Ik twijfel over mijn wkb behandeling bij endodontoloog

Author:
Shrad
Posted:
ma, 06/17/2024 - 00:14
A.s. donderdag sta ik gepland voor een wkb bij element 26 kies met 25 jaar oude kroon.

Dit is zijn diagnose;

Element: 26

Opmerkingen:
Element onderzocht. Alle endodontische testen uitgevoerd. Geen fistels aanwezig. Er is een diepe pocket aanwezig in het distale vlak. Mobiliteit is normaal. Element is licht gevoelig met bijten, licht gevoelig met percussie en licht gevoelig met palpatie. Het element reageerd niet gevoelig met koud. Op de rontgenfoto apicale laesie aanwezig. Kroon. CBCT scan. Apicale laesie bij alle wortels. 2 wortels aanwezig. Er is een laterale leasie aanwezig in het mesiale en distale vlakken.

 
Diagnose: niet pijnlike parodontitis apicalis of verticale wortelfractuur

Advies: inspecteer de tand van binnenuit. Als er een breuk aanwezig is, wordt extractie geadviseerd. Als er geen breuk aanwezig is, gaan we over met de wortelkanaalbehandeling in twee afspraken - we plaatsen bij de eerste afspraak calciumhydroxide en wachten 6 maanden. Na 6 maanden kijken we of er tekenen van genezing aanwezig zijn. Indien er tekenen van genezing zijn zullen wij de behandeling afronden. Indien er geen tekenen van genezing aanwezig zijn wordt extractie geadviseerd.

Vraag 1: Toen ik hen telefonisch om informatie had gevraagd vertelde ze mij dat ze door de 3d foto alles gezien kon worden. Nu moet er toch eerst open gemaakt worden om te kijken of er een breuk is? Klopt dit?

Vraag 2: Hij heeft ook aangegeven dat ik tussen de 2 kiezen bot mis, zie foto's). En volgens mij groeit (kaak)bot niet meer terug toch?

Vraag 3: zou ik voor deze flinke ontsteking niet naar de kaakchirurg moeten worden doorverwezen? Of is dat alleen bij trekken kies?

Vraag 4: ik twijfel enorm om de behandeling te doen merk ik. Ik moet het zelf betalen a 1300 euro. En volgens mij valt die kies niet meer te redden. Er is namelijk nu geen beweging in gezien, maar die is er wel geweest in 2022, en vastgesteld door mijn mondhygiëniste. Ik vermoed dan ook dat hij al gebroken is.

Zou ik om jullie mening mogen horen alstublieft?
Attach
Tandarts_Richa…

1: Dat kan kloppen
2: in zekere maten kan herstel v bot optreden. Hangt per situatie af maar niet altijd.
3: KC kan voor een apex resectie maar een WKB heeft meer kans v slagen.
4: het is veel geld en daarna nog een nieuw kroon als alles goed gaat, maar een implantaat kan tussen 1800-2200 eur kosten zo ook een brug.Het is een keuze.
di, 06/18/2024 - 00:20 Permalink