Wortelkanaalbehandeling of vullen...

Author:
laantje24
Posted:
za, 02/13/2016 - 15:12
Gister bij de tandarts geweest na en flink aantal jaren niet te zijn geweest ivm angst.
foto's gemaakt, controle en bekeken en besproken.
er is een hoek van mijn kies af, ca. 1/4 van de kies. volgens tandarts moet er een wortelkanaal behandeling plaatsvinden, begrijp alleen niet waarom hij hem niet gewoon kan vullen.
ik voel warm en koud met de kies, is niet bepaalt pijnlijk behalve als er een dik stuk voedsel in komt. hij gaat ervan uit dat de wortel of dood is of ontstoken is.
wat is jullie mening? trekken wil hij niet.
Romy32

Op de foto ziet je tandarts waarschijnlijk dat het gaatje tot in de zenuw loopt.
Ook kan het zijn dat hij aan (één van de) wortelpunten een ontsteking ziet.
In beide gevallen is een wortelkanaalbehandeling nodig.

Als er op de foto geen ontsteking te zien is, en de tandarts ziet tijdens het boren dat het gaatje toch niet tot aan de zenuw loopt, zal hij de kies gewoon kunnen vullen. Het kan dan echter wel zo zijn dat de zenuw later gaat opspelen, en een wortelkanaalbehandeling alsnog nodig is.

Maar vraag gewoon je tandarts om uitleg.
za, 02/13/2016 - 16:36 Permalink
laantje24

Als antwoord op door Romy32

Bedankt voor je reactie!
op de foto was te zien dat hij niet tot in de zenuw loopt en hij heeft echt gezegd dat hij hem niet gewoon gaat vullen en aan de wortels heeft hij niks gezien.
ook moet ik voor de behandeling eerst een gebitsreiniging a 70euro(30min) en voorlichting a 25euro. alleen is mijn gebit helemaal niet zo 'vies'.
ik vroeg mij af of dit allemaal normaal en standaard is of dat hij de boel uitbreid.. en wanneer er perse een wortelkanaalbehandeling nodig is.
ik kan het prima poetsen en schoonhouden met een tandenstoker zonder pijn oid.
za, 02/13/2016 - 19:28 Permalink
Romy32

Als antwoord op door laantje24

Vraag aan je tandarts of hij je even goed uit wil leggen waarom volgens hem een wortelkanaalbehandeling nodig is.
Zo'n behandeling doe je niet als gewoon vullen ook kan.
Misschien heb je iets verkeerd begrepen, of was zijn uitleg niet volledig.
Misschien wil hij één van de kanalen gebruiken om een stift in te zetten, om de kies steviger te maken (misschien ook niet hoor, maar het kan).
Heb je wel een begroting gekregen?

Wat betreft de gebitsreiniging; dit gaat vaak niet alleen maar om 'vies' of 'niet vies'.
Misschien heb je tandsteen, of misschien diepere pockets (ruimte tussen tand en tandvlees waar bacteriën kunnen gaan zitten).
Heeft je tandarts een DPSI-meting gedaan? (Hij prikt dan met een haakje in je tandvlees om te kijken of er pockets zijn.)
Vraag het maar. Bij een score van 2 heb je tandsteen, bij een score van 3-, 3+ of 4 heb je ook pockets.

Je tandvlees is erg belangrijk. Als daar problemen zijn is het echt verstandig die aan te pakken.
zo, 02/14/2016 - 10:24 Permalink
bdejong

