Zeer diepe groeven in de tanden / erosie

Author:
goos
Posted:
di, 05/17/2022 - 16:11
Hallo Allemaal!

Ik ga het hier maar eens proberen.

Ik ben nu 31 en heb al zeker 16 jaar zeer diepe groeven en kuilen in mijn kiezen. Als ik moet schatten dan zijn deze zeker 5 milimeter diep. Hierdoor kan ik mijn eten niet meer goed vermalen en kauw ik soms gewoon met mijn snijtanden omdat dit makkelijker is! Al mijn kiezen hebben dit. Dit kan niet goed zijn omdat het gezondheidsproblemen veroorzaakt in de maag en darm.

PS. Ik mis ook drie kiezen wat niet meehelpt.

Voorkomen:
Ik weet dat ik erosie kan voorkomen door op mijn voeding te letten. Geen sap, frisdrank, zuur. Ik moet goed op het zuurgehalte van mijn lichaam letten.

Oplossen:
Veel tandartsen hebben dit probleem al voor mij 'opgelost', maar ik zit er nog steeds mee. Bij het sealen gaan ze niet die 5mm diepe groeven opvullen. Ze pakken alleen de kleine onevenheden. De monthygienist heeft mij uitgelegd dat ze dit niet doen door oneven slijtage te voorkomen (wat ik ook al heb in grote mate). Ik weet dat ik de 3 kiezen eventueel kan upvullen met inplantaten en/of zo'n inzet kunstgebitje (een vriend van mij heeft dat)

Zelf ben ik een voorstander van een kunstgebit. Alleen vind je geen tandards welke dit voor mij wilt doen. Allen zeggen dat ze dit op andere wijze kunnen 'oplossen'. Niemand wil peinst er ook maar over om dit te doen.

Alleen hoe kan ik verder? De rest van mijn leven yoghurt eten? Zelfs een broodje lukt niet meer normaal.
goos

Ik vind het bijna een religie van tandartsen :) - nooit een kunstgebit. Ze zeggen allemaal hetzelfde: Zo lang mogelijk je eigen tanden behouden..

Ik denk dan: maar wat als die tanden niet meer functioneel zijn?

Ik weet dat een kunstgebit niet alles is, en je dit niet zomaar moet doen. Maar als een mens niet normaal kan eten/kauwen... waar zijn we dan mee bezig.

Ik sta open voor elke oplossing natuurlijk, maar tot nu toe heb ik die niet gekregen.
di, 05/17/2022 - 17:22 Permalink
Tandarts_Richa…

Waarom zouden wij dat allemaal zeggen... ik zou het zelfs mijn ergste vijand niet toewensen. Neem neem jas en hang het op de muur. Als er geen haakjes zijn lukt dat niet. Uw tanden zijn onze haakjes... of hebt u liever een kastantje in uw mond.De schade , vroeger opgelopen door verkeerd gebruik, bijv erosie, zal niet zo maar met een sealing opgelost worden. Daar is een structureel aanpak voor nodig. specialist is Verwijspraktijk Kya Wabeke.Adres: Blauw-roodlaan 8, 2718 SJ Zoetermeer
Telefoon: 079 763 0965. Maar dit kost aardig wat. Soms , als het kan, is het de moeite waard. Berouw komt altijd na de zonde en je draait er zelf helaas voor op. De zorgverzekeraars vergoeden dat meestal niet.
di, 05/17/2022 - 23:10 Permalink
vV

ik begrijp niet waarom nog steeds zoveel mensen denken dat een kunststof eethoekje de oplossing is voor gebitsproblemen en/of kosten....
En maar vinden dat een tandarts als iemand dat wenst goede tanden/kiezen moet trekken, ook al zitten die op een belangrijke plek met belangrijke functie...
De mond is de poort naar het lichaam, het gereedschap daarvoor moet in goede staat met goede functie zijn, wanneer mogelijk. Je gaat ook alleen een voet amputeren wanneer er niets mis mee is, alleen om kosten van telkens nieuwe schoenen te besparen..

Er zijn wellicht diverse problemen weg, de meeste mensen krijgen er echter een heleboel nieuwe, andere, voor terug, die ook wel eens kostbaar kunnen worden om op te lossen.

bij goede verzorging hoeft het ook de wereld niet te kosten, meeste hoge kosten komen voort uit verkeerde verzorging en/of voeding.
Gechargeerd wellicht maar ik zie wel (te) vaak dat t zo werkt: in onze verwende maatschappij wel elke 6 weken naar de kapper, elke paar jaar nieuwe auto , lekker (ver weg) op vakantie, en willen we dan die six packjes energiedrank en cola ook niet laten staan, maar is de tandarts te duur...
vr, 05/20/2022 - 12:19 Permalink
Tandarts_Richa…

Kan het niet beter verwoorden VV. Men heeft een eigen verantwoordelijkheid. Goos het is niet negatief naar u bedoeld wat wij schrijven ik ken de aanleiding v uw situatie niet. Maar vaak is het door misbruik v uw natuurlijke gebit. Herstel kost dan helaas het nodige. Niet iedereen heeft dat of wil dat uitgeven. Helaas zeggen onze verzekeraars. Wie zijn billen brandt moet dan op de blaren zitten. Wat niet in het pakket verzekerd is wordt niet vergoed. Ik heb net een antwoord op dit forum gegeven. Zie vraag eerste gebit. Dit wensen wij niemand. Indien mogelijk is er ook een tussen oplossing. De echt pijnlijke tanden en kiezen verwijderen . BEHOUDEN v strategische tanden en kiezen voor houvast v e frame prothese. Indien strategische elementen minder goed zijn bekronen.
vr, 05/20/2022 - 22:00 Permalink