Advies en vragen over mijn gebit

Author:
Tatouille
Posted:
di, 11/15/2011 - 21:58
Hallo lieve mensen,

(dit word mijn eerste post! :D )

Ik weet eigenlijk niet goed hoe ik dit allemaal moet neerpennen, dus ik ga mijn best proberen doen! Ik heb eigenlijk al 2 jaar geen beugel meer, maar heb er voordien wel 6 jaar gebeugeld. Eerst 2-3 jaar met zo eentje die een vals gehemelte had met zo'n simpel draadje van voor. Tijdens de rest van die tijd, heb ik blokjes gehad. Nu zit het zo dat er indertijd heel veel getrokken is geweest (6 tanden denk ik zo, ook wel melktanden hoor!). Nu zijn mijn verstandskiezen goed aan het doorgroeien denk ik en zijn die mijn bovenkaak helemaal aan het verschuiven. Ik moet wel toegeven dat ik te lang gewacht heb om er weer iets aan te doen, misschien omdat ik het beu was van zo lang te beugelen/ beu van pijn te hebben? Allesinds, mijn ondertanden staan ook niet zo mooi meer :(. Dus heb ik zaterdag een afspraakje bij de orthodontist. Wat mij wel opvalt, nadat ik hier wat heb zitten rondneuzen, is dat ik geen spalkje of zo iets gekregen heb nadat de blokjes eraf gingen..

Ik vraag me dan eigenlijk ook af, hoe lang het weer ongeveer zou duren voor ze weer deftig rechtstaan? En krijg ik dan wel een spalkje?

Nuja, hier komen de foto's, niet letten op de kleur van mijn tanden, want dat is door dat licht hier.. :)
Ookal zijn ze niet zo wit meer :) :

Mijn bovenkaak:
Foto verwijderd

Onderkaak:
Foto verwijderd

Foto verwijderd

+- Totaalbeeld:
Foto verwijderd

En ik weet eigenlijk niet goed wat die gaat zeggen/doen die orthodontist op dat afspraakje de zaterdag.. Hebben jullie enige ideeën? :)

Alvast bedankt voor de moeite,
Chiara
Romy32

Kijk, ik heb zomaar een willekeurig topic voor je opgezocht, waarin dezelfde vraag wordt gesteld. Ik denk dat het antwoord van de orthodontist ook wel zo'n beetje op jou van toepassing is, en dat je in 6-10 maanden een heel eind kunt zijn.

Wat inderdaad wel belangrijk is, is dat je na de beugel iets van retentie krijgt. Dat kan een spalkje zijn, een retentiebeugel voor de nacht, of beide. Zonde dat je dat na de vorige beugelbehandeling niet hebt gekregen....
wo, 11/16/2011 - 10:37 Permalink
Tatouille

Ja inderdaad! Ik hoop alleen dat het weer geen 3 jaar wordt,want ja, dat is vrij demotiverend hé. Alleszins, bedankt voor je antwoord Romy32!

Ik zal hier dan ook posten wat de orthodontist zegt, aanbeveelt, kwestie van een evolutie te zien ook later met de beugel. :)
wo, 11/16/2011 - 10:52 Permalink
Soul

Of je een spalkje krijgt ligt aan de stand van je tanden aan het einde van de behandeling. Als er eens kans bestaat dat je het draadje afbijt in de bovenkaak, dan wordt er gekozen voor een uitneembare nachtbeugel.

Alles over retentie en retentie beugels lees je hier

En wat BJN zegt, met moderne technieken en een goede behandelaar is binnen 9 maanden een goed resultaat te bereiken. Neem maar een voorbeeld aan mij:

(klik om te vergroten)
Attach
wo, 11/16/2011 - 17:09 Permalink
Ortholimburg

Met moderne technieken en aanpak kan dit klaar zijn binnen 6-9 maanden.. .