Als antwoord op door Grappa

Ik heb 2 kiezen die zijn behandeld met wkb, eentje zit er al jaren zonder problemen, de ander is na ontsteking behandeld en geeft regelmatig klachten... Gevoeligheid, pijn bij kauwen, bultje met fistel soms, en vieze smaak.... maar dit wisselt per dag/week. Ik zou daarom afraden om een wkb te doen, zeker als je geen ernstige gevoeligheid hebt en heftige pijnklachten omdat het een lange, onprettige en dure behandeling is (...) waar ook nog eens veel foto's gemaakt moeten worden (...) en niet altijd succesvol is (succespercentage hangt af van de hygiëne, deskundigheid, en mate van ontsteking waarvoor eigenlijk een wkb bedoeld is weg te nemen ivm bacteriën die in of bij de wortel zitten). Vergeet niet dat een kies met behandelde zenuw een dood element geworden is in je gebit, en een wkb draagt dus daaraan bij.. dus als je verder geen ernstige pijnlijke warm koud gevoelens hebt of hevige pijnen bij aanraken en zie het even aan of het niet vanzelf overgaat. Want als ik wel iets heb geleerd is dat een pijnlijke zenuwontsteking bij een kies nu eenmaal een dringende reden is om naar de tandarts te gaan, maar dat zelfs die pijn ook over kan gaan vanzelf wordt dan vaak vergeten. Met behulp van pijnstillers en goede tandhygiëne weliswaar. maar ook omdat het lichaam zelf pijn en ontstekingen geneest. alleen met tanden en kiezen kan das soms veel langer duren...en is geduld en rust belangrijk hierbij. Maar angst is geen goede raadgever en ik zou gewoon een second opinion of andere tandarts zoeken die dit wel eerlijk met je in overweging neemt en vooraf met kostenplaatje bespreekt met je.
ma, 02/15/2016 - 11:51 Permalink
laantje24

Als antwoord op door bdejong

Dag,
bedankt voor jullie reacties.
ik heb gebeld. omdat mijn tandbeen nog heel dun laagje van over is gaat hij ervan uit dat er dus een wordtelkanaalbehandeling moet gebeuren en gaat dit dan dus doen.
mijn zenuw ligt nog niet bloot en het is alleen gevoelig als en een stuk voedsel in zit te drukken. ik kan met warm en koud water spoelen en ook gewoon met mondwater met alcohol erin.
op de foto kon hij niks zien over ontsteking aan de wortel. de tandarts is gespecialiseerd in wortelkanaal behandelingen en vind hij ook 'leuk' om te doen zij hij, maar das was logisch omdat hij tandarts is.. en trekken was voor hem geen optie omdat ik jong ben (30) en dan 1 gat in mijn mond heb....
wat mij ook opviel is dat hij ivm angst 10mg diazepam adviseerde in te nemen voor die tijd.. ze geven dit ook aan kleine kinderen vanaf een jaar of 3 en dan 5mg!! ik werk in de zorg en weet dat dit geen fijne middelen zijn. ik krijg zelf het idee dat hij het niet wil trekken omdat hij er dan niks aan kan verdienen. trekken kost immers minder dan wortelkanaalbehandeling, al wil ik ook niet gelijk negatief over komen. ik snap zelf ook heel goed dat zo'n behandeling niet zonder risico is en zie het inderdaat niet zitten om zo lang te moeten liggen..
we zullen eerst even de reinigingsbehandeling afwachten woensdag.. ben benieuwd hoe dat verloopt.. duur immers ook 40min volgens de begroting..
de kies onbehandeld laten is voor mij geen optie, omdat het vervelend is met eten en ik een wel eventuele komende ontsteking wil voorkomen.

ps. excuus voor spelingsfouten, ben zo dyslexies al het kan zijn!
ma, 02/15/2016 - 20:14 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door laantje24

ik krijg zelf het idee dat hij het niet wil trekken omdat hij er dan niks aan kan verdienen. trekken kost immers minder dan wortelkanaalbehandeling,


Dit is zo beneden alle peil dat ik hier niet inhoudelijk op wil reageren. U weet het allemaal zo goed dat er niemand is die U kan helpen ,vrees ik.
ma, 02/15/2016 - 22:07 Permalink
laantje24

Als antwoord op door Ortholimburg

dag,
ik weet het zelf helemaal niet zo goed, vandaar dat ik het hier heb geplaats wat anderen hun ervaringen hiermee is. of het standaard is om zo'n behandeling te doen bij een afgebroken kies zonder ontsteking.
ik wil niet negatief doen over de tandarts dat hij het zou doen om het geld, al voelt het voor mij wel een beetje zo.. ik ben zelf immer geen tandarts dus kan dat zelf niet beoordelen.. hij zal het bij het juiste hebben moet je maar vanuit gaan, al kom ik zelf uit de zorg en weet soms ook hoe 'makkelijk' het is om iets de doen en het te declareren.
wilde puur ervaringen horen van mensen in een soortgelijke situatie of die kunnen onderbouwen wanneer een kanaalbehandeling nodig is.
di, 02/16/2016 - 07:38 Permalink
Romy32

Als antwoord op door laantje24

Dag,
ik heb gebeld. omdat mijn tandbeen nog heel dun laagje van over is gaat hij ervan uit dat er dus een wordtelkanaalbehandeling moet gebeuren en gaat dit dan dus doen.
mijn zenuw ligt nog niet bloot

Waarschijnlijk gaat hij ervan uit dat wanneer hij alle cariës weghaalt, hij wel op de zenuw zal zitten.

