mijn verhaal ontstoken wortelpuntjes

Author:
angstigebij
Posted:
di, 07/26/2016 - 09:47
Ik lees sinds afgelopen jaar onafgebroken op deze website en ik heb hier heel veel van geleerd. Ik heb in mei een verstandkies laten trekken bij de kaakchirurg, om precies te zijn element nummer 48. Voordat ik de kamer binnenkwam begon hij over een endo dat 11 jaar geleden is toegepast. Ik begreep niet waarom hij daarover opeens begon omdat ik kwam om mijn verstandkies te laten trekken. Het bleek dus dat er iets was met de wortelpunten van mijn kies. Hij zei je kunt hier terugkomen of er kan een nieuwe wortelkanaalbehandeling plaatsvinden. Hij zei dat hij mijn tandarts een begeleidend schrijven zou sturen, die moest beslissen. Vervolgens heb ik een paar weken moeten wachten op de reactie van de tandarts, hij stuurde mij gewoon weer terug naar de kaakchirurg! Geen van beiden gaf mij uitleg over wat mij te wachten zou staan. Na dagenlang lezen op dit forum heb ik zelf wel begrepen dat het dan om een apex zou gaan.

Vervolgens las ik weer hier dat een herbehandeling van de wortelkanaalbehandeling beter is dan een apex, dat dat eerst moet gebeuren. Ik heb dat alleen hier gelezen maar een endodontoloog die ik sprak op Internet die zei dat ook. Toen heb ik vervolgens een consult gehad in het ziekenhuis met de kaakchirurg en die zei van dat het slagingspercentage van een apex tussen de 60-70% is. Ik zei maar op jullie website staat tussen de 70 en 80%, hij gaf weer aan dat het te maken kan hebben met je weerstand etc. Gelukkig was het die dag een consult want ik was erg verkouden en dan zou het helemaal niet goed zijn geweest. Toen zei de kaakchirurg, we kunnen niet weten of het echt aan zal slaan of niet, misschien sta je hier over een maand wel met een dikke wang. Toen dacht ik van waarom zou ik dan deze behandeling ondergaan als hij zelfs zoiets zegt. Overigens heb ik helemaal geen last van die kies. Ook niet nadat de kaakchirurg op de kies drukte enzo. Hij controleerde ook op breuken enz maar die had ik ook niet. Ik heb er geen last van maar dat kan nog wel komen.

Ik ben op zoek gegaan naar een endodontoloog en die zei dat de herbehandeling bij mij heel goed mogelijk is, zelfs eerder de voorkeur heeft dan een chirurgische ingreep (apex) en dat dat als allerlaatste gedaan moet worden als een herbehandeling niet lukt. Het kost inderdaad wat meer geld maar ik heb het er voor over om mijn kies te kunnen behouden. Ik ben blij dat de ingreep in het ziekenhuis niet is doorgegaan en heb meer vertrouwen in de weg die ik nu heb gekozen. Afijn ik heb dit geschreven voor mensen die in dezelfde situatie zitten en misschien ook niet goed weten wat te doen: zoek dingen zelf goed uit, praat er met de specialisten over en doe datgene waar je het beste een gevoel bij hebt.
angstigebij

Ik was vandaag bij de mondhygieniste en moest daarna langs de tandarts. Ik vroeg de tandarts waarom hij mij had doorverwezen naar het ziekenhuis. Mijn tandarts gaf aan dat het een compliceerde casus leek en zelf de herbehandeling niet zou kunnen doen. Hij zei ook dat de endondontoloog meer geld kost. Ik vind dat hij beide opties aan mij goed had moeten uitleggen. Als ik op deze website niet had gekeken, dan wist ik niet dat een herbehandeling mogelijk was en had de apexresectie plaatsgevonden. Ik zei tegen mijn tandarts dat ik de endodontoloog toch wilde uitproberen. Vandaag heb ik verwijsbrief gekregen.
do, 07/28/2016 - 17:34 Permalink
angstigebij

Als antwoord op door Grappa

Ik vind het ook heel raar maar ik ben blij dat ik zelf op zoek ben gegaan naar informatie en natuurlijk door hulp van tandartsen zoals u op het internet. Ik heb een collega die hetzelfde probleem had jaren terug. Haar tandarts had haar wel verteld over de mogelijkheden: apexresectie of de endodontoloog. Helaas vertelde hij haar niet wat de risico's van de apexresectie en de slagingspercentages waren want anders had zij die helemaal niet laten uitvoeren. De behandeling is trouwens bij haar mislukt. Ze heeft daar nu een implantaat.

Ik heb vandaag een afspraak gemaakt voor de endodontoloog. Ik kan er volgende week donderdag terecht. De behandeling gaat in 1 zitting gebeuren. Ik hoop dat die goed zal gaan en zal het natuurlijk hierna achteraf nog posten.
wo, 08/03/2016 - 22:07 Permalink
angstigebij

Als antwoord op door angstigebij

Vandaag had ik de herbehandeling van mijn wortelkanaalbehandeling bij de endondontoloog. Ik ben erg blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd door niet een apexresectie te laten doen omdat het probleem veroorzaakt werd boven de kanalen en niet onder de wortel. Een apexresectie zou niet eens hebben geholpen! De endondontoloog heeft alles schoongemaakt en ik kan ook nog eens mijn eigen kroon houden. Nu nog even afwachten of het is geslaagd maar ik heb er een goed gevoel over omdat de endondontoloog ook zelf zei dat de behandeling perfect is verlopen en de reden is gevonden van de ontstoken wortelpunten. Ik ben nog steeds boos op mijn tandarts omdat hij zo kortzichtig is geweest door mij op een summiere manier uitleg te geven. Gelukkig bestaan er fora zoals deze! Bedankt!!
do, 08/11/2016 - 23:42 Permalink
angstigebij

Als antwoord op door angstigebij

Hoi een jaar geleden had ik mijn verhaal hier neergezet vanwege kies nummer 36. Ik ben vandaag bij de tandarts geweest en de herbehandeling van de wortelkanaalbehandeling is geslaagd! Ik ben blij dat ik naar mijzelf heb geluisterd. De tandarts had het steeds over de kaakchirurg terwijl hij de foto maakte. Ik corrigeerde hem daarop door te zeggen dat ik naar een endodontoloog ben geweest. Ik zei dat ik hoopte dat het is geslaagd omdat tja ik er toch wel veel geld voor heb betaald. Het was het dubbel en dwars waard.
do, 03/16/2017 - 11:54 Permalink