Ik zie vaak op dit forum een behandelduur van 6 tot 9 a 10 maanden verschijnen voor een orthobehandeling. Ik denk dat we hiermee voorzichtig moeten zijn om geen valse verwachtingen te wekken bij patiënten, wat dan op hun relatie met hun orthodontist gaat wegen als het wat langer duurt.( " Ja maar volgens BJN en Romy32 mag het maar 6 maand duren en ik ben al anderhalf jaar bezig.")
Bijgaand voorbeeldje toont een gebit ,waarvan de doorsnee bezoeker van dit forum misschien zegt: weinig mis mee, klaar in 6 maanden. Voor BJN doe ik de RSP erbij. 6 tot 10 maanden ??????????
Attach
do, 11/17/2011 - 23:47 Permalink
BJN

@Ortholimburg en geinteresseerden
Je bijdragen in dit forum zijn goed en vakkundig. Ik zal dan ook zo volledig mogelijk proberen te reageren.

Het voorbeeld dat jij geeft hierboven is een kind in de laatste fase van de wisseling. Er is een disto-occlusie en een diepe beet. In die situatie is de vraagstelling en het behandelingsdoel, en dus de planning geheel anders dan bij een volwassene. Je kunt hierbij simpelweg veel meer. Dat zou ik ook aanraden. Dit kan met gemak klaar zijn in 12-18 maanden (HG en VAB+O) met gewoon goede medewerking die ik met actieve inzet van mijn kant (coaching) in het algemeen bereik.
Eerste fase met Activator kan ook, maar minder zeker een mooie occlusie te bereiken, en behandeling duurt dan langer (als het niet lukt - en je wil wel perfect uitkomen - is een tweede fase met vaste apparatuur nodig).

MAAR: ook in deze casus is de vraag: wat wil de client, wat zijn de -werkelijke- risicos van niets doen. Dit moet je overleggen met de client voordat je denkt aan hoe je het gaat oplossen. Een aantal onderzoeken toch ook laten zien dat bij sommige individueel de beetdiepte niet toeneemt, of zelfs afneemt tijdens de groei. Dus: wat is de (technische) probleemstelling daadwerkelijk - en dus niet een beschrijving waar de afwijking anders is dan het ideaal, wat is de vraag en wens van de client (en/of zijn ouders), wat is de prognose zonder behandeling (niet op basis van gevoel alsof het je eigen kind is, maar op basis van wetenschap), en wat kunnen we doen. Het lijkt mij dan altijd reeel om ook de stabiliteit van je te behalen resultaat ernaast te zetten.

In bovenstaand voorbeeld is eigenlijk de beetdiepte het technische probleem. Voor je het weet ben je zonder dat de client dat weet allerlei andere dingen ook aan het oplossen. Bijvoorbeeld: Als ik mijn motor breng bij mijn dealer voor een kleine beurt met olie, dan wil ik geen updates van de software (geeft soms problemen), geen nieuwe banden (doe ik elders voor 35% minder), geen remblokjes (doe ik zelf) en geen poetsbeurt (doe ik nooit). Al die dingen zou ik moeten betalen, maar ik vindt dat ik daar niets aan heb. Ik kan mij voorstellen dat iemand anders die dingen wel wil hoor!

Bij volwassenen, en daar gaat het meestal om in dit forum, zijn de behandelingen vaak beperkter noodzakelijk. Gewoonweg omdat de patient niet alles hoeft, wat wij technisch misschien wel allemaal kunnen.

Als je andere specialisten op het gebied van orthodontie voor volwassenen goed beluistert, en leest wat zij schrijven (oa Kokich), dan moeten we ons realiseren en accepteren dat je niet altijd alleen de ideale occlusie al eindresultaat moet definieren. Zeker als de behandeling (om een ideale situatie te bereiken) veel complexer (extracties, operatie) en veel langer wordt. We zijn er ook al lang achter dat de stabiliteit op lange termijn niet altijd echt beter is.

