Antibiotica tegen abces

Author:
Tenkie
Posted:
vr, 06/13/2014 - 13:33
Beste experts,

Ik heb de afgelopen vijf dagen antibiotica (Amoxicilinne) geslikt om een flinke zwelling in t gezicht tegen te gaan. Uiteraard heeft de tandarts ook de oorzaak, een zenuwontsteking, aangepakt door de dode zenuw te verwijderen. Inmiddels is mijn kuurtje afgelopen maar de zwelling is nog niet helemaal weg. Mijn vraag aan u is daarom; krijgt mijn lichaam het laatste beetje abces zelf weggewerkt, blijft de antibiotica nog even doorwerken, of heb ik meer/langer antibiotica nodig?

Bij voorbaat dank voor een eventuele reactie,

Tenkie.

Edit: Ik zie nu dat ik dit topic waarschijnlijk in het verkeerde subforum heb geopend. Verplaatsen mag ;)
Wesley2016

Beste experts,

Ik heb de afgelopen vijf dagen antibiotica (Amoxicilinne) geslikt om een flinke zwelling in t gezicht tegen te gaan. Uiteraard heeft de tandarts ook de oorzaak, een zenuwontsteking, aangepakt door de dode zenuw te verwijderen. Inmiddels is mijn kuurtje afgelopen maar de zwelling is nog niet helemaal weg. Mijn vraag aan u is daarom; krijgt mijn lichaam het laatste beetje abces zelf weggewerkt, blijft de antibiotica nog even doorwerken, of heb ik meer/langer antibiotica nodig?

Bij voorbaat dank voor een eventuele reactie,

Tenkie.

Edit: Ik zie nu dat ik dit topic waarschijnlijk in het verkeerde subforum heb geopend. Verplaatsen mag ;)


Oorzaak zenuwontsteking? En wat is daar dan de oorzaak dan van? Grotendeels geldklopperij, meteen ervan maken dat je een zenuwbehandeling nodig hebt maar de vraag blijft nog altijd hoe komt die ontsteking daar. Door bacterien zullen ze waarschijnlijk antwoorden als je ze die vraag stelt. Maar is dat wel zo? Hoe moeten die bacterien daar dan komen? Ik heb hetzelfde meegemaakt en bij mij keerde het steeds terug. 4 Zenuwbehandelingen waarvan 2 x de verdoving niet werkte door de ontsteking, de hel op aarde. Hoop geld voor niks. Niemand die zich echt afvraagt wat de oorzaak van een ontsteking is. Als ze maar geld kunnen verdienen. Mocht het bij jou ook terugkeren na deze behandeling kijk dan eens verder en laat geen zenuwbehandeling meer uitvoeren. Want het is alleen maar dubbel geld verdienen voor tandartsen. Want je tand wordt zodanig open en kapot geboord dat je vroeg of laat een kroon nodig hebt, hopla en nog meer geld. Ik zal wel weer een ban krijgen maar daar heb ik maling aan. Echt kritische vragen mogen niet gesteld worden. Anyway, ik geloof dus duidelijk niet in zenuwbehandelingen. Het slaat tenslotte nergens op. Om voor bacterien daar te kunnen komen zou je een gat nodig hebben, een ruimte waar ze doorheen kunnen om daar te komen. Aangezien deze er niet is slaat het nooit ergens op. Antibiotica helpt dan ook niet. Als je geluk hebt gaat de ontsteking helemaal vanzelf weg, zo niet, nogmaals, dan zul je verder moeten kijken. Misschien kan klemmen een oorzaak zijn.
zo, 06/15/2014 - 11:50 Permalink
Tenkie

Hallo Wes uit de toekomst,

hartelijk dank voor het gebruiken van het woord 'geldklopperij' in de eerste regel van uw reactie. Hierdoor is je insteek direct duidelijk en is mij het lezen van een ongetwijfeld nutteloos bericht bespaard gebleven. Ik adviseer je om je slechte ervaringen met je eigen tandarts met hem/haar te bespreken en mij daar niet mee lastig te vallen, ik vertrouw namelijk wel gewoon op het oordeel van iemand die minstens zes jaar gestudeerd heeft op het stellen van dergelijke diagnoses.