Ik weet niet wat ik er verder over moet zeggen.
Waarschijnlijk schat hij de kans dat de zenuw uiteindelijk zal gaan ontsteken zo hoog in, dat hij een wortelkanaalbehandeling nodig acht.
Of dat terecht is kan niemand hier denk ik echt beoordelen.
De enige optie is een second opinion.
Denk ik.
di, 02/16/2016 - 19:49 Permalink
Romy32

Als antwoord op door bdejong

Want als ik wel iets heb geleerd is dat een pijnlijke zenuwontsteking bij een kies nu eenmaal een dringende reden is om naar de tandarts te gaan, maar dat zelfs die pijn ook over kan gaan vanzelf wordt dan vaak vergeten. Met behulp van pijnstillers en goede tandhygiëne weliswaar. maar ook omdat het lichaam zelf pijn en ontstekingen geneest.

Dat ligt bij het gebit toch iets anders.
Als een zenuw echt ontstoken is, kan de pijn uiteindelijk inderdaad vanzelf overgaan.
Alleen is dat dan niet omdat het lichaam de ontsteking zelf heeft genezen, maar omdat de zenuw dood is gegaan.
Dat dode weefsel blijft in de kies zitten, en de enige manier om dat eruit te krijgen, is met een wortelkanaalbehandeling.
Als je niets doet, krijg je vroeg of laat een ontsteking aan de wortelpunten.
di, 02/16/2016 - 19:55 Permalink
Grappa

Als antwoord op door Romy32

Ik blijf het een vreemde verklaring vinden van de tandarts. Er zijn geen klachten, en geen afwijkingen op foto's. Er is geen aanleiding om op basis van dit alles een wortelkanaalbehandeling te doen. Op de foto ziet de tandarts een dun laagje tandbeen tussen zenuw en aangetaste weefsel. Dan zal de tandarts moeten proberen de kies te restaureren met behoud van vitaliteit, een gezonde en functionerende zenuw. Het is goed mogelijk, maar zeker niet altijd, de kies goed cariësvrij te maken vooral aan de randen en op het dipeste del wat aangetast weefsel te laten zitten. Als vervolgens een goede en goed afsluitende vulling wordt gemaakt dan kan alles goed gaan. Of dat bij jou ook lukt zal altijd moeten worden vervolgd. In het begin zal een kies altijd warm en vooral koudgevoelig zijn. Dat zal na dagen/weken af moeten nemen. Als de warmte gevoeligheid toeneemt of de kies drukgevoelig wordt kan dat een aanwijzing zijn van een onomkeerbare onsteking waardoor alsnog een wortelkanaal behandeling nodig is. Dat kan altijd later nog omdat je door een witte composietvulling heel goed een gaatje kunt maken en dat zonder de hele vulling te verwijderen ook weer goed kunt herstellen. Ook is het mogelijk dat je nooit klachten krijgt maar toch blijkt op een foto dat soms jaren later een zenuw is afgestorven en een chronische ontsteking heeft veroorzaakt. Ook dan kun je alsnog een wortelkanaalbehandeling doen.
Een wortelkanaalbehandeling lukt niet altijd en verzwakt een kies sterk. Dit zijn redenen waarom als het mijn kies zou zijn ik hetberg fijn zou vinden wanneer mijn tandarts zijn best zou doen om de zenuw te behouden.
Als tandarts echt niets anders wil dan rest je een tweede mening of een andere tandarts. Inderdaad is een zenuwbehandeling een dure behandeling maar wanneer een tandarts je om die reden zou behandelen is elke vertrouwen zoek en vraag ik mij af als je echt dit gevoel hebt of je bij die tandarts wilt blijven. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat een zorgverlener zover gaat en je kunt niet zomaar hiervan beschuldigen.
wo, 02/17/2016 - 09:14 Permalink