Als belangrijkste onderdeel moeten wij luisteren naar wat de client wil bereiken, om daar de behandeling op af te stemmen. De tijd is al lang over dat 'wij' het beter weten dan de client, er is (bij mij) op zijn minst een evenwichtige relatie. We bepalen vooraf uitgebreid en bepalen in overleg wat we gaan doen. Aan het einde van de behandeling beslissen we gaandeweg tot waar we doorgaan. Dus de ruimte om tot een perfect resultaat te komen is er wel, maar de beslissing om door te gaan tot de perfectie moet van beide kanten komen.
Als een client (meestal kind) nooit goed poetst hou je toch ook sneller op?

Dit werkt (voor mij en mijn clienten) al jaren (>15) in een praktijk waar al meer dan 30 jaar veel volwassenen behandeld worden. Even voor de begripsvorming: dan praat ik niet over 40-60 nieuw per jaar zoals in de meeste orthodontie praktijken.. Dat aantal zit ik al boven ik alleen al met linguale apparatuur..

Ik zie dat dat die logica niet aankomt bij de nederlandse orthodontisten, het is daarom niet gek dat zo veel tandartsen de orthodontie zelf doen.
vr, 11/18/2011 - 07:52 Permalink
Ortholimburg

[quote="BJNBij volwassenen, en daar gaat het meestal om in dit forum, zijn de behandelingen vaak beperkter noodzakelijk. Gewoonweg omdat de patient niet alles hoeft, wat wij technisch misschien wel allemaal kunnen.

.[/quote]

Beste BJN,
Ik ben blij dat je zo uitvoerig op mijn post ingaat.
Ik geef toe dat bij volwassen patiënten er vaak met andere criteria wordt gewerkt dan bij jongeren of adolescenten. En om Kokich te parafraseren :"Sometimes the next best thing is better" Wat echter m.i. niet wegneemt dat in geval deze patiënt niet 13 maar 33 jaar was geweest, met palatinaal trauma én klachten, je niet meer moet verwachten dat de beet nog spontaan opent, en je tegen een orthochirurgische behandeling aankijkt ,en dan is 12 maanden ,met reconvalescentie, toch wel érg krap.
Ik bedoel eigenlijk dat ik op dit forum al herhaalde malen de behandelduur 6 tot 10 maanden ben tegen gekomen, en dit gaat de doorsnee forumgebruiker dan vaak interpreteren als een normale courante behandelduur voor alle behandelingen en dit is niet zo. En, ondanks dat de laatste 30 jaar ( sinds ik mijn specialisatie beëindigde) er ontzettend veel verbeterd is qua techieken, materiaal en hulpmiddelen, is, als we An-Marie Kuypers-Jagtman mogen geloven de gemiddelde behandelduur ( altans in Nijmegen) niet echt teruggelopen. Ik wil hierover geen polemiek starten ,enkel wat duiding geven aan de mensen die met een orthobehandeling willen starten: mensen, sommige behandelingen kunnen iid binnen het jaar klaar zijn, maar een heleboel behandelingen hebben flink wat meer tijd nodig, om tot een correct resultaat te komen. En degenen onder jullie die al veel langer bezig zijn, je moet niet direct ruzie gaan maken met je orthodontist, want mogelijk is er wat meer aan de hand dan alleen maar tandjes rechtzetten
vr, 11/18/2011 - 09:35 Permalink
BJN

Sorry
binnen het jaar klaar zijn, maar een heleboel behandelingen hebben flink wat meer tijd nodig, om tot een correct resultaat te komen.

Niet mee eens. Veel volwassenen zijn bij mij binnen een jaar klaar. Ik bedoel niet dat er geen behandelingen zijn die meer tijd kosten.
Maar: "met juiste timing is een behandeling bij kinderen af te ronden in ongeveer 18 maanden. De een heleboel behandelingen hebben die tijd nodig, en een enkele meer tijd om tot een correct (wie definieert dat?) resultaat te komen.

