44 jaar en beginnen beugelen?

Author:
WimAgu44
Posted:
ma, 09/20/2021 - 08:59
Dag forum,
Na lang rondzoeken op het internet kwam ik op dit forum terecht. Vorige jaren had ik mijn jaarlijkse tand-controle bij mijn vaste tandarts. Mijn tanden zijn in de laatste 5 jaar van stand veranderd. Mijn voorste snijtand is wat beginnen draaien en vooral mijn onderste tanden zitten elk jaar wat schever. Ik sprak mijn tandarts hierover aan en ze ging hier nooit echt op in. Dit jaar ben ik op zoek gegaan naar een andere tandarts. 2 maanden geleden vond ik een nieuwe en kon er al vrij snel op controle. Hij gaf aan dat ik een gaatje had (inmiddels in orde gebracht) én wat ik van mijn tandenstand vond. Na wat praten stelde hij voor dat ik eens langs een orthodontist moest. Hij kon een afspraak regelen bij een collega en ben daar op in gegaan.

Vorige week ging ik langs bij de ortho en ben een beetje (eigenlijk heel erg) "geschrokken" van dit bezoek.

De (eerste) feedback die ik kreeg:

- Mijn bovenste snijtand begint te draaien omdat er een probleem is met de tandwortel. Vermoedelijk is deze tand verloren en zal deze op termijn vervangen moeten worden door implantaat
- Mijn onderste tanden gaan komende jaren alleen maar schever staan en mijn stelt voor een slotjesbeugel te plaatsen
- Als ik op mijn onderste tanden slotjes krijg zal ik ook slotjes op mijn bovenste rij moeten
- De beugel zou er zo snel mogelijk in moeten omdat mijn tanden eerst recht gezet moeten worden vooraleer het implantaat er in kan
- Dat ik na het hele proces zoveel mogelijk met een uitneembare beugel zal moeten gebruiken.

Ondanks het feit dat de ortho mij gerust stelt dat het allemaal wel zal meevallen ben ik erg geschrokken.

Als er 1 ding is waar ik op mijn leeftijd (44j) niet aan zou willen beginnen is een beugel. Laat staan zowel bovenaan als onderaan. Het proces zou 2,5 tot 3 jaar duren (te bevestigen na extra rx-foto's).
Ik vind het zicht van een beugel afschuwelijk en weet niet hoe ik dit telkens zou moeten uitleggen aan familie / vrienden en collega's op het werk. Mijn gezond verstand zegt echter dat ik het beter wél doe.

Vandaar mijn vraag hier op het forum. Zijn er hier nog 40+ die effectief zijn doorgegaan met een slotjesbeugel op die leeftijd en vooral: Wat zijn dan de reacties en hoe ging je hiermee om???

Alvast dank voor jullie reactie.
Wim
Tandarts_Richa…

De oudste cliënt die ik naar de ortho verwezen heb was toen 73 jr. Nu 12 jaar later geeft zij aan nooit spijt te hebben gehad v d behandeling. Zij had zich juist al die jaren aan de scheefstand geërgerd. Soms moet je investeren en het is tegenwoordig echt niet vreemd om op later leeftijd een beugel te nemen . Als u tevreden bent met de stand v uw tanden neem dan geen beugel maar zorg dat de oorzaak v verandering wel onderkend is en doe wat geadviseerd wordt om te zorgen dat het niet erger wordt. Waarom verandert de stand!!!!. Vaak, vooral bij rokers, zie je dat de ophanging v d tanden zo slecht wordt dat de stand v d tanden verandert. Er zijn vele vormen v beugels . Tegenwoordig bijna niet zichtbaar. Maar het is aan de Orthodontist om te bepalen welk methode effectief zal zijn. Mooi maar niet effectief heeft u niets aan. Zie vaak reacties van: "goh wat goed zou ik eigenlijk ook graag willen....". Het is vaak moeilijk een keuze/ beslissing te maken.U zult het zelf moeten afwegen want wat voor de ene telt hoeft niet voor u te tellen. Als u met de auto op een ravijn afrijdt heeft u de keuze te stoppen, links of rechtsaf te gaan. U kunt al die alternatieven afwijzen maar dan rijdt u het ravijn in. Uw keuze wel of niet...beslist u zelf maar en laat u goed voorlichten als u nog niet zeker bent. Maar stel geen voorwaarden, dat is aan de specialist.....Mijn auto heeft 4 versleten banden... advies alle vier vervangen...NEEN ik wil alleen de voorbanden... Tja , begrijpt u wat ik probeer te zeggen...
ma, 09/20/2021 - 16:46 Permalink
WimAgu44

Dank je voor de snelle reactie. Het klopt dat ik vooral de beste oplossing voor mijn tanden moet vinden. Volgens de ortho zal dat met een slotjesbeugel moeten gebeuren. Het gaat mij vooral over hoe dit zal overkomen in mijn directe omgeving. Ik kom dagelijks in contact met mensen uit het bedrijfsleven en de gedachte om x jaren met blokjes op mijn tanden rond te lopen maakt me wel uiterst verlegen.
Sowieso kon ik pas april 2022 ingepland worden (wegens wachttijd). Dat geeft me alvast tijd om aan het idee te wennen.
ma, 09/20/2021 - 17:19 Permalink
Tandarts_Richa…

