opgenomen (bloedvat geraakt, dus articaine+adrenaline dicht bij een groot vat ingespoten ) dan krijgt je lijf een adrenaline stoot (fight and flight reactie).
Articaine kan problemen geven bij mensen met een cholinesterase deficientie (tekort) , dit stofje maakt het lichaam aan om de neurotransmitter acetylcholine af te breken.
Gebeurt dit niet, dan kun je verschijnselen krijgen als bij een pesticiden vergiftiging. (cholinesteraseremmers)
De enige manier om hier achter te komen is ernaar vragen (problemen in het verleden ) en uitsluiten door bloedonderzoek.
Bij problemen in het verleden uitwijken naar andere stof (bv mepivacaine, prilocaine ) en eerst onderzoek doen.
Zijn er nog andere mogelijkheden/injecties om goed te verdoven?

Oh ja , zat !

Groet !
do, 05/02/2013 - 22:24 Permalink
Mira58

Beste Paramedic,

Hartelijk bedankt voor je snelle en duidelijke antwoorden op al mijn vragen!
Ik ga het bloedonderzoek aanvragen.
En afwachten.... Op 10 mei is mijn volgende behandeling. (2 voortanden boven, vulling vernieuwen)
Ik hoop dat de verdoving beter zal gaan, ik zal om iets anders vragen.

Nogmaals bedankt!
Groet, Mira
vr, 05/03/2013 - 13:34 Permalink
AR Meijler

Geachte Tandarts,
Nadat de tandarts de implantaten probleemloos heeft geïmplanteerd, kreeg ik 2 dagen daarna een zwelling onder der rechter helft van mijn tong. Die is vermonder, behalve dat er aan het wind van die speekselgang of klier un built zit. Deze dort me pijnvooral met eten. Ik heb nog tweet dagen amoxilline in te nemen. Gaat dit nu vanzelf weg, of moet ik de tandarts waarschuwen. Ik heb geen koorts en moet vrijdag A.s sowieso bij hem terugkomen om de draadjes te verwijderen. Ik zie er graag naar uit een antwoord erop te krijgen. Bij voorbaat mijn dank
Be. Groetjes, Mw A.R.Meijler
Attach
zo, 07/22/2018 - 16:08 Permalink