BTW dit is geen persoonlijke fete, maar een interessante professionele discussie. Ik waardeer je standpunt en reactie. Mogelijk kunnen we die elders eens afmaken?

>> terug op topic <<
vr, 11/18/2011 - 16:18 Permalink
Ortholimburg

"met juiste timing is een behandeling bij kinderen af te ronden in ongeveer 18 maanden.


NU zijn we het (bijna) eens. 18 maanden is een stuk realistischer dan 6 maanden
en
om tot een correct (wie definieert dat?) resultaat te komen.


Wel ,er is o.a. het ABO objective grading system, of de icon,niet altijd haalbaar maar zeker een goede leidraad, waarom niet?
vr, 11/18/2011 - 18:33 Permalink
Tatouille

Hier komt het nieuws.

Ik ben gisteren naar de orthodontist gegaan, met alle stress die je je kan inbeelden!

ik moet dus mijn bovenste wijsheidstanden laten trekken, maar dit kan/mag ook met beugel gebeuren. Het hoeft dus niet perse voor het begin van de behandeling gebeuren. Ik ga toch overwegen om het niet bij de tandarts te laten doen. ik heb dat al laten doen en ik heb daar echt zo'n angst voor omdat ik niet tegen pijn kan. Nu ik kan het ook in het ziekenhuis laten doen in dagkliniek. Dan heb ik wel gehele verdoving! Het lijkt me eigenlijk een beter idee.. Het stelt mij toch een stuk geruster.. :)

Er waren ook een aantal dingen vastgesteld! Hij merkte op dat er 4 tanden zijn getrokken in mijn onderkaak, die eigenlijk er nog hoorden te zitten.. Daardoor laat ie mijn wijsheidstanden zitten omdat ik anders nog minder tanden heb! Maar het belemmerd gelukkig niet mijn kaakstand, zeg maar. Zo hoe de tanden op mekaar moeten komen, snappen jullie het?

Verder vond ie het verschrikkelijk dat ik al zo lang orthodontie heb gehad en dan nog zo'n gebit eraan overhoud..

De prijsberekening hebben we ook gehad. We mogen al gelukkig de blokjes (kosten) in verschillende keren spreiden! Maar nu trek ik niets meer terug van de verzekering..

Volgende afspraak heb ik zaterdag 10 december om 14u50 om gipsafdrukken en röntgenfoto's te laten nemen, zodanig dat de beugel er de volgende afspraak op kan!

Nu had ik de vraag gesteld van hoe lang het ging duren, maar ik kreeg er geen antwoord op! Dus volgende keer, opnieuw vragen! En ook vragen of er misschien mogelijkheid is om witte blokjes te hebben vanboven (wat ik betwijfel!)?

Groetjes,
Chiara
zo, 11/20/2011 - 22:34 Permalink
Ortholimburg

[quote="Tatouille En ook vragen of er misschien mogelijkheid is om witte blokjes te hebben vanboven (wat ik betwijfel!)?

Groetjes,
Chiara[/quote]

Waarom zou je geen witte blokjes in de bovenkaak krijgen? In de onderkaak is het soms moeilijk omdat witte blokjes harder zijn dan je eigen tanden en je dus die tanden kunt beschadigen als je erop bijt, maar in de bovenkaak is dat meestal toch geen probleem?
ma, 11/21/2011 - 12:34 Permalink
Tatouille

Ja ik weet het eigenlijk niet.. Ik vermoed gewoon dat de orthodontist met gewone blokjes werkt :)

Heb overigens ook op 10 december een afspraak bij de tandarts voor een verwijsbrief voor het laten trekken van men wijsheidstanden en zo kan ie ook wat advies geven zeker :)
di, 11/22/2011 - 11:20 Permalink
Tatouille

Hier komt het late antwoord!