Verlegen hoeft u niet te zijn kan ik makkelijk zeggen. Maar u moet de beugel in de mond krijgen. De meeste, eigenlijk allemaal , zijn zo blij dat er iets aan de tanden gedaan wordt dat ze eventuele negatieve reacties op de koop toe nemen. And who cares... Het gaat om jezelf, Je vrienden en familie willen het beste voor u....Bereid ze alvast op voor.... en laat zien hoe blij u bent .... vraag mij af of er dan nog negatieve reacties zullen zijn....and who cares!!!!, not me kunt u denken. Ik ben kaal....who cares....Ik niet.
ma, 09/20/2021 - 18:08 Permalink
Exbeugeldrager

Is het geen optie om een invisalign beugel te nemen? Dit is (afhankelijk van hoeveel attachments je krijgt) een stuk minder zichtbaar en als je een keer een belangrijke afspraak of een feestje hebt dan kun je deze gewoon uit doen (niet te vaak natuurlijk). Ik ken een aantal mensen van 45+ die invisalign hebben genomen en hier enorm tevreden over zijn dus zou het zeker meenemen in je beslissing.
do, 11/11/2021 - 22:10 Permalink
Tandarts_Richa…

Op elk potje past een deksel. Het is even zoeken maar is ergens te vinden. En dan wilt u nog als extra eis een onzichtbare deksel. Voor verschillende problemen , verschillende beugels. Uw orthodontist zal weten welk beugel het best geschikt is om uw probleem op te lossen. Invisalign, heel erg in opkomst, is esthetisch misschien fraaier maar niet voor elk probleem geschikt. Dus vertrouw uw behandelaar of zoek een ander die een goede , voor u meer te begrijpen, uitleg heeft. Ieder behandelaar zal u een oplossing bieden waar, hij of zij, het beste resultaat mee krijgt. Dat hoeft niet Invisalgn te zijn.
vr, 11/12/2021 - 00:43 Permalink
WimAgu44

Hoi,

Dank je voor jullie berichten. Ik heb inmiddels (vorige week) opnieuw een afspraak gehad bij mijn tandarts en heeft mijn afspraak met de orthodontist (uitzonderlijk) kunnen vervroegen naar januari. Dat wil zeggen dat ik beter zicht zal krijgen op het probleem. Invisalign heb ik al eens nagevraagd bij mijn vorig tandarts bezoek en 99% zeker dat dit voor mij geen optie zal zijn. Het zal dus vrij zeker een blokjesbeugel worden. Ik had hier wel nog wat vraagjes bij die ik in een andere topic op het forum zal plaatsen later deze week.
Maakt me allemaal wel zenuwachtig. Ik zal jullie op de hoogte houden over het verdere verloop.
Nogmaals dank.
vr, 11/12/2021 - 09:36 Permalink
WimAgu44

Nog een kleine opmerking/vraag. Tijdens mijn laatste tandarts bezoek en de bespreking van een eventuele orthodontische behandeling is gebleken dat ik eerst nog enkele zaken op orde moet stellen in mijn mond.

1 van de opmerkingen die ik kreeg: "Als u met een blokjesbeugel wil starten stel ik voor de amalgaam vullingen in beide kiezen te verwijderen."

Ik heb altijd begrepen dat amalgaam niet echt gezond is (vond ik ook op dit forum) en dat je die beter laat zitten.
Mijn vraag: Is er een verband tussen bloksjesbeugel en amalgaam vullingen? Waarom zou het amalgaam vervangen moeten worden?
Ik heb reeds een nieuwe afspraak ingepland met deze tandarts om de vullingen te vervangen met witte. Maar ik begin nu toch wel te twijfelen als ik al die verhalen lees.
vr, 11/12/2021 - 13:16 Permalink
Tandarts_Richa…

Niet echt verband maar vroeger hadden wij alleen amalgaam en werd er toch blokjes beugel geplaatst. In loop der tijd zijn alle vul materialen onderhevig aan krachten. Amalgaam gaat uitzetten en krimpen. Uitzetten kan breuk v knobbels tot gevolg hebben. Vervelend als dit tijdens beugelen gebeurt. Ik heb in 2018 al mijn "oude" amalgaam vullingen vervangen door goud,minder invloed v al die krachten. Voor mij makkelijk want ik hoefde mijn collega en technieker niet te betalen. 0.006??% ( weet niet precies hoeveel maar heel weinig) v d bevolking is overgevoelig voor amalgaam. Een andere belangrijke reden om geen amalgaam meer te gebruiken is de wereldwijde vervuiling van het milieu door kwik. Kwik kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.
vr, 11/12/2021 - 22:14 Permalink