Dahl platform bij tanderosie ?

Author:
Marten2
Posted:
vr, 04/29/2016 - 16:19
Bij mijn laatste bezoek aan mijn tandarts mertke hij op dat tanderosie bij enkele (voor)tanden wel zodanig ver was voorgeschreden, dat het (volgens hem!) raadzaam was om er iets aan te doen. Anders zou er in de toekomst misschien een wortekanaalbehandeling nodig zijn als de erosie zou voortschrijden. het is nu niet heel extreem, maar er is wel wat glazuur weg van enkele tanden. Een tijdje een ongezonde levensstijl gevolgd, o.a. teveel cola ...

Hij had het over een Dahl platform, hoewel hij in eertse instantie i.p.v. het woord platform een ander woord gebruikte (brug?).
Het zou ca. 300 euro kosten, en over/op enkele voortanden geplaast worden. Mijn boven- en onderkaak sluiten niet helemaal goed op elkaar aan , dus er zou gekozen worden voor een "beet" in het midden. Ik begreep van hem dat je er wel wat van zou merken, het zou in elk geval enige tijd wat anders aanvoelen. Als ik het me goed (?) herinner, zou de bovenkaak wat hoger gaan staan ?

Ik heb het nog op internet opgezocht aangezien ik hier nog niet eerder van gehoord had.

Hoeveel last krijg je van de behandeling en de aanpassing ? Kun je er ook bij b.v. het slapen er last van krijgen ?
Wat zijn jullie ervaringen ?
Grappa

Een Dahl plateau is een gangbare behandeling bij weefselverlies o.a. als gevolg van erosie. Gevolg is dat de tanden een beetje terug in de kaak gedrukt worden en de kiezen een beetje uitgroeien. In het begin komende de kiezen niet en de tanden wel op elkaar. Dat went erg snel en door de uitgroei van de kiezen ontstaat vanzelf weer contact. Slapen zul je prima kunnen na enige gewenning. De indicatie moet wel juist gesteld worden, dat doet de tandarts.
za, 04/30/2016 - 12:20 Permalink
Marten2

Als antwoord op door Grappa

Dan vraag ik me af hoe dat bij mij werkt. Mijn voortanden staan namelijk niet op elkaar, maar de tanden in de bovenkaak staan in feite "voor" de tanden op de onderkaak. Het gebit sluit nou niet bepaald netjes op elkaar aan. Ook ruimte tussen kiezen/tanden e.d.

Nu staan de kiezen ongeveer (kiezen kunnen óf link, óf rechts) op elkaar, maar de voortanden dus helemaal niet. Dat is altijd al zo geweest, in elk geval sinds ik mijn melkgebit kwijt ben. Ik ben overigens 45 jaar oud, man.

Uitgroei van de kiezen ? Het is mij niet duidelijk hoe dat werkt.

Zijn er overigens nog alternatieven ? Eigenlijk houd ik liever mijn "natuurlijke" imperfecte gebit, maar dan zonder verdergaande tanderosie.
za, 04/30/2016 - 15:59 Permalink
Marten2

Als antwoord op door Grappa

Dat is wat lastig, niet iedereen heeft een smartphone ...

Wat mijn gebit betreft, als geheel is het wat onregelmatig. Misschien had ik als kind een beugel gemoeten, maar dat is nooit voorgesteld.
Dus in het kort: wat ruimte tussen tanden en kiezen, tanden bovenkaak staan "voor" de tanden van de onderkaak als ik boven- en onderkaak op elkaar sluit. Als ik de bovenkaar op de onderkaak sluit, kan dat grofweg op drie manieren: kiezen links boven en onder op elkaar, kiezen rechts boven en onder op elkaar, en een stand daar tussen/midden in.

Als ik nu de voortanden (boven- en onderkaak) op elkaar sluit, voelt dat toch wel wat onprettig ...