Ik ben op zaterdag 10 december naar de orthodontist gegaan. Hij heeft toen 2 radiografieën genomen, heel wat foto's en ook ineens vormen genomen van mij gebit zodat ze maquettes kunnen maken zeker?

Allesinds, ik mag op zaterdag 21/01/2012 terug om de beugel te plaatsen. Nu vraag ik mij af, ik moet nog mijn wijsheidstanden laten trekken. Heb hiervoor al een consultatie geboekt in het ziekenhuis op 24/01/2012, maar dan zitten de blokjes er al op.. Maakt dat uit voor die operatie of niet?

Alvast bedankt voor het lezen en het reageren! :)
zo, 12/18/2011 - 17:06 Permalink
Soul

Heb hiervoor al een consultatie geboekt in het ziekenhuis op 24/01/2012, maar dan zitten de blokjes er al op.. Maakt dat uit voor die operatie of niet?
Nee.
Veel succes met je behandeling, hopelijk laat je ons af en toe wat foto's zien zodat we mee kunnen genieten van je prachtige gebit.

- Soul :)
zo, 12/18/2011 - 18:29 Permalink
Tatouille

Beste mensen

ik had nog eens een vraagje over het plaatsen van de blokjes.
Kunnen ze een beugel plaatsen zonder die vieze ringen vanachter om de kiezen?
Ik heb die al reeds gehad (tijdens mijn vorige behandelingen) en zou het zo kunnen missen..
Heb een beetje op het forum gekeken, en ik zag dat sommigen ook gewoon een grotere blokje hebben.. Dus ik weet niet goed wat het moet zijn..

Hebben jullie wat advies erover?

Alvast bedankt,
Chiara.
do, 12/29/2011 - 13:45 Permalink
Tatouille

Heb men blokjes op. ik moet zeggen, ik heb wel wat pijn.. kon amper eten :( en eigenlijk heb ik wel honger.

Bizar genoeg heb ik ook beetverhogers. Waarom zou dat zijn? ik vroeg het en kreeg te horen dat dat om te vermijden was dat ik mijn blokjes kapot ging bijten.. Klopt dat eigenlijk?

Zal morgen een foto posten, heb nu men fototoestel niet bij. :)

Ik vroeg ook hoe lang ongeveer de behandeling ging duren, en ik kreeg te horen (tot mijn grote spijt) dat het een jaar - een jaar en half gaat duren.. Pff :(
za, 01/21/2012 - 20:31 Permalink
Romy32

Bizar genoeg heb ik ook beetverhogers. Waarom zou dat zijn? ik vroeg het en kreeg te horen dat dat om te vermijden was dat ik mijn blokjes kapot ging bijten.. Klopt dat eigenlijk?

Ja. Anders zouden ze dat toch niet zeggen? :wink:

en ik kreeg te horen (tot mijn grote spijt) dat het een jaar - een jaar en half gaat duren.. Pff :(

Nu lijkt dat lang, maar als je straks aan je beugel gewend bent zul je zien dat de tijd vliegt.
Succes!
za, 01/21/2012 - 21:23 Permalink
Tatouille

binnen 2 weken moet ik alweer naar de orthodontist. Maar nu heb ik een probleempje, het onderste draadje is aan beide kanten (met 2 dagen interval) uit het achterste slotje geschoten. Volgens mij omdat alles goed beweegt en dat het dan wegschiet. ik heb bij de eerste kant gebeld naar de orthodontist en die zei dat ik niet hoefde langs te komen zolang ik er geen last van had.. Maar gaat het dan nog steeds even goed werken?
za, 02/04/2012 - 14:32 Permalink
Ortholimburg

Die dunne draadjes springen achteraan wel eens uit de buisjes. Komt niet omdat de tanden bewegen maar omdat de draad niet "gecincht" is, d.i. achteraan omgebogen. Dan plooit zo'n draadje onder invloed van de kauwkrachten er wel eens uit. Als je er geen last van hebt moet je niet teruggaan, maakt niks uit voor je behandeling, toch niet op 2 weken.
za, 02/04/2012 - 15:33 Permalink
Tatouille

@ Ortholimburg: wat is proprioceptie?