Beste Lieneke,

bedankt voor uw korte reactie. Zwelling is inmiddels vrijwel helemaal weg dus antibiotica heeft z'n werk wel gedaan denk ik. Topic mag wat mij betreft dan ook op slot.

Toedels!
zo, 06/15/2014 - 18:35 Permalink
Wesley2016

Zonder bacteriën, geen ontsteking. Simpel zat . Als je het gevoel hebt dat het nog niet weg is, dan zou ik toch even contact opnemen.


Dit is nou een mooi voorbeeld van kortzichtigheid. Ik spreek inmiddels uit 16 jaar ervaring en jaren pijn lijden dus ik weet zeker wel waar ik het over heb.
Beantwoord dan de vraag hoe die bacterien daar moeten komen? Kunnen ze zich soms dwars door je tand heen teleporteren? Gaat niet lukken he... Dat zie je helaas zo vaak of het nou gaat om tandartsen of huisartsen ze doen enkel aan symptoonbestrijding. Want de "wortel" (leuke woordgrap niet grappig bedoeld) van een probleem aanpakken dat doen ze niet. Zich echt afvragen hoe iets ontstaat dat lijkt ze vaak niet eens te interesseren.
Zelfs de kaakchirurg heeft zichzelf flink voor *** gezet (ik censureer mijzelf maar even). Stel ik aan hem de vraag, wat als ik nou die kiezen eruit laat trekken, ben ik er dan vanaf? Meneer de kaakchirurg: "ja, natuurlijk ben je dan van het probleem af maar dat zou zonde zijn bla die bla"
Ik denk; mooi, eruit die kiezen. Wat denk je, nog niet van het probleem af! Nog steeds ontstekingspijnen. Nee, fantastisch allemaal die beunhazerij in Nederland. Ze roepen allemaal maar wat. Mijn geval alleen al bewijst wel keihard dat het geen flikker met bacterien heeft te maken maar goed mevrouw de zogenaamde specialist hier weet het natuurlijk allemaal veel beter, die heeft namelijk ooit in een boekje gelezen dat er bij een abces wel sprake moet zijn van bacterien dus zo is het en niet anders. Nieuws voor jou: in de praktijk werkt het niet altijd zoals het in boekjes staat geschreven.
Maar als jij de vraag kan beantwoorden hoe bacterien zich een weg kunnen vinden in je tand en in de kanalen terecht kunnen komen dan ben je een grote meid.

O en Tenkie, geloof jij maar in wortelkanaalbehandelingen en vul de zakken van de tandarts goed, dat interesseert mij bijzonder weinig. Had niet anders verwacht dat ik niet serieus wordt genomen.

Nog een leuk feitje over al die fantastische tandartsen die het beste met ons voor hebben ipv met het eigen portomonnee;
Was een keer een aantal jaren niet naar een tandarts geweest. Ga ik naar 1, krijg ik te horen dat ik 9 gaatjes heb. Ik geloof er meteen niks van, aangezien ik nergens last van had. Ga ik naar een andere tandarts krijg ik te horen dat ik 6 gaatjes heb. Uhm... okeej??? Ga ik naar nog een andere tandarts ik denk weet je wat, deze ga ik niet vertellen dat ik al een tijd niet ben geweest, kijken wat deze ervan maakt: zou ik opeens 3 gaatjes hebben! Echt... tandartsen.. betrouwbaar volk.
ma, 06/16/2014 - 12:44 Permalink
vV

Kunnen ze zich soms dwars door je tand heen teleporteren?
eigenlijk wel ja. is niet teleporteren, maar de wortel is gewoon poreus weefsel. Daarom kan ook ene klein gaatje al de zenuw infecteren.