Tsja, de tandarts heeft het gezien ... en er is wat glazuur af. Het is natuurlijk maar de vraag hoe snel en ver dat voortschrijdt. Is er nog een alternatief ?
En hoe die "uitgroei van de kiezen" nou werkt, weet ik niet.
zo, 05/01/2016 - 16:57 Permalink
Grappa

Als antwoord op door Marten2

Een Dahl plateau vraagt een zorgvuldig onderzoek en planning. De tandarts moet er wel voldoende van weten. Vraag dus even door. Bij enige twijfel kunt u ook een second opninion vragen. Uw tandarts zal daar doorgaans geen enkele moeite mee hebben. Vraag bij voorkeur gezien uw klacht om een verwijzing naar een restauratief tandarts. Daar zijn er inmiddels een aantal van verspreid over het land
zo, 05/01/2016 - 17:16 Permalink
Marten2

Als antwoord op door Grappa

Mijn voortanden van de bovenkaak staan "voor" de tanden van de onderkaak.

De tandarts heeft er in elk geval wel wat verstand van, hij schijnt het in 2013 ook al genoemd te hebben. Toen zou het nog vrij nieuw zijn.

Gebeld, de assistente heeft mijn vragen voorgelegd aan de tandarts. Ik begrijp dat zij wel inzage heeft in mijn dossier.

Volgens de tandarts was er geen alternatief. Ik vroeg me ook af of zo'n platform (in elk geval tijdelijk) gevolgen zou hebben voor de spraak. Als ik namelijk mijn onderkaak naar voren schuif klinkt mijn stemgeluid wel anders ! (via de assistente) was het antwoord dat dat geen verschil zou maken.

Ik moet zeggen dat ik niet goed weet wat ik er van moet denken. Het lijkt er op dat ik geen keuze heb, iets waar ik helemaal niet van hou.
Kernpunt is dus dat bij enkele tanden een deel van het glazuur er af is en wel zodanig dat het tandbeen (juiste term?) een stukje bloot ligt. M.a.w., wat is hier aan te doen ? En waarom zou de "beet"/Dahl platform veranderd moeten worden.
di, 05/03/2016 - 17:20 Permalink
Marten2

Als antwoord op door Marten2

Ik heb even geprobeerd om wat Engelstalige informatie op te zoeken. Lastig.

Op 'Dahl platform' vind ik bijzonder weinig. Is een 'Dahl appliance' hetzelfde ?
Ik herinner me het hele verhaal van de tandarts niet meer, de kern van mijn probleem is dat er wat glazuur van enkele voortanden af is waardoor een beetje tandbeen (?) bloot ligt, m.a.w. blootgesteld wordt aan zuren.

Verder heb ik altijd een "perfect" gebit gehad, slechts een enkele keer heb ik een gaatje moeten laten vullen of wat tandsteen weg laten halen.
Dat is ook een deel van mijn aarzeling om een "project" uit te laten voeren.

Dus waarom zo'n 'Dahl' nou nodig zou zijn (misschien omdat tanden elkaar raken?) is mij niet helemaal duidelijk.
do, 05/05/2016 - 18:21 Permalink
Marten2

Als antwoord op door Marten2

Als reactie op een eerdere suggestie: helaas zijn er geen (erkende) restauratief tandartsen in dit deel van het land. En Amsterdam is wat ver weg ...

Dus indien iemand nog suggesties heeft ...

Ik heb overigens nog wat zitten zoeken op het Engelstalige deel van het internet. En dan zie ik iets als: http://www.wikihow.com/Restore-Tooth-Enamel
Maar ach, wat weet ik er van ...
vr, 05/06/2016 - 17:09 Permalink
Mart2

Als antwoord op door Marten2

Wachtwoord kwijt, herinner me niet meer de email die ik voor deze account gebruikt heb ...

De volgende, niet onbelangrijke vraag: wat moet er eigenlijk gebeuren terwijl het Dahl platform er in zit ? Het zou er zo'n 4 maanden in zitten, waarna het bijgewerkt zou worden.
Van de tandarts herinner ik me wel een verhaal van kiezen die naar elkaar toe moeten groeien.

Maar de tanden zelf ? Moeten die qua positie 'groeien', of iets anders ? Het is namelijk zo dat ik niet 'helemaal' gezond ben vanwege bepaalde medicatie die ik krijg voorgeschreven (en niemand die daar verstand van heeft), ik kan me voorstellen dat deze medicatie de groei belemmert. (o.a. nagelgroei, spieren etc)
Ik vermoed dat deze 'medicatie' een rol heeft gespeeld bij het verlies van tandsteen/tandbeen (?).

En hoeveel last krijg je van dat platform ? In de zin van "ongemak" ?
di, 05/24/2016 - 14:48 Permalink