Vandaag had ik een afspraak bij de orthodontist. De volgende is op 24 maart.
heb een nieuw draadje gekregen en nieuwe elastieken. Heb wel wat gevoelige tanden, maar niet zo hard meer als de eerste keer! :) Gelukkig maar :)

De foto's komen maandag no wel :) ben mijn fototoestel vergeten. Ik val toch wat uit de lucht, aleja, volgens de orthodontist is er een jaar a een jaar en half werk aan. Kvind dat het al serieus verschoven is, vooral de bovenste snijtanden! De foto's zullen meer spreken dan woorden allicht.
za, 02/18/2012 - 21:33 Permalink
Ortholimburg

wat is proprioceptie?

Proprioceptie zorgt er bijvoorbeeld voor dat als je per ongeluk hard op je tong bijt, je kauwspieren onwillekeurig terug loslaten en je mond als het ware terug "openveert" zonder dat je hier zelf iets voor moet doen. Zo werkt ook de bezenuwing rond je tanden die de opbeten waarnemen en die onbewust proberen te elimineren.

Wat mij ook opviel is dat de elastieken nu helemaal rond het blokje zitten terwijl de vorige enkel rond de helft was. :D

Vaak worden in de eerste zittijd de draden nog niet helemaal vastgemaakt om de kracht die op de tanden komt, te beperken. Nadien gebeurt dit dan wél.
zo, 02/19/2012 - 14:54 Permalink
Tatouille

Ow oké :). Morgen ga ik men fototoestel halen en foto's posten. Het is echt al veel verschoven vind ik. Op 30 maart laat ik ook mijn wijsheidstanden verwijderen, waardoor er plaats zal ontstaan in mijn mond. War ik vermoed, het verschuiven eenvoudiger laat gebeuren?
zo, 02/19/2012 - 14:57 Permalink
Romy32

Mijn 4 verstandskiezen moeten er op 30 maart uit, dus dan zal er al meer plaats zijn zodat de tanden wat kunnen opschuiven!

Maar dénk je dat het schuiven dan sneller zal gaan, of heeft je orthodontist je dat gezegd?
Ik vraag me namelijk af of het verwijderen van je verstandskiezen echt effect zal gaan hebben op het schuiven van je tanden.

Misschien één van de orthodontisten die er iets over kan zeggen?
di, 02/21/2012 - 21:17 Permalink
Tatouille

@ Romy32:
Ik denk dat zelf, maar heb geen orthodontiste studie hé :).
Als je de RX'en bekijkt is dat gewoon logisch. De verstandskiezen staan schuin onder de kroon van de voorliggende tanden. Bijgevolg kunnen de kiezen niet bewegen omdat je dan eigenlijk ook de WHT moet verplaatsen in het tandvlees.
Ik weet alleen niet hoe ik die RX'en hierop kan zetten?
di, 02/21/2012 - 21:22 Permalink
Romy32

Ik begrijp wat je bedoelt.
Ik vraag het eigenlijk, omdat je ook zoveel verschillende meningen hoort over het effect van doorbrekende verstandskiezen. Veel van de volwassen patiënten in onze praktijk beweren dat hun tanden zijn gaan schuiven doordat hun verstandskiezen doorkwamen. Op dit forum werd laatst echter nog gezegd (ik weet niet meer precies in welk topic en door wie, maar wel door een deskundige) dat het schuiven van tanden niet daardoor komt.

Ik vraag me nu af of het verwijderen van de verstandskiezen dan wél effect heeft.
Het klinkt op zich heel logisch, wat je zegt.
di, 02/21/2012 - 21:30 Permalink