Het probleem wat ik heb met je postings is dat je je gebrek aan kennis over het onderwerp (waar een tandarts 6 jaar voor naar de universiteit moet) , wat op zich niet erg is, gaat camoufleren met schoppen tegen een complete beroepsgroep. Wat die gaatjes betreft: er is nuance tussen direct moeten behandelen en aan kunnen zien, en voorgeschiedenis is daarbij essentieel.
verder vraag ik mij af waarom ik eigenlijk reageer...
ma, 06/16/2014 - 13:33 Permalink
zel'dovich

Misschien ook wel handig om te weten: Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën...We bestaan eigenlijk uit meer bacteriën dan cellen.

Ja, een mens van 90 kg bevat 0,9 tot 3,6 kg , op elke cel zo'n 10. Bacterien. Je kunt ze maar beter te vriend houden.
ma, 06/16/2014 - 17:58 Permalink
Illuminus

Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1965 Sep;20:340-9.

THE EFFECTS OF SURGICAL EXPOSURES OF DENTAL PULPS IN GERM-FREE AND CONVENTIONAL LABORATORY RATS.

KAKEHASHI S, STANLEY HR, FITZGERALD RJ.


"Het" artikel dat bewees dat bacteriën de oorzaak van wortelpuntontsteking waren (en zijn).....de bacterievrije ratten knaagden vrolijk verder. En de gewone ratjes? Nou ja laten we zeggen dat het knagen ze wel verging.....

En om het af te leren, het artikel waarin werd aangetoond hoe dicht het gaatje bij de zenuw moet komen voor het mis gaat......

Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1966 Jul;22(1):59-65.

The relationship of bacterial penetration and pulpal pathosis in carious teeth.

Reeves R, Stanley HR.

Echte classics, die de tand des tijds meer dan hebben doorstaan en nooit weerlegd zijn.
ma, 06/16/2014 - 21:04 Permalink
MvdBerg

Beste experts,
Net als Tenkie, kreeg ik ook amoxilline (500 mg) gedurende 5 dagen voorgeschreven i.v.m. een ontstoken wortelkanaal + kaak. Echter na 5 dagen waren de klachten wel afgenomen, maar bij lange na niet verdwenen. In het Farmacotherapeutisch Kompas lees ik dat amoxilline bij een ernstige ontsteking het best gebruikt kan worden tot 48-72 uur ná het verdwijnen van de klachten. Ik heb daarom bij de tandarts aangedrongen op voortzetting van de amoxillinekuur. Zij hielt vol dat 7 dagen - naar de huidige nieuwe inzichten - voldoende is. Tegen haar advies in heb ik toch de antibiotica langer gebruikt. Dankzij de sociale vaardigheden van mijn tandarts is de behandelrelatie overeind gebleven. Maar bij mij blijft de vraag leven naar die 'huidige nieuwe inzichten'. Graag verneem ik de visie van een andere tandarts in deze kwestie.
wo, 07/27/2016 - 15:17 Permalink
vV

eigenlijk zijn de laatste inzichten dat wanneer de oorzaak behandeld is/wordt antibiotica ivm voortschrijdende resistentie niet op zijn plaats is. Oftewe: AB gebruik dient zoveel mogelijk beperkt te worden. Met starten endo is in d e meeste gevallen het lichaam prima in staat de rest op te ruimen. Pas wanneer dat niet afdoende is zou er na gedegen onderzoek of er geen andere oorzaak is AB aan te pas kunnen komen om het lichaam te ondersteunen. Maar liever niet dus.
do, 07/28/2016 - 14:04 Permalink
Wens

Als antwoord op door Lieneke

op 13 maart zijn er 2 kiezen getrokken omdat ze ruimte moeten maken voor de beugel, maar een week later heb ik een grote bult op mijn tandvlees met vieze pus erin. Uiteraard naar de tandarts geweest en hij heeft geconstateerd dat ik een pocket/paradontitis heb. Tandarts heeft een sneetje in de bult gemaakt en schoongemaakt en kreeg voor 5 dagen anti biotica kuur mee. Af en toe zie ik de pus weer tevoorschijn komen. Gelukkig niet veel meer en de bult is er nog wel, maar niet groot meer zoals het was. Hebben jullie enig idee hoelang het gaat genezen? want op 9 mei is de plaatsing van de beugel en ben bang dat de afspraak weer verschoven moet worden.
do, 03/30/2017 - 14:27 Permalink